Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 14. februára 2022
Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) (fotorecept)
Foto: kucharka

Tento koláč je v Španielsku typický na oslavách svätojánskej noci. Je ale populárny počas celého roka, nezaobíde sa bez neho skoro žiadna opekačka. Zobraziť celý popisTento koláč je v Španielsku typický na oslavách svätojánskej noci. Je ale populárny počas celého roka, nezaobíde sa bez neho skoro žiadna opekačka. Španieli si k nemu zapíjajú chladené perlivé víno.

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
120 ml
20 g čerstvé
80 g
3 ks
80 g roztopené
1 PL (koňak)
 štipka
Krém:
40 g
350 ml
2-3 PL
 hrudka
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    (Ja používam “silnú” múku, la harina de fuerza. Myslím si, že na SK by to mohla byť chlebová múka. Neviem, či existuje nejaká iná, silnejšia než hladká.) Z mlieka odoberieme polovičku, rozmrvíme doň droždie a necháme napučať. Potom zmiešame s ostatnými surovinami na hladké cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste, 1-1,5 hodiny. Cesto potom vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami jemne roztiahneme na rozmery veľkého plechu. Ja do cesta sem tam pridávam aj podrvené anízové semienka.

    Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ cesto pekne kysne, pripravíme si krém. V mlieku rozmiešame Zlatý klas (alebo vanilkový puding), pridáme cukor a uvaríme hustý puding. Do ešte trochu teplého vmiešame väčšiu hrudku masla a necháme vychladnúť.

    Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cukrárske vrecko naplníme krémom a začneme zdobiť cesto. Krížom krážom, diagonálne ťahy, ako na fotke. Posypeme píniovými orieškami.

    Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 30-35 minút.

    Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť!

    Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Děkuji za recept s rodokmenem, tedy státokmenem Špalska. Líbí se mi jak suroviny, tak efektní zdobení. Milé sdílení, děkuji za rozšíření obzorů. Jako bych byla ve Španělsku na Svatojánské oslavě. Pěkný detailní postup i fotečky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia