Trojkráľový koláč s čokoládou fotorecept
Foto: mimit
Dnes, na Troch kráľov, v krajine, kde žijem, teda vo Švajčiarsku, rodičia od rána okupujú pekárne s cieľom zohnať pre deti
trojkráľový koláč. Zobraziť celý popisDnes, na Troch kráľov, v krajine, kde žijem, teda vo Švajčiarsku, rodičia od rána okupujú pekárne s cieľom zohnať pre deti
trojkráľový koláč. Kto totiž vo svojej časti koláča nájde kráľa, môže nosiť jeho korunu. Najzábavnejšia časť je pozerať sa, ako sa
deti snažia sofistikovane zistiť, kde je kráľ ukrytý. Tento rok som sa rozhodla upiecť tento koláč sama podľa receptu z overenej
stránky z internetu, aby som ho urobila
presne taký, aký ho máme radi - a to bez
hrozienok a mandlí, zato s čokoládou.
Zdroj: Máličko upravený recept z Migusto
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Priznávam sa, že som si prácu uľahčila a suroviny mi vymiesila domáca pekáreň. V hrnčeku som roztopila maslo a nechala som ho vychladnúť na izbovú teplotu. Do vlažného mlieka som dala asi 30 gramov cukru, rozdrobila polovicu kocky droždia a nechala vzísť kvások. Následne som múku, soľ, druhú polovicu cukru, vajíčko, vlažné maslo a kvások vložila do pekárne a zapla program cesto. V tomto programe je malé časové okno asi v polovici kysnutia na vloženie doplnkových surovín, v mojom prípade nasekanej čokolády na varenie. Na konci doby kysnutia cesto zdvojnásobilo objem a bolo nádherne hebké a vláčne.
-
2
Následne je potrebné cesto rozdeliť na 8 rovnakých častí, prípadne 7 rovnakých a jednu kúsok väčšiu časť, tvoriacu stred koláča. Z cesta vytvarujeme bochníčky.
-
3
Teraz prichádza čas na schovanie kráľa do jednej z častí (kráľa som mala odloženého z koláča kúpeného cez víkend). Ideálne pre fair play je hneď zabudnúť, kde je schovaný, aby mama nemala výhodu :)
-
4
Na plech vystlaný papierom na pečenie preložíme 8 častí do tvaru kvetu, následne prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť.
-
5
Ako posledné by sa mal koláč potrieť vajíčkom a posypať plátkami mandlí, alebo ako môj recept uvádza, krupicovým cukrom, ale keďže u nás mandle nemáme radi, urobila som malú obmenu a koláč posypala zmesou, akú robím na moravské koláče - čiže zmäknuté maslo, cukor a múka. Je potrebné dosiahnuť viac sypkú ako lepkavú konzistenciu. No a teraz už iba piecť na 180 stupňov približne 25 minút.
-
6
Koláč sa nádherne vydaril, ale nabudúce by som asi radšej upiekla z tohto množstva dva menšie koláče, pretože tento je oproti kupovanému obrovský. Ale určite bude chutiť aj tak. My musíme byť ešte chvíľku trpezliví a počkať, kým príde aj posledný člen rodiny domov a mohol si vybrať ten svoj “výherný” kúsok.
Aj v spanielsku majú podobny zvyk kolác sa volá roscón de reyes, akurat je viac chutovo chlebovy a má tvar velkeho donutu a bud s krémom alebo bez..
Ako sa hovorí každý kraj iny mrav...
ja dakujem za nadherny komentar. Ja hrozienka tiez nemam rada, ale s platkami mandli je to tiez vyborne.
Aj my sme mali včera koláč, ktorý spomínaš, s manželovou španielskou rodinou. Bol v tvare kruhu a plnený marcipánom. Vnútri koláča bol schovaný mini kráľ, a kto ho dostal/našiel v svojej porcii, dal si na hlavu korunu kráľa, ktorá ozdobovala koláč. Tiež bola vo vnútri koláča schovaná jedna sušená fazuľa a kto ju dostal musel koláč zaplatiť.
Príjemný deň prajem.