Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Pravý valašský frgál fotorecept

rimm - bez fotkyrimm, včera 16:58
Pravý valašský frgál (fotorecept)
Foto: rimm

Je to moravský koláč, ale nie tak neznámy na Slovensku ako koláč, makovník... Ja ho nerobím okrúhly ako ma byť, ale na plech ako Zobraziť celý popisJe to moravský koláč, ale nie tak neznámy na Slovensku ako koláč, makovník... Ja ho nerobím okrúhly ako ma byť, ale na plech ako vyjde cesto. Ale chuť je rovnaká :D

6
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
2 ks
250 ml
1 kocka
80 g mletý
1 štipka
50 ml
125 g (Hera)
 podľa chuti
Tvarohová plnka:
250 g (kocka)
1 ks
60 g
36 g
40 g
25 ml
Lekvárová plnka:
700 g
100 g
25 g
50 ml
Maková plnka:
300 g mletý
50 g
125 ml
20 g
25 g
20 ml
90 g
50 ml
2 PL
Posýpka:
30 g
60 g
50 g
Na potretie:
100 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misky dáme štipku múky, cukru a droždie, zalejeme teplým mliekom a necháme vzísť kvások. Pripravíme múku, cukor, soľ, žĺtky, mlieko/kvások, kôru a maslo/heru, olej - vymiesime vláčne cesto a dáme vykysnúť.

    Pravý valašský frgál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tvarohová plnka: všetky suroviny zmiešame spolu v miske

    Pravý valašský frgál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lekvárová plnka: všetky suroviny zmiešame spolu v miske

    Pravý valašský frgál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maková plnka: Do vriaceho mlieka pridáme cukor, po rozpustení mletý mak a olej, následne múku. Dobre povaríme a miešame, aby sa nepripálilo. Po vychladnutí podlejeme rumom a pridáme lekvár a premiešame.

  5. 5

    Pripravíme si drobenku (posýpku). Maslo, múka, cukor a vidličkou miešame až kým neni sypká drobenka hotová. Podľa potreby doplníme múkou. maslo musí byť tuhé a keď ju pripravíme dáme do chladničky a vyberieme pred použitím.

    Pravý valašský frgál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vykysnutí cesto vyvaľkáme do okrúhleho tvaru. Ja vaľkám na plech tak ako vyjde, neriešim tvar. Navrstvíme plnku na vrch a posypeme drobenkou. Plnka lekvár/tvaroh

    Pravý valašský frgál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Okraje potierame rozšľahaným vajíčkom. Plnka mak/lekvár/tvaroh

    Pravý valašský frgál (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200°C Pečieme aby boli okraje zlaté (10-12 minút). Po vybratí ešte môžeme potrieť mliekom a povrch poprskať rozpusteným maslom s rumom a vanilkovým cukrom.

    Pravý valašský frgál (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dá sa použiť aj hrušková, orechová plnka... No ja teraz som mal len tieto tri.

Diskusia k receptu