
Foto: Shutterstock
Biela reďkovka rozhodne nemusí byť len štipľavým doplnkom v šaláte. Je to univerzálna, zdravá a nenáročná zelenina, ktorá si zaslúži miesto v každej kuchyni – aj u tých, čo sa ešte len učia variť. A v rukáve má viac tromfov, než by sa dalo čakať.
Má výnimočnú chuť, pozitívne účinky na zdravie a nestojí "majland", tak sa s ňou nebojte experimentovať . A čo je najlepšie – väčšinou ju nájdete v obchode celkom opustenú, čakajúcu na niekoho, kto jej dá šancu.
Väčšia a štipľavejšia
Biela reďkovka má korene v Ázii, kde je symbolom dlhého života. Od, u nás populárnejšej, červenej reďkovky sa líši nielen farbou a veľkosťou, ale aj ostrejšou, korenistou chuťou, ktorá poriadne prečistí dutiny aj chuťové bunky.Zatiaľ čo v Japonsku a Kórei je základom fermentovaných jedál, u nás sa skôr strúha do šalátov. Stále je však v kategórii tak trochu podceňovanej zeleniny.

Foto: Shutterstock
Zdravá bomba
Biela reďkovka má v sebe poriadnu dávku zdravia. Obsahuje veľa vitamínu C, kyselinu listovú, draslík a vlákninu.Okrem toho má silné detoxikačné účinky – podporuje činnosť pečene a obličiek, čistí tráviaci trakt a uľahčuje trávenie.
A ak máte problémy s dýchacími cestami – kašeľ, zahlienenie alebo sezónne virózy – šťava z bielej reďkovky zmiešaná s medom je starý, ale účinný ľudový liek.
Biela reďkovka má okrúhly alebo podlhovastý tvar, svetlú šupku a sýtozelené listy, tie mimochodom netreba hneď vyhadzovať, ale k tomu sa ešte dostaneme. Pri výbere v obchode alebo na trhu hľadajte pevnú, nepopraskanú koreňovú zeleninu. Ak je koreň mäkký, biela reďkovka už nie je čerstvá a môže byť horká.
V chladničke vydrží aj dva týždne, najlepšie v papierovom alebo bavlnenom vrecku. A ak ju nakrájate, zabaľte ju do vlhkej utierky – ostane chrumkavá.
Dobroty z bielej reďkovky
Šaláty a nátierky: Toto sú najjednoduchšie spôsoby, ako začať s bielou reďkovkou vo svojej kuchyni. Ak chcete urobiť šalát, nastrúhajte ju nahrubo, posoľte, nechajte chvíľku odležať, pokvapkajte citrónovou šťavou alebo octom a posypte nasekanou pažítkou. Skvelo sa hodí ako príloha k vyprážanému syru, mäsu alebo zemiakom.Nenáročné na prípravu sú aj nátierky, do ktorých môžete nakrájať alebo nastrúhať namiesto zvyčajnej červenej reďkovky bielu.
Hranolky: Bielu reďkovku pokrájanú na hranolčeky dajte na minútu do vriacej vody. Potom hranolčeky obaľte v zmesi špaldovej múky, škrobu, sušenej cibule, cesnaku a kajenskej papriky. Vyprážajte v oleji alebo dajte na plech zapiecť do rúry. Soľte až na tanieri.
Do polievky: Reďkovka sa dá dusiť, piecť aj grilovať. Chuť sa zjemní, trochu osladne, ale stále zostane svieža. Skúste ju pridať aj do zemiakovej alebo hovädzej polievky. Chutná je aj vo vaječnej praženici.

Foto: Shutterstock
Fermentovaná: Ak máte radi kyslú kapustu, skúste si urobiť „pickled reďkovku“. Nakrájajte ju na plátky alebo hranolčeky, naložte do soľného roztoku a nechajte pár dní kvasiť. Ak máte radi pikantné, pridajte aj chilli papričku. Výsledok vás prekvapí – ostrý, kyslastý a chrumkavý.

Foto: Shutterstock
Listy nevyhadzujte: Listy bielej reďkovky sú jedlé – a plné vitamínov. Môžete ich použiť ako špenát do praženice, pridať do smoothie alebo použiť do pesta.
Diskusia k článku