Kysnutý koláč
Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Tento koláč je v Španielsku typický na oslavách svätojánskej noci.* Je ale populárny počas celého roka, nezaobíde sa
bez neho skoro žiadna opekačka. Španieli si k nemu zapíjajú chladené perlivé víno.
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- (Ja používam “silnú” múku, la harina de fuerza. Myslím si, že na SK by to mohla byť chlebová múka. Neviem, či existuje nejaká iná, silnejšia než hladká.)
Z mlieka odoberieme polovičku, rozmrvíme doň droždie a necháme napučať. Potom zmiešame s ostatnými surovinami na hladké cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste, 1-1,5 hodiny.
Cesto potom vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami jemne roztiahneme na rozmery veľkého plechu.
Ja do cesta sem tam pridávam aj podrvené anízové semienka.
- Pokiaľ cesto pekne kysne, pripravíme si krém.
V mlieku rozmiešame Zlatý klas (alebo vanilkový puding), pridáme cukor a uvaríme hustý puding. Do ešte trochu teplého vmiešame väčšiu hrudku masla a necháme vychladnúť.
- Cukrárske vrecko naplníme krémom a začneme zdobiť cesto. Krížom krážom, diagonálne ťahy, ako na fotke. Posypeme píniovými orieškami.
- Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 30-35 minút.
- Dobrú chuť!