Kysnutý koláč

Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Tento koláč je v Španielsku typický na oslavách svätojánskej noci.* Je ale populárny počas celého roka, nezaobíde sa bez neho skoro žiadna opekačka. Španieli si k nemu zapíjajú chladené perlivé víno.

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. (Ja používam “silnú” múku, la harina de fuerza. Myslím si, že na SK by to mohla byť chlebová múka. Neviem, či existuje nejaká iná, silnejšia než hladká.) Z mlieka odoberieme polovičku, rozmrvíme doň droždie a necháme napučať. Potom zmiešame s ostatnými surovinami na hladké cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste, 1-1,5 hodiny. Cesto potom vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami jemne roztiahneme na rozmery veľkého plechu. Ja do cesta sem tam pridávam aj podrvené anízové semienka.
  2. Pokiaľ cesto pekne kysne, pripravíme si krém. V mlieku rozmiešame Zlatý klas (alebo vanilkový puding), pridáme cukor a uvaríme hustý puding. Do ešte trochu teplého vmiešame väčšiu hrudku masla a necháme vychladnúť.
  3. Cukrárske vrecko naplníme krémom a začneme zdobiť cesto. Krížom krážom, diagonálne ťahy, ako na fotke. Posypeme píniovými orieškami.
  4. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 30-35 minút.
  5. Dobrú chuť!