Mäsové guľky
Mäsové guľky

Sulu Köfte na masle fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. mája 2019
Sulu Köfte na masle (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi jednoduché, výborné, šťavnaté mäsové guľky s jemnou príchuťou masla :-)

30 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na köfte:
800 g mleté
1 ks
1 ks
1 KL
0,5 KL
0,5 KL
1 KL (kumin)
0,5 KL
1 KL
2 KL
1 KL
1,5 dl
1,5 dl horúca
Okrem toho:
cca 125 g (82 %)
cca 4 dl (na podliatie)
trocha




Postup

  1. 1

    Ako prvé si odmeráme 1,5 dl jemnejšieho bulguru a zalejeme ho 1,5 dl horúcej vody. Zakryjeme a necháme vodu vsiaknuť. Ďalej si pripravíme mleté mäso a cibuľu. Inak jedna veľká stačí, ale ja som mala menšie a preto som dala dve.

    Sulu Köfte na masle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si pripravíme všetky potrebné koreniny a jeden bielok z vajca. Netreba celé vajce, stačí len bielok, ktorý vlastne slúži ako "lepidlo" nech guľky držia po kope :-)

    Sulu Köfte na masle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do jednej misky dáme mäso, napučaný bulgur, koreniny, bielok a nastrúhanú cibuľu. Masu dobre premiešame a necháme 30 minút v chladničke postáť. Potom robíme mokrými rukami z masy guľky veľké ako orechy a každú jednu pováľame v hladkej múke. Ja som ich takto pripravené dala ešte na 30 minút do chladničky. Ale ak máte naponáhlo, tak ich nemusíte dávať znova do chladu - ja som mala ešte dosť času k príprave :-)

    Sulu Köfte na masle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V jednej veľkej panvici si rozohrejeme olej, na ktorom len narýchlo opečieme všetky guľky, aby chytili kde-tu opečenú farbu. Do tej istej panvice kde sa guľky piekli, pridáme potom maslo (75 g) a zalejeme to vodou - najprv len 2 dl. Trocha osolíme, dáme troška oregana a mletého čierneho korenia. Guľky poukladáme do šťavy a zakryté dusíme cca 25 minút. Občas musíte köfte opatrne lopatkou poprevracať, alebo po jednom pootáčať. Ten bulgur čo je v mäse, musí zo všetkých strán nasiaknuť tekutinou :-) Ja som dolievala vodu počas dusenia ,ako sa míňala a ako guľky pili :-) Počas dusenia som celkovo dala ešte 2 dl vody. Ono to má zostať v panvici aj trocha šťavy ešte, nesmie sa nechať do sucha vyvrieť.

    Sulu Köfte na masle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Celkom na konci keď už je köfte hotové, pridáme 50 g masla a köfte v tom spustenom masle ešte raz v panvici premiešame :-)

    Sulu Köfte na masle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A už zostáva len servírovať ;-) Köfte chutí fantasticky, je šťavnaté a korenisté. Podávať sa môže podla chuti s pečivom, alebo s ryžou či zemiakmi. Celkom podľa chuti :-) Odporúčam si k tomu spraviť cesnakový jogurt, poprípade paradajkový sós, chutí to s tým výborne. Prajem dobrú chuť.

    Sulu Köfte na masle (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

mijaita
@Cesminaz namlsala jsi me u tech predchozich a tak jsem si udelala vlastni recept tech maslovych. Budou zitra. Trochu jako tyhle, jen jsem jest premele maso aby bylo jemnejsi, do nej jsem nalila maslo a nedam papriku. Nevim jeste uplne, ale na zaver je podusim v masle jak pises. Bulgur uz ne. A brkasi :-) Takze jiny rc, ale tak jsem ti to chtela napsat :-)
mijaita
p.s. jsem hlavne chtela rict, ze co jsem vymyslela je diky tobe!! Tys dala inspiraci!
cesminaz
@Terinka je to výborné :-) Aj so sósom aj bez! @Afataga :-) vdaka.Tá kukurica nieje súčastou receptu,a prílohu si zvolí každý podla chuti :-) No a vidíš načapala si ma,občas aj ja použijem kde-tu kukuricu..je to predsalen potravina :-) @Mijaita :-) urob ako myslíš.Ten bulgur je neodmyslitelnou zložkou v Sulu köfte,lebo to dodá nielen chuť,ale v prvomrade udržuje to vláčnosť gulky :-) Sulu znamená mokré,vlhké,vláčne :-) Potom sa pochvál čo si to vymyslela! @Farbuska určite neolutuješ,je to velmi dobré jedlo :-)
evelynba
Výborný recept, uložené v KK ako inšpirácia. Robím guľky v kapuste alebo v kôprovej omáčke, ale s bulgurom som ešte neskúšala. No a s tou maslovou chuťou to musí byť výborné. Určite niekedy vyskúšam, vďaka za tip. Len by som asi musela mať ešte jeden život, aby som všetky dobré recepty z Varechy vyskúšala. :-))
klukodvody
No a co dodat. Je dost pozdě a já dostal hlad když se na tu nádheru dívám. Tak se na to vyspím a zítra jdu vařit. Nějak se mně ta kuchařka s Tvými recepty plní. Srdečně zdravíme.
cesminaz
@Evelynba (22.5.2019 07:29)

:-)) veru je tu vela skvelých receptov! Takto pripravené gulky majú inú chuť než tie čo sa varia napríklad v kapuste.A to preto,lebo z tých guliek sa chuť vyvarí do kapusty,ale v takto pripravených zostane všetká chuť uchovaná :-) Kludne vyskúšaj,som si istá že ti bude chutiť. @Zinnajdha :-) som rada,že ta recept zaujal.
cesminaz
@Klukodvody (22.5.2019 22:17)

Som rada,že sa ti jedlo páči :-) Budem rada ak vyskúšaš,verím že vám doma bude chutiť ;-) Pozdravujem oboch!
haji
Pěkný receptík, já jsem kuličkoidní a hned dala bych si pěknou porci. Recept mi málem unikl, to by mě mrzelo. Díky za sdílení, milá Cesmínko! Prudce jedlá fota, mám naslintáno v klávesnici.
altyn
Milá @Cesminaz , mám 4 ( slovom štyri) technické otázky. Takže 1. : môžem dať aj celé vajce, alebo je naozaj treba len bielko 2.: môžem použiť miesto hladkej múky ryžovú 3.: čím nahradiť sumak, ten nemám a do soboty určite nezoženiem 4.: môžem použiť pól na pól maslo a ghi, nezmení to chuť? ( Podľa mňa by nemalo). Vopred ďakujem za odpoveď, zajtra by som kúpil mäso a a v sobotu by som si rád " váľal guľky" ....:-))))
cesminaz
@Altyn (23.5.2019 16:01)

Milý @Altyn takže po poriadku.. :-) Daj len bielok,úplne zbytočne budeš dávať celé vajce,len to budeš mať zbytočne madžgavé/riedke potom budeš musiet pridať strúhanku,aby ti to popilo a to už bude mat potom inú konzistenciu aj ked sa upečie :-) Takže,len bielko! Čo sa týka ryžovej múky,nemám šajnu :-) Je to poválané v hladjej preto,aby to pri tom rýchlom opečení chytilo farebnú kôrku.Ale ak nechceš klasickú hladkú,vieš použiť aj hladkú kukuričnú. Sumak je kyslovkavý,ale ho
tak lahko nenahradíš,jednoducho ho vynechaj,aj bez neho je to výborné.Alebo skús 0,5kl citrónovej trávy ak myslíš :-) No a posledná otázka..S Ghi nemám skúsenosti,takže to rozhodnutie nechám na teba :-) Ale podla mňa to určite pôjde,ved aj to je maslo len prepustené.No dúfam,že som ti pomohla a že sa ti köfte podarí :-) Potom sa mi s výsledkom ozvi !
altyn
@Cesminaz (24.5.2019 01:11)

Ďakujem za odpoveď. Už som rozhodil sieť a bude aj sumac, kamarátka ho má a nevie čo s ním, takže mi ho prinesie do práce. Som rád že si mi ozrejmila to s vajcom. Ďakujem a dám potom vedieť. A teraz,hor sa do práce:-)))
cesminaz
@Altyn (24.5.2019 02:47)

No super :-) Sumak má svojskú chuť,nie len kyslovkavú.Kludne ho použi do iných jedál z mletého mäsa,oživý to chuť.Ja to občas pridám aj do obyčajného köfte,alebo lahmacunu,či do mäsových poača :-) Alebo aj do šalátu,alebo posypat ním dressing na šaláte :-) Ja ho používam pomerne často.Daj 1kopcovitejšiu kl. Bulgur použi čím jemnejší,hrubý nieje moc dobrý.Tak nech sa jedlo vydarí a nech vám chutí :-) Pekný deň.
haji
@Altyn (23.5.2019 16:01)
Vloudím se ke zkušenosti s ghí - použij ho s klidem, pokrm bude ještě lahodnější než obvykle.
Obdivuji tvoji metodičnost a zapálenost! Ať se dílo daří! Zdravím a hladím Micku! Měj pěkný den!
altyn
@Haji (24.5.2019 12:47)

Ďakujem, normálne sa červenám... Ja sa len snažím dodržiavať postup a suroviny aby som mohol popravde povedať že je to dobré alebo nie. Mäso sa už chladí, zároveň robím polievku z mladého zeleného hrášku. Mám za sebou dvanásť hodín práce a tak neviem či to bude ešte dnes hotové. Služba bola hektická, som dosť unavený, ale drží ma v bdelom stave tá zvedavosť... Ale už podľa vône , myslím že to bude lahodné.
1x haji
haji
@Altyn (24.5.2019 17:09)
Jak tě znám, tak se ti koftičky podaří! Omlouvám se, že jsem překřtila tvoji kočičí dámu, už vím, že se jmenuje Lizing! Takže pozdravujem a hladím!
altyn
@Haji (24.5.2019 18:18)

To je O.K. Ona reaguje na všetky nežné oslovenia... A máš pravdu, "koftičky" sú už takmer hotové a vôňa je božská.:-)))
1x haji
altyn
@Cesminaz (24.5.2019 06:17)

Takže nakoniec som dostal viac ako by som čakal. Priateľka dostala od niekoho takú darčekovú "záložku" korenín a keďže moc nevarí, darovala mi to. Paráda, ja to iste využijem. Musel som si to vyfotiť a priložím foto.


cesminaz
@Altyn (24.5.2019 19:02)

No ty máš ale milú priatelku :-)) Parádne koreniny!! Určite ich dobre využiješ,sú fantastické.Tú čiernu rascu dávam na böreky a poača,je super chutná a aj liečivá :-)
altyn
@Cesminaz (24.5.2019 21:07)

Tá priateľka je milá, ale hlavne nevie moc variť, preto mi darovala to korenie.:-)))
Takže guľky sú výborné, voňavé a šťavnaté. Akurát som polovicu neobalil múkou a tie sa mi zdajú byť ešte lepšie. K tomu som urobil zemiaky, predvaril som ich na pare a pripiekol a biely jogurt s cesnakom. Určite ich budem robiť často.
redakcia
@Altyn (25.5.2019 15:13)

Nemáte začo. Fotka bola veľmi veľká, bolo ju treba zmenšiť, preto Vám to nešlo.
cesminaz
@Altyn (25.5.2019 13:03)

Teším sa,že si s receptom spokojný a že köfte gulky chutili :-) Vdaka za odozvu aj s fotkou.
cesminaz
@Kucharka (27.5.2019 21:53)

Super,teším sa že aj vy ste si pochutili :-) Vdaka za správu aj s fotkou! Pekný deň.