Mäsové guľky

Sulu Köfte na masle (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi jednoduché, výborné, šťavnaté mäsové guľky s jemnou príchuťou masla :-)

30 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si odmeráme 1,5 dl jemnejšieho bulguru a zalejeme ho 1,5 dl horúcej vody. Zakryjeme a necháme vodu vsiaknuť. Ďalej si pripravíme mleté mäso a cibuľu. Inak jedna veľká stačí, ale ja som mala menšie a preto som dala dve.
  2. Ďalej si pripravíme všetky potrebné koreniny a jeden bielok z vajca. Netreba celé vajce, stačí len bielok, ktorý vlastne slúži ako "lepidlo" nech guľky držia po kope :-)
  3. Do jednej misky dáme mäso, napučaný bulgur, koreniny, bielok a nastrúhanú cibuľu. Masu dobre premiešame a necháme 30 minút v chladničke postáť. Potom robíme mokrými rukami z masy guľky veľké ako orechy a každú jednu pováľame v hladkej múke. Ja som ich takto pripravené dala ešte na 30 minút do chladničky. Ale ak máte naponáhlo, tak ich nemusíte dávať znova do chladu - ja som mala ešte dosť času k príprave :-)
  4. V jednej veľkej panvici si rozohrejeme olej, na ktorom len narýchlo opečieme všetky guľky, aby chytili kde-tu opečenú farbu. Do tej istej panvice kde sa guľky piekli, pridáme potom maslo (75 g) a zalejeme to vodou - najprv len 2 dl. Trocha osolíme, dáme troška oregana a mletého čierneho korenia. Guľky poukladáme do šťavy a zakryté dusíme cca 25 minút. Občas musíte köfte opatrne lopatkou poprevracať, alebo po jednom pootáčať. Ten bulgur čo je v mäse, musí zo všetkých strán nasiaknuť tekutinou :-) Ja som dolievala vodu počas dusenia ,ako sa míňala a ako guľky pili :-) Počas dusenia som celkovo dala ešte 2 dl vody. Ono to má zostať v panvici aj trocha šťavy ešte, nesmie sa nechať do sucha vyvrieť.
  5. Celkom na konci keď už je köfte hotové, pridáme 50 g masla a köfte v tom spustenom masle ešte raz v panvici premiešame :-)
  6. A už zostáva len servírovať ;-) Köfte chutí fantasticky, je šťavnaté a korenisté. Podávať sa môže podla chuti s pečivom, alebo s ryžou či zemiakmi. Celkom podľa chuti :-) Odporúčam si k tomu spraviť cesnakový jogurt, poprípade paradajkový sós, chutí to s tým výborne. Prajem dobrú chuť.