Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe fotorecept

sracz - fotkasracz, 31. decembra 2015
Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept)
Foto: sracz

… už je síce po tohoročných Vianociach, ale možno sa niekomu zíde ako pomôcka aj na budúce! Táto Štedrovečerná zostava sa u nás opakuje Zobraziť celý popis… už je síce po tohoročných Vianociach, ale možno sa niekomu zíde ako pomôcka aj na budúce! Táto Štedrovečerná zostava sa u nás opakuje už siedme desaťročie. Zahajujeme poďakovaním, spomienkou ma „odídených“, kalíškom domácej, oplátkou s medom a plátkom cesnaku, nasleduje kapustnica, po nej už iba po „troške“ zemiakového šalátu s rybou a napokon „vihodňarske bobaľky“. Dojedáme až v priebehu ďalších dňov, ako sa u nás hovorí „na zobky“. Pred rokmi som toho zvládol oveľa viac, ale dnes už akosi …!

6 - 8
porcií
25 - 30 minút
príprava
100 - 120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Opekance:
500-600 g
60-80 g
250 g
 štipka
7 PL
8 PL čerstvé
cca 1 200-1 500 ml vriaca
3-4 PL
1 PL na kôru
1 PL na kôru
1 PL na kôru
200-250 ml
5-6 PL
2-3 PL
2-3 PL
Šalát zemiakový:
1 500-2 000 g v šupke uvarené veľké
652 g sterilizovaný
4-5 ks na tvrdo
250-333 g
4-5 ks
320-350 g mäkšia (alebo mortadella)
1-2 ks tvrdé väčšie
Zálievka do šalátu:
500 g
150 ml zo sladko kyslých uhoriek
2-3 PL
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
Kapustnica:
3 PL škvarená
2 ks väčšia žltá
2-3 strúčiky pretlačené
1 200-1 500 g
500-600 ml
1 ČL čerstvo mletý
8 ks
500-600 g
2 500-3 333 ml vlažná
4-5 hrstí
4-5 lístkov
1-2 ks (alebo habanero, jalapeño)
3 PL




Postup

  1. 1

    prípravu našej Štedrovečernej zostavy zahajuje podľa tradície Blaškovcov po meči, zásadne a vždy ehmm „hlava“ rodiny. U nás som to teda ja. Po raňajšej káve som postavil variť zemiaky na majonézový šalát (6 väčších červených a jeden veľký biely), pomlel ¼ kg maku. Do väčšieho „vajndlingu“ som nasypal opekance_bobaľky, prstami som pridal štipku soli a zasypal ich pomletým makom. Chuť výsledného diela je závislá na perfektnej zálievke. Skaramelizoval som 7 PL kryštálového cukru, keď sa roztiekol a získal Vianočnú vôňu, nadstavil som ho 8 PL masla, potom veľmi opatrne zalial dobrým litrom vriacej vody, odstavil a primiešal 3 PL tmavého medu (ešte mám zvyšok z Tatranských Matliarov). Premiešal, zakryl čistou utierkou a odstavil. Vrátim sa ku nim o hodinku.

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zemiaky v šupke (odskúšal som varenie s nadrezaním v ich polovičke, tak do 2÷3 mm) sa medzitým uvarili,

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    olúpal som ich a pomocou drôtenej mriežky pokrájal do ďalšieho „vajndlingu“ na kocky až „štangličky“; 6 červené zemiaky sa nerozvaria a biely zemiak naopak, po zmiešaní vytvára v šaláte funkciu pojiva; pridal som veľkú a malú konzervu zliateho sterilizovaného hrášku s mrkvou, kocky 4 uhoriek a 4 vajíčok na tvrdo, veľkú červenú cibuľu na drobné kocky (ako do tatarského bifteku), veľké tvrdé červené jablko pokrájané na 2÷3 mm trojuholníčky a pokrájanú mortadellu (so zľavou som kúpil odrezok dovezený priamo z Talianska),

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetky ingrediencie šalátu som zalial zálievkou (500 g majonéza, 150 ml šťava zo sladko- kyslých uhoriek, 2 PL horčice, po KL soli a čMČK), zamiešal, zakryl a uložil do chladnej komory; z času na čas ho premiešam, ochutnám a do večere bude „akurvát“

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hodinu „ušla“ čo by dupol; bobaľky sa trošku napili, vychladli; teraz som ich zasypal, hrozienkami, postrúhanou citrónovou, mandarínkovou a pomarančovou kôrou. Prilial rumom, a 3 PL panenského olivového oleja, premiešal, zakryl, odstavil a o hodinu opäť dovidenia

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Štedrovečerná kapustnica – tak toto je môj super „tromf“ a rokmi som ho vyšperkoval, teda aspoň podľa mňa a reakcií posudzovateľov tohoto vrcholu mojeho „umenia“! Vo veľkom hrnci som rozohrial po 2 PL oleja a masti, krátko orestoval veľkú postrúhanú cibuľu a pretlačený cesnak. Priložil dobré „kilo“ kyslej kapusty, s pamiatkou na moju predobrú mamku Aňuci zalial ½ litrom šťavy z kyslej kapusty a posypal KL mletého jalovca; zamiešal a

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do krátko podusenej vložil na ½ uvarené klobásy (košická domáca, myslavská, gombasecká, púchovská čabajka, uhorská, grazianni a hríbikovskú), údené kolienko bez kože, 4 hrste zmesi sušených húb (zhodou okolností ich bolo, tak ako klobás, z 8 zdrojov = od mojej dcérky, prof. Krúpu, jeho suseda z Kysaku, sestričky Ágiky, kamaráta TibÝka, Davalčiat z TV, srbské sušené kuriatka a talianske porcini), zalial vlažnou vodou (vodu z predvarených klobás mám v zálohe pre prípad, že by kapustnica bola málo „výrazná“ a nechal variť

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nezabudol som pomiešať bobaľky; takto vyzerajú po asi 5÷6 premiešaní

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    teraz som už zalial kapustnicu na finálny objem, priložil 4÷5 bobkových lístskov a nožom poprepichovanú feferónku; ohrev nastavil na „režim buľkokotanie“ a mám na chvíľku-dve pokoj,

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    než sa kapusta a hlavne kolienko dovaria (uvarené klobásy som už pred hodinou vybral z polievky); stačí už len popražiť na drobno pokrájanú cibuľu (na PL rastlinného oleja a PL škvarenej masti) a cez sitko jej výpek zamiešať do kapustnice

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    30´ pred 18_ou ešte opiecť filety osoleného a oeMČeKovaného halibuta na masle a oleji a môžeme sadať k Štedrovečernému stolu

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    po príhovore, prípitku, oplátkach s medom a cesnakom, dobre padol tanier horúcej kapustnica, do ktorej som poukladal pokrájané kúsky z každého druhu klobás,

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    po šaláte s halibutom

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ešte desert v podaní už vláčnych voňavých a lahodných bobaliek s makom

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    náš Pán Božko nás asi má naozaj rád lebo v priebehu prípravy Vianočnej Štedrej Večere nám nadelil aj snehovú perinku; záber je dôkaz odfotený z našeho balkóna asi o 11,00. … možno Vás týmto mojim rozsiahlejším „trojrecp“ budem inšpirovať na Vianoce 2016. Dovtedy: V Novom roku všetko naj, všetko, po čom túžiš, maj, šťastie, úspech, lásku aj smiech, niekedy aj kľud, no a hlavne po celý rok v dobrom zdraví buď!

    Štedrovečerný trojboj u Blaškovcov v Iowe (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

anina6
Veľa sťastia a zdravia v Novom roku 2016 milý @sracz , nech sa ti aj naďalej darí pridávať takéto krásne recepty.
maska10
stastny vesely a uspesny cely rok 2016 ten sneh vam trosku zavidim ale len v dobrom
bembo
Všetko dobré v novom roku 2016,a nech sa Ti darí
denyany
Menu presne ako u nás, už tiež niekoľko desaťročí. Ale inšpiroval si ma skaramelizovaným cukrom na bobaľky a ešte aj rum.... Tak hádam si na Vianoce spomeniem, že treba skúsiť bobaľky s rumom. Naše boli tiež výborné, aj keď skromnejšie(cukor, vanilka, dve štipky škorice, vééľmi veľa maku, rozpustené maslo, zaliate korúcim mliekom a vodou).
radost
túžbu aj pre tento rok mám:
nech sme všetci šťastní TU i TAM ..
sonamat
Tak tento Vianočný trojboj je aj u nás celé desťročia
babkamt
pekné slovo si použil - buľkokotanie:-) Verím, že ste si pochutili.
jozka2
Vsetko najlepsie v novom roku 2016 aj tvojej rodine.
ancicka
Tento trojboj je typicky aj pre nás ,pozdravujem a prajem veľa zdravíčka do Nového roku.
venusa
Pekne je to u tych Blazkovcov-:) ako skoro vsade a bobuľky sa premenia na šúľance cca po 34 dňoch padnú lepšie.