Vrstvený linecký koláč
Vrstvený linecký koláč

Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, zajtra o 06:00

Tento štedrák je skutočným pokladom medzi tradičnými koláčmi. Jeho fantastická chuť a krásna vrstvená štruktúra zaručene očarí každého pri sviatočnom stole.

20-24
porcií
40 (+ chladenie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
200 g
300 g
2 ks
1 bal.
štipka
Maková plnka:
250 g mletý
4 PL
1-2 PL
Orechová plnka:
250 g mleté
1 bal.
50 g
200 ml
Tvarohová plnka:
300 g
2 ks
1 bal.
50 g
1 bal.
Na potretie cesta:
1 pohár
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Na cesto spolu vymiešame múku, cukor, maslo, žĺtky, prášok do pečiva a štipku soli. Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky.

  2. 2

    Na makovú plnku spojíme mletý mak so slivkovým lekvárom a s lyžicou rumu. Na orechovú plnku zmiešame mleté orechy s práškovým a vanilkovým cukrom a zalejeme teplým mliekom, dobre premiešame. Ak by bola plnka riedka, podľa potreby ešte zahustíme ďalšími orechmi. Na tvarohovú plnku spojíme tvaroh so žĺtkami, Zlatým klasom a s práškovým a vanilkovým cukrom.

  3. 3

    Vychladené cesto rozdelíme na 4 časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu alebo formy. V našom prípade je to rozkladacia forma s rozmermi 36x24 cm. Aby sa cesto nelepilo, môžeme ho vaľkať cez fóliu.

  4. 4

    Na plech s papierom na pečenie dáme prvé cesto, ktoré potrieme slivkovým lekvárom. Na lekvár natrieme makovú plnku a na ňu položíme druhú časť cesta, natrieme ho orechovou plnkou a opäť položíme tretí plát cesta.

  5. 5

    Na tretí plát nanesieme tvarohovú plnku, prikryjeme posledným rozvaľkaným plátom cesta. Povrch cesta popicháme vidličkou.

  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a až potom krájame. Nakrájaný štedrák ešte posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu