Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí videorecept
Tento štedrák je skutočným pokladom medzi tradičnými koláčmi. Jeho fantastická chuť a krásna vrstvená štruktúra zaručene očarí každého pri sviatočnom stole.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g |
|
| 200 g |
|
| 300 g |
|
| 2 ks |
|
| 1 bal. |
|
| štipka |
|
| Maková plnka: | |
| 250 g mletý |
|
| 4 PL |
|
| 1-2 PL |
|
| Orechová plnka: | |
| 250 g mleté |
|
| 1 bal. |
|
| 50 g |
|
| 200 ml |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 300 g |
|
| 2 ks |
|
| 1 bal. |
|
| 50 g |
|
| 1 bal. |
|
| Na potretie cesta: | |
| 1 pohár |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Na cesto spolu vymiešame múku, cukor, maslo, žĺtky, prášok do pečiva a štipku soli. Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky.
- 2
Na makovú plnku spojíme mletý mak so slivkovým lekvárom a s lyžicou rumu. Na orechovú plnku zmiešame mleté orechy s práškovým a vanilkovým cukrom a zalejeme teplým mliekom, dobre premiešame. Ak by bola plnka riedka, podľa potreby ešte zahustíme ďalšími orechmi. Na tvarohovú plnku spojíme tvaroh so žĺtkami, Zlatým klasom a s práškovým a vanilkovým cukrom.
- 3
Vychladené cesto rozdelíme na 4 časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu alebo formy. V našom prípade je to rozkladacia forma s rozmermi 36x24 cm. Aby sa cesto nelepilo, môžeme ho vaľkať cez fóliu.
- 4
Na plech s papierom na pečenie dáme prvé cesto, ktoré potrieme slivkovým lekvárom. Na lekvár natrieme makovú plnku a na ňu položíme druhú časť cesta, natrieme ho orechovou plnkou a opäť položíme tretí plát cesta.
- 5
Na tretí plát nanesieme tvarohovú plnku, prikryjeme posledným rozvaľkaným plátom cesta. Povrch cesta popicháme vidličkou.
- 6
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a až potom krájame. Nakrájaný štedrák ešte posypeme práškovým cukrom.
Tiež linecký koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu