Linecký koláč s tvarohovou plnkou a jahodami fotorecept
Foto: olinecka
Nenáročný spôsob prípravy s výborným výsledkom, prekvapí chuťou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Linecké cesto: | |
500 g |
|
140 g |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
250 g (alebo Palmarin, maslo) |
|
1,5 ČL |
|
1/2 ČL |
|
3 PL |
|
Plnka: | |
400 ml |
|
1 bal. (v prášku) |
|
5 PL |
|
250 g |
|
podľa potreby (čerstvé) |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku, sódu bikarbónu, Zlatý klas a práškový cukor preosejeme do misy. Pridáme zvyšok suchých surovín, nastrúhanú studenú Heru alebo maslo, žĺtky a mlieko.
-
2
Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť (odležať) na 3/4 -1 hodinu.
-
3
Suroviny na náplň.
-
4
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - jednu väčšiu a jednu menšiu. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a pomocou formy vykrojíme z cesta kruh.
-
5
Cesto prenesieme do maslom vymastenej koláčovej formy s priemerom 28 cm. Spodok popicháme vidličkou a predpečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 10 minút.
-
6
Plnka: V mlieku rozmiešame jahodový pudingový prášok a vlejeme do hrnca, pridáme cukor. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, do ktorého za horúca vmiešame po častiach tvaroh.
-
7
Náplň vylejeme na pripravený predpečený korpus.
-
8
Jahody umyjeme, necháme odkvapkať, prekrojíme a rozložíme na tvarohovú náplň. Menšiu časť cesta rozvaľkáme, vykrojíme kruh a doň pomocou formičky vykrojíme kvietky, srdiečka alebo iné vzory. Pomocou valčeka cesto prenesieme na koláč.
-
9
Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme ďalších 30-35 minút.
-
10
Po upečení necháme celkom vychladnúť.
-
11
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu