Špenátový koláč fotorecept
Foto: kvakac
Tento koláč je vlastne obdoba slaného koláča. Je to bez mäsa. Kto má rád špenát, tak pre neho je to pochúťka. Je to tiež Zobraziť celý popisTento koláč je vlastne obdoba slaného koláča. Je to bez mäsa. Kto má rád špenát, tak pre neho je to pochúťka. Je to tiež rýchle. Kto nechce kúpené cesto, môže si spraviť kvasené cesto na pizzu.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
450 g (môže aj čerstvý) |
|
280 g (1 bal.) |
|
3 - 4 ks (varené na tvrdo) |
|
200 g strúhaná (alebo iný syr) |
|
130 g |
|
5 strúčikov |
|
40 g |
|
70 ml |
|
1 PL |
|
|
|
Na potretie plechu: | |
|
Postup
-
1
Tu sú suroviny na koláč.
-
2
Ako prvé uvaríme vajcia na tvrdo. Počas varenia pokrájame cibuľu šalotku a dáme na lyžicu oleja s maslom a chvíľu podusíme.
-
3
Na to dáme smotanu a špenát nech sa rozpustí. Po rozpustení špenátu pridáme posekaný cesnak. Chvíľu premiešame nech prevonia a hrniec odstavíme nech nám to ochladne.
-
4
Do chladného špenátu dáme syr a vajcia pretlačené cez sitko na zemiaky. Premiešame a nalejeme...
-
5
...na cesto, ktoré sme roztiahli na plech potretý olejom. Rovnomerne rozložíme na celú plochu cesta. Kraje cesta trochu vytiahneme, aby nám špenát nešiel na plech. Plech vložíme do teplej rúry. Teplota rúry na 190 °C a pečieme asi 20 - 25 minút. Zbadáme ak nám okraje cesta začnú červenieť.
-
6
Vytiahneme a necháme vychladnúť. Ja som krájal ešte horúce a to nie je dobré. Treba, aby to trochu stuhlo, ale dcéra už nemohla vydržať, čo to voňalo neskutočne.
-
7
Je to verzia bez mäsa, ktorá sa hodí aj na sviatky. Je to zdravé jedlo a chutné, ktoré nám chutí. Či bude aj vám, tak to je vo vašich rukách.
Ďakujem za koment. Veď to je pravé o tom, že borek je prácnejší. Keď aj pekne požiadam manželku, aby ho urobila, tak už vidím ako si významne klope na čelo. Verím že nie som sám. U nás už je malo žien, ktoré ťahajú cesto. Možno že skôr narodené, tak sa nejaká nájde. Možnože suseda dlhoročná vdova, keď ju pekne požiadam. Preto sme si vytvorili takúto verziu, alebo kysnuté cesto na pizzu. Plnka je vlhkejšia, tak preto pevnejšie cesto.
Ďakujem za koment. Niekedy vyskúšam aj tvoj recept.
Ďakujem za koment. Máš pravdu. Keď je moc práce, tak je aj takéto dobre. To je ukážka rýchlu verziu.
:-) nerobievam len börek z ťahaného,ale aj börek z tenkého válkaného cesta a aj z kysnutého cesta :-) Je ich viacero druhov,mám ich tu zopár.Každý z nich je iný,inej chuti a každý si môže vybrat taký,ako mu vyhovuje :-) Ked niekto nevie,alebo si netrúfne ťahať,tak si môže spraviť válkaný börek.Aj ked medzi tými dvomi börekmi je dosť velký rozdiel chuťovo a aj cesto sa inak upečie :-) Ale koniec koncov všetky sú dobré! Ale také slané posúchy ako si ty upiekol sú tiež výborné a rýchle ;-P Prajem pekný deň.
Ďakujem za koment. Je veru chutný.
Vďaka za koment. Daj potom vedieť ako vám chutil.
Vďaka za koment aj keď oneskorene. Som rád že chutilo.