Špenátový koláč
Špenátový koláč

Špenátový koláč fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 10. mája 2019
Špenátový koláč (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento koláč je vlastne obdoba slaného koláča. Je to bez mäsa. Kto má rád špenát, tak pre neho je to pochúťka. Je to tiež rýchle. Kto nechce kúpené cesto, môže si spraviť kvasené cesto na pizzu.

8
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

450 g (môže aj čerstvý)
280 g (1 bal.)
3 - 4 ks (varené na tvrdo)
200 g strúhaná (alebo iný syr)
130 g
5 strúčikov
40 g
70 ml
1 PL
Na potretie plechu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny na koláč.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé uvaríme vajcia na tvrdo. Počas varenia pokrájame cibuľu šalotku a dáme na lyžicu oleja s maslom a chvíľu podusíme.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na to dáme smotanu a špenát nech sa rozpustí. Po rozpustení špenátu pridáme posekaný cesnak. Chvíľu premiešame nech prevonia a hrniec odstavíme nech nám to ochladne.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do chladného špenátu dáme syr a vajcia pretlačené cez sitko na zemiaky. Premiešame a nalejeme...

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...na cesto, ktoré sme roztiahli na plech potretý olejom. Rovnomerne rozložíme na celú plochu cesta. Kraje cesta trochu vytiahneme, aby nám špenát nešiel na plech. Plech vložíme do teplej rúry. Teplota rúry na 190 °C a pečieme asi 20 - 25 minút. Zbadáme ak nám okraje cesta začnú červenieť.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytiahneme a necháme vychladnúť. Ja som krájal ešte horúce a to nie je dobré. Treba, aby to trochu stuhlo, ale dcéra už nemohla vydržať, čo to voňalo neskutočne.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Je to verzia bez mäsa, ktorá sa hodí aj na sviatky. Je to zdravé jedlo a chutné, ktoré nám chutí. Či bude aj vám, tak to je vo vašich rukách.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pri tvojej zmienke o tom, ako koláč voňal, som sa nahlas zasmiala, to teda verím. Ja robievam podobne bryndzový, ale tento špenátový tiež urobím, už je v kk. Dnes som robila rebarborový, je sezóna.