Špenátový koláč
Špenátový koláč

Špenátový koláč fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 10. mája 2019
Špenátový koláč (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento koláč je vlastne obdoba slaného koláča. Je to bez mäsa. Kto má rád špenát, tak pre neho je to pochúťka. Je to tiež rýchle. Kto nechce kúpené cesto, môže si spraviť kvasené cesto na pizzu.

8
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

450 g (môže aj čerstvý)
280 g (1 bal.)
3 - 4 ks (varené na tvrdo)
200 g strúhaná (alebo iný syr)
130 g
5 strúčikov
40 g
70 ml
1 PL
Na potretie plechu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tu sú suroviny na koláč.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako prvé uvaríme vajcia na tvrdo. Počas varenia pokrájame cibuľu šalotku a dáme na lyžicu oleja s maslom a chvíľu podusíme.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na to dáme smotanu a špenát nech sa rozpustí. Po rozpustení špenátu pridáme posekaný cesnak. Chvíľu premiešame nech prevonia a hrniec odstavíme nech nám to ochladne.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do chladného špenátu dáme syr a vajcia pretlačené cez sitko na zemiaky. Premiešame a nalejeme...

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...na cesto, ktoré sme roztiahli na plech potretý olejom. Rovnomerne rozložíme na celú plochu cesta. Kraje cesta trochu vytiahneme, aby nám špenát nešiel na plech. Plech vložíme do teplej rúry. Teplota rúry na 190 °C a pečieme asi 20 - 25 minút. Zbadáme ak nám okraje cesta začnú červenieť.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytiahneme a necháme vychladnúť. Ja som krájal ešte horúce a to nie je dobré. Treba, aby to trochu stuhlo, ale dcéra už nemohla vydržať, čo to voňalo neskutočne.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Je to verzia bez mäsa, ktorá sa hodí aj na sviatky. Je to zdravé jedlo a chutné, ktoré nám chutí. Či bude aj vám, tak to je vo vašich rukách.

    Špenátový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Pri tvojej zmienke o tom, ako koláč voňal, som sa nahlas zasmiala, to teda verím. Ja robievam podobne bryndzový, ale tento špenátový tiež urobím, už je v kk. Dnes som robila rebarborový, je sezóna.
@Cesminaz (10.5.2019 21:16)

Ďakujem za koment. Veď to je pravé o tom, že borek je prácnejší. Keď aj pekne požiadam manželku, aby ho urobila, tak už vidím ako si významne klope na čelo. Verím že nie som sám. U nás už je malo žien, ktoré ťahajú cesto. Možno že skôr narodené, tak sa nejaká nájde. Možnože suseda dlhoročná vdova, keď ju pekne požiadam. Preto sme si vytvorili takúto verziu, alebo kysnuté cesto na pizzu. Plnka je vlhkejšia, tak preto pevnejšie cesto.
@Kvakac (11.5.2019 13:56)

:-) nerobievam len börek z ťahaného,ale aj börek z tenkého válkaného cesta a aj z kysnutého cesta :-) Je ich viacero druhov,mám ich tu zopár.Každý z nich je iný,inej chuti a každý si môže vybrat taký,ako mu vyhovuje :-) Ked niekto nevie,alebo si netrúfne ťahať,tak si môže spraviť válkaný börek.Aj ked medzi tými dvomi börekmi je dosť velký rozdiel chuťovo a aj cesto sa inak upečie :-) Ale koniec koncov všetky sú dobré! Ale také slané posúchy ako si ty upiekol sú tiež výborné a rýchle ;-P Prajem pekný deň.

Pridaj komentár k receptu: