Šošovicový prívarok
Tento recept je je pre tých, ktorý sa vracajú k receptom, ktoré chutili aj našim starým mamám.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
0,5 dcl |
|
1 ks menšia |
|
400 g |
|
1 PL |
|
10 g |
|
200 g |
|
4 ks |
|
5 ks |
|
3 strúčiky |
|
1 KL |
|
0,3 dcl |
|
2 PL |
|
2 dcl |
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Šošovicu si preperieme aspoň v dvoch vodách, aby sme ju zbavili ,,cestovateľskéj špiny" a prachu. Zalejeme vodou centimeter nad šošovicu a necháme odpočívať cca 90 minút.
- 2
Do hrnca dáme uvariť údené mäso tak, aby bolo zaliate. Pridáme nové korenie, bobkový list, na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu a nožom pretlačený cesnak. Mäso uvaríme do mäkka. Uvarené mäso vyberieme a vývar precedíme.
- 3
Do precedeného vývaru pridáme oddýchnutú šošovicu bez vody tak, aby bola šošovica zaliata tak dva centimetre nad. Buď odoberieme na neskoršie použitie, alebo keď je vývaru málo pridáme vodu. Pridáme očistené a na malé kúsky nakrájané zemiaky a varíme asi 15 minút. Keď je šošovica uvarená, pridáme cukor, soľ a ocot ( radšej menej, akoby to malo byť prechutené, radšej pridáte dochucovadlá po zahustení).
- 4
V smotane na varenie (nízke % tuku) si zamiešame metličkou múku, aby neboli hrudky a za stáleho miešania pridávame do šošovice cez sitko. Opatrne so ,,zátrepkou"! Nalejeme jednu tretinu, necháme chvíľku povariť. Prilejeme druhú tretinu, necháme chvíľku povariť. Tretiu tretinu zátrepky prilejeme podľa vlastného uváženia a hustoty prívarku. Počas varenia dochutíme podľa vlastnej chuti. Necháme povariť asi desať minút. Šošovicu servírujeme na plytkom tanieri s plátkami údeného mäsa, alebo volským okom, alebo pečenou špekačkou a chlebom. Dobrú chuť.
Tiež Šošovicový prívarok:
Ďalšie recepty:
- 2
Diskusia k receptu