Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok

Autor receptu: sajgy

Tento recept je je pre tých, ktorý sa vracajú k receptom, ktoré chutili aj našim starým mamám.

5
porcií
120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šošovicu si preperieme aspoň v dvoch vodách, aby sme ju zbavili ,,cestovateľskéj špiny" a prachu. Zalejeme vodou centimeter nad šošovicu a necháme odpočívať cca 90 minút.
  2. Do hrnca dáme uvariť údené mäso tak, aby bolo zaliate. Pridáme nové korenie, bobkový list, na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu a nožom pretlačený cesnak. Mäso uvaríme do mäkka. Uvarené mäso vyberieme a vývar precedíme.
  3. Do precedeného vývaru pridáme oddýchnutú šošovicu bez vody tak, aby bola šošovica zaliata tak dva centimetre nad. Buď odoberieme na neskoršie použitie, alebo keď je vývaru málo pridáme vodu. Pridáme očistené a na malé kúsky nakrájané zemiaky a varíme asi 15 minút. Keď je šošovica uvarená, pridáme cukor, soľ a ocot ( radšej menej, akoby to malo byť prechutené, radšej pridáte dochucovadlá po zahustení).
  4. V smotane na varenie (nízke % tuku) si zamiešame metličkou múku, aby neboli hrudky a za stáleho miešania pridávame do šošovice cez sitko. Opatrne so ,,zátrepkou"! Nalejeme jednu tretinu, necháme chvíľku povariť. Prilejeme druhú tretinu, necháme chvíľku povariť. Tretiu tretinu zátrepky prilejeme podľa vlastného uváženia a hustoty prívarku. Počas varenia dochutíme podľa vlastnej chuti. Necháme povariť asi desať minút. Šošovicu servírujeme na plytkom tanieri s plátkami údeného mäsa, alebo volským okom, alebo pečenou špekačkou a chlebom. Dobrú chuť.