Šošovicový prívarok
Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok so strateným vajcom

Fero Sedlák a Janík Lenhart
Šuhajíci pri panvici, 9. februára 2021
Šošovicový prívarok so strateným vajcom
Foto: Archív Šuhajíci pri panvici
4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

250 g
150 g
1 ks
2 strúčiky
1-2 ks
podľa potreby
4 ks
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Vo dvoch hrncoch pripravíme cibuľovo–cesnakový základ. Do prvého dáme klasickú šošovicu, orestujeme, zalejeme vývarom, pridáme koreniny, očistený zemiak nakrájaný na malé kocky a varíme do mäkka. Do druhého hrnca pridáme belugu, orestujeme, podlejeme vínom a dusíme do mäkka. Za častého miešania prilievame po troške teplý vyvar (ako pri príprave rizota).

  2. 2

    Keď je beluga al dente, odstavíme, dochutíme cesnakom a spojíme šošovice do jedného hrnca. Zjemníme maslom, dochutíme soľou, korením, prípadne môžeme pridať aj trochu čili. Okyslíme prevareným octom.

  3. 3

    Pripravíme si stratené vajcia. Vajce rozbijeme do hrnčeka a potom ho opatrne spustíme do vriacej vody s octom. Pomocou vidličky alebo lyžice žĺtok opatrne obalíme bielkom. Stíšime oheň a varíme 3 minúty. Takto pripravíme štyri stratené vajcia.

  4. 4

    Zemiakové šupky vypražíme v oleji, osolíme a na tanieri z nich vytvoríme „hniezdo“, do ktorého vložíme stratené vajíčko. Pokvapkáme zeleným olejom a posypeme nasekanou hladkou petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu