Šošovicová polievka so zeleninou, klobásou a sušenými slivkami
Foto: novalim
Šošovicová polievka - naša stará dobrá slovenská klasika. Kto by ju nemal rád? Hlavne teraz na jeseň, keď sa vonku už
ochladzuje, polievočka dobre Zobraziť celý popisŠošovicová polievka - naša stará dobrá slovenská klasika. Kto by ju nemal rád? Hlavne teraz na jeseň, keď sa vonku už
ochladzuje, polievočka dobre padne. Zahreje, zasýti a strukovina so zeleninkou dodá potrebné živiny. My sme náš recept na
túto tak obľúbenú polievku osviežili sušenými slivkami. Dodali jej výraznejšiu chuť a prevoňali celú kuchyňu. Podávali sme k nej
rýchlo pripravené čedarové žemličky bez lepku.
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g (koleno alebo rebierka) |
|
1-2 nožičky |
|
3 hrste |
|
1 ks veľká |
|
10 strúčikov |
|
4-5 ks |
|
3 ks |
|
1 ks veľká |
|
2 ks |
|
5-6 ks |
|
1 kelímok |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
malá hrsť |
|
2 ČL |
|
Na ozdobu: | |
|
Postup
-
1
Prepláchnutú šošovicu dáme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme postáť aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc). Do veľkého hrnca vložíme údené mäso a zalejeme ho vodou tak, aby bolo celé zakryté a trochu navrch. Varíme do mäkka (v parnom hrnci 30 minút, v obyčajnom aj dlhšie).
- 2
Uvarené mäso vyberieme a do vývaru pridáme teraz cibuľu s napichanými klinčekmi, bobkové listy, cesnak, klobásu, scedenú šošovicu, na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky nakrájané očistené zemiaky. Varíme ďalších 30 minút na miernej teplote. Asi 10 minút pred koncom pridáme aj sušené slivky. Po dovarení na chvíľu odstavíme.
- 3
Kyslú smotanu a múku spolu dobre premiešame a touto zátrepkou polievku zahustíme. Privedieme k varu a minútku ešte povaríme. Ak treba, polievku osolíme (pozor ale, údené mäso je dosť slané). Keď polievka trochu vychladne, pridáme ocot a kryštálový cukor. Mäso a klobásu nakrájame a vložíme späť do polievky. Polievku ozdobenú petržlenovou vňaťou podávame napríklad s čedarovými žemličkami bez lepku.
Tiež Šošovicová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu