Laskonky podľa Jožky Zaukolcovej
cukrárka, 19. apríla 2025

Foto: Z knihy Pečieme s Jožkou, Vydavateľstvo Matice Slovenskej 2024
Obľúbený zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.
porcií
príprava
na 100-110 °C
Suroviny
| Snehová hmota: | |
| 200 g |
|
| 60 g |
|
| 2 ks |
|
| 56 ml |
|
| 130 g nelúpané mleté |
|
| Oriešková griláž: | |
| 150 g |
|
| 75 g pražené mleté |
|
| Krém: | |
| 107 g |
|
| 5 g |
|
| 1 ks |
|
| 20 g |
|
| 190 ml |
|
| 250 g |
|
| 10 g mletá |
|
Postup
-
1
Snehová hmota: 65 g kryštálového cukru a vodu dáme variť na 114 °C. (Skúška pomocou drôteného očka s priemerom 8 mm: namočiť a fúknuť – vznikne retiazka.)
- 2
Bielky a 135 g kryštálového cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Prilejeme horúci cukrový sirup. Zašľaháme a dávame pozor, aby sa cukor spojil s bielkovým snehom. Ešte vlažný bielkový sneh odstavíme a primiešame zmes preosiateho práškového cukru a mletých mandlí. Nemiešame dlho, aby hmota nebola riedka.
- 3
Pomocou silikónovej formy na laskonky nanesieme zmes na plech vystlaný papierom na pečenie. Stierkou zarovnáme. Formu opatrne nadvihneme a proces opakujeme.
- 4
Pri teplote 100-110 °C sušíme približne 50-60 minút. Po usušení korpusy opatrne odlepíme.
- 5
Oriešková griláž: Na panvici rozpustíme cukor na karamel svetlej farby. Pridáme mleté opražené lieskové orechy a hotovú griláž rozotrieme na silpat (nepriľnavá silikónová podložka) alebo na mastný papier na pečenie. Necháme stuhnúť, vychladnúť, nalámeme a pomocou mixéra zomelieme najemno.
- 6
Krém: Dve tretiny mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. Tretinu mlieka, krémový prášok a žĺtok rozmiešame. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme základný žĺtkový krém.
- 7
Krém vychladíme za občasného premiešania, aby sa neurobili hrudky a kôra na povrchu. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo a vznikne hladký krém, ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou.
- 8
Upečené vychladnuté laskonky pomocou cukrárskeho vrecka naplníme krémom, spájame dve spolu.
Tiež laskonky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu