Laskonky podľa Jožky Zaukolcovej

Jozefína Zaukolcová
cukrárka, včera 10:30
Laskonky podľa Jožky Zaukolcovej
Foto: Z knihy Pečieme s Jožkou, Vydavateľstvo Matice Slovenskej 2024

Obľúbený zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.

20 ks
porcií
120 minút
príprava
50-60 minút
na 100-110 °C

Suroviny

Snehová hmota:
200 g
60 g
2 ks
56 ml
130 g nelúpané mleté
Oriešková griláž:
150 g
75 g pražené mleté
Krém:
107 g
5 g
1 ks
20 g
190 ml
250 g
10 g mletá




Postup

  1. 1

    Snehová hmota: 65 g kryštálového cukru a vodu dáme variť na 114 °C. (Skúška pomocou drôteného očka s priemerom 8 mm: namočiť a fúknuť – vznikne retiazka.)

  2. 2

    Bielky a 135 g kryštálového cukru vyšľaháme na tuhý sneh. Prilejeme horúci cukrový sirup. Zašľaháme a dávame pozor, aby sa cukor spojil s bielkovým snehom. Ešte vlažný bielkový sneh odstavíme a primiešame zmes preosiateho práškového cukru a mletých mandlí. Nemiešame dlho, aby hmota nebola riedka.

  3. 3

    Pomocou silikónovej formy na laskonky nanesieme zmes na plech vystlaný papierom na pečenie. Stierkou zarovnáme. Formu opatrne nadvihneme a proces opakujeme.

  4. 4

    Pri teplote 100-110 °C sušíme približne 50-60 minút. Po usušení korpusy opatrne odlepíme.

  5. 5

    Oriešková griláž: Na panvici rozpustíme cukor na karamel svetlej farby. Pridáme mleté opražené lieskové orechy a hotovú griláž rozotrieme na silpat (nepriľnavá silikónová podložka) alebo na mastný papier na pečenie. Necháme stuhnúť, vychladnúť, nalámeme a pomocou mixéra zomelieme najemno.

  6. 6

    Krém: Dve tretiny mlieka, kryštálový a vanilínový cukor dáme variť. Tretinu mlieka, krémový prášok a žĺtok rozmiešame. Zmes vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme základný žĺtkový krém.

  7. 7

    Krém vychladíme za občasného premiešania, aby sa neurobili hrudky a kôra na povrchu. Do vychladnutého krému zašľaháme maslo a vznikne hladký krém, ktorý dochutíme zomletou orieškovou grilážou.

  8. 8

    Upečené vychladnuté laskonky pomocou cukrárskeho vrecka naplníme krémom, spájame dve spolu.

Diskusia k receptu