Šibačková nádielka:
Máte doma plný košík vajíčok natvrdo? Ako rýchlo ich treba zjesť?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Možno sa po sviatkoch na vajíčka nemôžete už ani len pozrieť, nieto ich ešte jesť, tak čo s nimi? Žiadny stres, varené vajíčka si na svoju chvíľu počkajú. A prekvapujúco dosť dlho...



Foto: Shutterstock

Vaše ratolesti sa vrátili zo šibačky po rodine a susedoch s plným košíkom sladkostí, ale okrem nich im pribalili aj klasické maľované vajcia uvarené natvrdo. Nemusíte sa nútiť do ich konzumácie, čo však neznamená, že by ste ich mali vyhodiť. Prezradíme vám, ako dlho vydržia v chladničke a akú majú vajíčka natvrdo trvanlivosť.

Len tak ľahko sa nepokazia

Na úvod dobrá správa. Natvrdo uvarené vajcia nepatria medzi rýchlo sa kaziace potraviny. Varením sa totiž baktérie, ktoré by mohli obsahovať surové vajcia, spoľahlivo zlikvidujú. To, akú majú natvrdo varené vajcia trvanlivosť závisí od toho, či je ich škrupina neporušená a či sa po uvarení schladili v studenej vode, alebo nie. Neschladzované vajcia vydržia dlhšie.

Ak deti priniesli vajíčka, ktoré majú rozbitú škrupinku, tak tam neexistuje diskusia, treba ich čo najskôr zjesť. Ak škrupina porušená nie je a neviete, či ich po varení schladzovali, alebo nie, tak ich možno bezpečne v chladničke skladovať a zjesť do dvoch týždňov. Vajcia, ktoré ste natvrdo uvarili doma, neschladzovali ste ich a nemajú škrupinu poškodenú, môžete v chladničke držať aj mesiac.

Vajíčkoví rekordéri

Niekedy v obchodoch dostať aj farbené natvrdo varené vajíčka. Tie musia mať dátum minimálnej trvanlivosti. Aj po tomto dátume sú ešte bezpečné na konzumáciu.



Foto: Shutterstock

Farebné vajcia zo supermarketu vydržia totiž až tri mesiace – a to aj bez chladenia. Je to preto, lebo lak obsiahnutý vo farbe na vajcia ich konzervuje. Lak uzatvorí póry a do vajíčka nepreniká vzduch, ktorý spôsobuje, že sa časom pokazí.

Ako využiť uvarené vajíčka

Spôsobov, ako počas tých niekoľkých týždňov vajcia natvrdo spotrebovať, je množstvo. Buď ich len pokrájate a obložíte nimi chlieb, či bagetu, ale tak isto sa dajú použiť do nátierok, šalátov, na cestoviny, do ryže, do zapekaných jedál, napríklad francúzskych zemiakov, do polievok alebo prívarkov, tiež ich možno plniť alebo ich obaliť mletým mäsom a urobiť plnené fašírky či sekanú.

Super inšpiráciu, ako použiť vajíčka natvrdo nájdete aj v tomto článku:




ANKETA: Dávali ste šibačom aj farebné uvarené vajíčka?

20,0%



80,0%







Diskusia k článku

zahra
Nemam cas malovat kraslice, mam niekolko spred rokov a tie pouzivam ako dekoraciu. Kedze sme vegetariani zvysne uvarene vajicka pouzivam namiesto spekacikov ako utopence. Mnam.






 



TOPlist