
Foto: Shutterstock
Vaše ratolesti sa vrátili zo šibačky po rodine a susedoch s plným košíkom sladkostí, ale okrem nich im pribalili aj klasické maľované vajcia uvarené natvrdo. Nemusíte sa nútiť do ich konzumácie, čo však neznamená, že by ste ich mali vyhodiť. Prezradíme vám, ako dlho vydržia v chladničke a akú majú vajíčka natvrdo trvanlivosť.
Len tak ľahko sa nepokazia
Na úvod dobrá správa. Natvrdo uvarené vajcia nepatria medzi rýchlo sa kaziace potraviny. Varením sa totiž baktérie, ktoré by mohli obsahovať surové vajcia, spoľahlivo zlikvidujú. To, akú majú natvrdo varené vajcia trvanlivosť závisí od toho, či je ich škrupina neporušená a či sa po uvarení schladili v studenej vode, alebo nie. Neschladzované vajcia vydržia dlhšie.Ak deti priniesli vajíčka, ktoré majú rozbitú škrupinku, tak tam neexistuje diskusia, treba ich čo najskôr zjesť. Ak škrupina porušená nie je a neviete, či ich po varení schladzovali, alebo nie, tak ich možno bezpečne v chladničke skladovať a zjesť do dvoch týždňov. Vajcia, ktoré ste natvrdo uvarili doma, neschladzovali ste ich a nemajú škrupinu poškodenú, môžete v chladničke držať aj mesiac.
Vajíčkoví rekordéri
Niekedy v obchodoch dostať aj farbené natvrdo varené vajíčka. Tie musia mať dátum minimálnej trvanlivosti. Aj po tomto dátume sú ešte bezpečné na konzumáciu.
Foto: Shutterstock
Farebné vajcia zo supermarketu vydržia totiž až tri mesiace – a to aj bez chladenia. Je to preto, lebo lak obsiahnutý vo farbe na vajcia ich konzervuje. Lak uzatvorí póry a do vajíčka nepreniká vzduch, ktorý spôsobuje, že sa časom pokazí.
Ako využiť uvarené vajíčka
Spôsobov, ako počas tých niekoľkých týždňov vajcia natvrdo spotrebovať, je množstvo. Buď ich len pokrájate a obložíte nimi chlieb, či bagetu, ale tak isto sa dajú použiť do nátierok, šalátov, na cestoviny, do ryže, do zapekaných jedál, napríklad francúzskych zemiakov, do polievok alebo prívarkov, tiež ich možno plniť alebo ich obaliť mletým mäsom a urobiť plnené fašírky či sekanú.Super inšpiráciu, ako použiť vajíčka natvrdo nájdete aj v tomto článku:
Diskusia k článku