Čoko mousse s malinami a so zrkadlovou polevou
cukrárka, dnes 16:30

Foto: Prava - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
Suroviny
Základná čokoládová zmes: | |
60 g |
|
60 g (min. 35 %) |
|
227 g kvalitná belgická |
|
Jemne vyšľahaná šľahačka: | |
213 g (min. 35 %) |
|
Želatína: | |
25 g |
|
125 g |
|
Malinové pyré: | |
110 g (čerstvé alebo mrazené) |
|
Dokončenie: | |
čerstvé |
|
|
|
(vykrojený podľa veľkosti foriem) |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Želatína: Práškovú želatínu nasypeme do studenej vody, zamiešame a necháme napučať.
- 2
Malinové pyré: Maliny rozmixujeme na hladké pyré. Prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme odstránili semienka.
- 3
Základná čokoládová zmes: Do hrnca dáme glukózový sirup, smotanu a nalámanú mliečnu čokoládu. Za stáleho miešania zohrievame na miernom ohni, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Odstavíme zo sporáka a vmiešame malinové pyré. Do čokoládovo–malinovej zmesi jemne primiešame rozpustenú želatínu. Dôkladne premiešame a necháme mierne vychladnúť.
- 4
Šľahačka: Smotanu vyšľaháme do polotuha (nemala by byť príliš pevná). Vychladnutú čokoládovo–malinovú zmes a šľahačku dôkladne, ale opatrne premiešame, aby sa všetko rovnomerne spojilo.
- 5
Čokoládovo–malinový mousse nalejeme do silikónových foriem. Do stredu každej porcie vložíme čerstvé maliny a trochu malinového kranfilsu. (Malinový kranfils je chrumkavá náplň tvorená z 30 % bielej čokolády, sušených malín, jahôd a čučoriedok a 20 % kúskov sušienok, je bez palmového oleja. Používa sa najmä v cukrárstve na plnenie praliniek, bonbónov, koláčov alebo dezertov. V tomto recepte dodáva dezertu ešte výraznejšiu malinovú chuť a jemne kontrastuje s čokoládovým mousse. Dostanete ju hotovú kúpiť v cukrárskych e–shopoch). Uzavrieme vykrojeným kolieskom kakaového piškótového cesta. Formy dáme do mrazničky minimálne na 24 hodín, aby dezerty úplne stuhli.
- 6
Po zmrazení dezerty vyberieme z foriem. Hneď ich polejeme čokoládovou zrkadlovou polevou, ktorú sme si pripravili podľa návodu na obale výrobku, a necháme krátko stuhnúť. Ozdobíme podľa želania (napr. čerstvými malinami, čokoládovými dekoráciami). Ozdobené dezerty môžeme nechať asi 2-3 hodinky vonku na stole, aby získali izbovú teplotu, a potom sa môžu konzumovať. V chladničke vydržia dezerty čerstvé 2-3 dni.
Tiež Čokoládový dezert:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu