Sójový šalát
Sójový šalát

Sójový šalát so špenátom fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 2. februára 2024
Sójový šalát so špenátom (fotorecept)
Foto: tejaja

Sója je strukovina s vysokým obsahom bielkovín, minerálov a vitamínov. V našej kuchyni je veľmi málo zastúpená, čo tak to zmeniť?

4
porcie
20 (+ namáčanie sóje minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g uvarená
3 hrste (mladý)
1 ks
1 ks
4 PL
1 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Uvarenú a vychladnutú sóju v miske premiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou a na kocky narezanou paprikou.

    Sójový šalát so špenátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Olej prešľaháme s vínnym octom, medom a soľou a pridáme k šalátu spolu so špenátovými lístkami.

    Sójový šalát so špenátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte raz premiešame a šalát necháme v chlade asi 1 hodinu postáť.

  4. 4

    Poznámka k vareniu sóje: Sóju vopred namočíme na 24 hodín do vody. Potom ju aj s vodou varíme, v tlakovom hrnci 40 minút od začiatku varu (syčania ventilu). Viac nevaríme, sója nie je ako iné strukoviny, nerozvarí sa, ale opäť stvrdne. Pozor, zo začiatku varu sója dosť pení, penu necháme, nezberáme, sú to vyzrážané bielkoviny, pena sa vstrebe. Uvarená sója sa dá výborne zamraziť, varím jej naraz väčšie množstvo a mám ju uvarenú k dispozícii kedykoľvek.

Diskusia k receptu

chemik
Dovolím si nabídnout alternativní postup vaření soji. Namáčíme tak dlouho, až kulatá zrna nabobtnají do vzhledu fazolí. Pak kvůli vzhledu i chuti vaříme nesolené v otevřeném hrnci jen do změknutí silnějším varem, aby se co nejvíce oddělily slupky, které pak vypláchneme proudem vody odspoda. Zbavíme se tím sice části bílkovin a hrubé vlákniny, což si ale u soji na tyto složky bohaté, můžeme dovolit.
tejaja
@chemik (2.2.2024 14:26)
Ďakujem za váš príspevok. :) Dovolím si ale oponovať, čo sa týka šupiek.
V našich končinách prijímajú ľudia v potrave veľmi málo vlákniny, z čoho vyplýva naše "popredné" miesto v rakovine hrubého čreva a iných chorôb. Takže nevidím logický dôvod zbavovať sa aj maličkej časti vlákniny a minerálov v akejkoľvek potravine. Takže nie, nemôžeme si to dovoliť.
A potom čisto praktická vec: Zbavujeme sa šupiek fazule, šošovice, bôbu, hrachu? Sú to strukoviny ako sója. Nezbavujeme, varíme ich celé ako sú vylúskané zo strukov. Tak prečo sa zbavovať šupky práve pri sóji? Tá š šupka má svoju hodnotu.

chemik
Uznávám a oceňuji vaši snahu ve svých nápaditých receptech preferovat zdravé a výživově hodnotné složky. Já zase dbám na dodržování osvědčených klasických technologických postupů a snažím se upozornit na hrubé chyby a vysvětlovat jejich příčiny a následky. Například v případě vaření luštěnin v namáčecí vodě se argumentuje zachováním minerálních složek, ale přitom zůstávají nežádoucí látky, dokonce některé poněkud toxické, komplikující trávení. Historickou praxí je ověřeno, že se má první voda po zavaření vylít a vařit je ve vodě čisté, nejlépe měkké (dešťové nebo destilované), ve které se uvaří rychleji do úplného změknutí. Slupky s užitečnou vlákninou samozřejmě u vařených luštěninových jídel nechávám, ale zrovna u salátů nebo hladkého hummusu dávám přednost vzhledu a zdekantuju je.
kucharka
Sóju, pravdupovediac, často nepoužívam. Musím to napraviť. Urobím šalát podľa teba.
Ďakujem za návnadu …
tejaja
@chemik (3.2.2024 18:49)
Vďaka za Váš komentár. Musím povedať, aj keď to tu asi nepatrí, že s Vami je radosť konverzovať. A to myslím vážne, v žiadnom prípade nie ironicky. Vaše príspevky nie sú na spôsob "Jedna pani povedala", ale majú hlavu a pätu. Díky. :)
1x zolik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia