Sójový šalát
Sójový šalát

Sójový šalát s brokolicou a paradajkami fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 12. januára 2025
Sójový šalát s brokolicou a paradajkami (fotorecept)
Foto: tejaja

Tento šalát môže byť nielen chutnou večerou, ale aj plnohodnotným obedom. Bielkoviny zo sóje sú dobre využiteľné a zasýtia. Šalát si možno obmieňať Zobraziť celý popisTento šalát môže byť nielen chutnou večerou, ale aj plnohodnotným obedom. Bielkoviny zo sóje sú dobre využiteľné a zasýtia. Šalát si možno obmieňať pridaním rôznej zeleniny, podľa toho, čo máme poruke.

4
porcie
15 (+ varenie sóje) minút
príprava

Suroviny

400 g uvarená
300 g
250 g
 (sprej)
Zálievka:
4 PL
z 1/2 citróna
1 PL




Postup

  1. 1

    Brokolicu rozoberieme na ružičky a 3 minúty povaríme v osolenej vode. Scedíme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať a vychladnúť.

  2. 2

    Uvarenú sóju dáme do misky.

    Sójový šalát s brokolicou a paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K sóji pridáme brokolicu, na polovice narezané paradajky a premiešame.

    Sójový šalát s brokolicou a paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetky suroviny na zálievku vidličkou premiešame a pridáme k šalátu. Opäť premiešame.

    Sójový šalát s brokolicou a paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na taniere rozložíme rukolu, postriekame olejom v spreji a do stredu dáme šalát.

  6. 6

    Podávame s hriankami potretými cesnakom.

  7. 7

    Poznámka k vareniu sóje: Sóju vopred namočíme na 24 hodín do vody. Potom ju aj s vodou varíme, v tlakovom hrnci 40 minút od začiatku varu (syčania ventilu). Viac nevaríme, sója nie je ako iné strukoviny, nerozvarí sa, ale opäť stvrdne. Pozor, zo začiatku varu sója dosť pení, penu necháme, nezberáme, sú to vyzrážané bielkoviny, pena sa vstrebe. Uvarená sója sa dá výborne zamraziť, varím jej naraz väčšie množstvo a mám ju uvarenú k dispozícii kedykoľvek.

Diskusia k receptu

mirop
vzdy uz podla fotky viem ze recept je od tejaja....
mirop
@tejaja (16.1.2025 08:49)

som muz a na tvoj recept ma upozorni nie prilis vabny food styling a fotka :)
tejaja
@mirop (17.1.2025 08:37) Vážne? :))) Muž možno áno, ale poriadny chlap asi ťažko.:)))

haji
U mě dobrý. Variabilní, lehký, zdravý a obměnitelný recept. Už to vidím, opět dostanu nálepku chválenkárka, tradičně.
Vaření sóji v tlakovém hrnci je dílo, když se to přežene s podílem vody, tryskami letí jemný lepkavý aerosol, který znesvětí sporák a půl kuchyně. Chce to cvik.

tejaja
@haji (17.1.2025 19:26) Vieš, ako varím sóju v tlakáči? Akonáhle počujem ventil, okamžite stojím s mokrou handričkou pri hrnci (aby som ho v prípade potreby okamžite zhora ochladila) a sťahujem plameň na ten akurátny stupeň. Už to mám rokmi natrénované. :))))

1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia