Sójový šalát
Sójový šalát so špenátom (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Sója je strukovina s vysokým obsahom bielkovín, minerálov a vitamínov. V našej kuchyni je veľmi málo zastúpená, čo tak to zmeniť?
4 porcie |
20 (+ namáčanie sóje minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Uvarenú a vychladnutú sóju v miske premiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou a na kocky narezanou paprikou.
- Olej prešľaháme s vínnym octom, medom a soľou a pridáme k šalátu spolu so špenátovými lístkami.
- Ešte raz premiešame a šalát necháme v chlade asi 1 hodinu postáť.
- Poznámka k vareniu sóje: Sóju vopred namočíme na 24 hodín do vody. Potom ju aj s vodou varíme, v tlakovom hrnci 40 minút od začiatku varu (syčania ventilu). Viac nevaríme, sója nie je ako iné strukoviny, nerozvarí sa, ale opäť stvrdne.
Pozor, zo začiatku varu sója dosť pení, penu necháme, nezberáme, sú to vyzrážané bielkoviny, pena sa vstrebe.
Uvarená sója sa dá výborne zamraziť, varím jej naraz väčšie množstvo a mám ju uvarenú k dispozícii kedykoľvek.