Slaninkovo-špenátový quiche s pórikom a feta syrom

fi0na - fotkafi0na, 10. mája 2014
Slaninkovo-špenátový quiche s pórikom a feta syrom
Foto: fi0na

Tento úžasný sýty slaný koláč pekávam pravidelne v mnohých obmenách, ale táto kombinácia surovín nám chutí najviac. Vynikajúci je aj so zelenou špargľou.

8
porcií
45 minút
príprava
50- 60 minút
na 180 °C

Suroviny

160 g
80 g
1/2 ČL
3 PL
250 g
200 g
150 g (iný podobný syr)
1 kelímok
100 ml
3 ks
 na ozdobenie




Postup

  1. 1

    Ja osobne mám rada quiche s tenkým cestom, hrubšie mi vadí, pretože prebíja chuť samotnej plnky. Preto ho pripravujem z menšieho množstva surovín. Múku zmiešame so soľou a maslom. Vytvoríme drobeničku, ku ktorej pridávame postupne lyžice studenej vodu. Keď je cesto hotové, zabaľte ho do potravinárskej fólie (v nej ho potom môžete aj vyvaľkať) a vložte do chladničky cca na 30 minút.

  2. 2

    Medzitým, ako sa cesto chladí, si pripravíme suroviny na plnenie. Slaninku nakrájame na tenké pásiky a na sucho orestujeme v panvici. Keď je slanina hotová vyberieme ju a na panvici sparíme špenát, minútka - dve bude stačiť. Keďže surové listy obsahujú veľký podiel vody, je dobré ich spariť, aby nebol quiche rozmočený. Pórik si nakrájame na plátky a syr rozdrobíme na kúsky. Smotanu zmiešame metličkou s mliekom a vajíčkami. Pre odľahčenú verziu použite smotanu na varenie s mliekom. Do zmesi pridajte nasekané bylinky, akékoľvek, sušené aj čerstvé. Skvelá je bazalka, tymián, šalvia, petržlenová vňať. Osolíme a koreníme.

  3. 3

    Na pečenie quichu som použila klasickú 28 cm formu s vlnitým okrajom. Cesto som vyvaľkala cez fóliu na veľkosť 30 cm v priemere a preniesla na valčeku do formy. Okraje som pozatláčala tak, aby kopírovali formu. Na cesto nanesieme rovnomerne vrstvu slaninky, špenátu, póriku a fety. Zalejeme vajíčkovo - smotanovou zmesou. Na ozdobu quichu som použila tenké plátky cukiny, prepolené cherry (silno odporúčam), jarnú cibuľku a pásky slaninky.

    Slaninkovo-špenátový quiche s pórikom a feta syrom - obrázok 3
  4. 4

    Piekla som 30 minút na 200 stupňov (spodný ohrev) a ďalších 20 - 30 minút na 180 stupňov (horný aj dolný ohrev.) Quiche je najlepší vlažný až studený.

Diskusia k receptu

eviana
Pekne načančaný, zaujímavé suroviny použité, určite chutil výborne... chválim :)
luss44
vyzerá výborne, so surovinami si sa mi trafila do chute :) Už mám odložené 2 podobné rcp, pridám k nim aj Tvoj, raz príde ich čas.
denyany
Veľmi dobre to vyzerá! A aj kmbinácia chutí je výborná, teda mne by chutila stopercentne.:-)
marianne
veru @fionecka nieco pridam,nieco uberiem,nieco prekombinujem,ale inspiracie vyborna...namiesto poru sparglu dam...bude




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia