Medové kolieska
Medové kolieska

Sladké kolieska podľa receptu zo stredoveku fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 16. februára 2025
Sladké kolieska podľa receptu zo stredoveku (fotorecept)
Foto: tejaja

Tento recept mám od rolu 2018. Každoročne sa na Košickom hrade koná súťaž družstiev Hradná vareška, kde súťažia družstvá vo varení jedál podľa Zobraziť celý popisTento recept mám od rolu 2018. Každoročne sa na Košickom hrade koná súťaž družstiev Hradná vareška, kde súťažia družstvá vo varení jedál podľa dobových, v písomnostiach zachovaných receptov. Každé družstvo varí viac druhov jedál. Ľudia chodia pomedzi družstvá, ochutnávajú a vyhodnocujú, čo im najviac chutilo. Tieto kolieska mi chutili, tak som si vypýtala recept. Chutili nielen mne, zmizli ako prvé zo všetkých jedál, ktoré súťažiace družstvá v tomto roku pripravili.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
125 g
1 ks
1/2 KL
2 PL
malá štipka




Postup

  1. 1

    Múku a zmäknuté maslo spolu dobre premiesime.

    Sladké kolieska podľa receptu zo stredoveku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme štipku soli, rozdrvený aníz, vajce a med. Vypracujeme cesto.

    Sladké kolieska podľa receptu zo stredoveku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku 7 mm.

    Sladké kolieska podľa receptu zo stredoveku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom 3 cm.

    Sladké kolieska podľa receptu zo stredoveku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na suchej panvici na slabšom plameni opekáme kolieska z oboch strán. Vzhľadom k tomu, že cesto obsahuje veľa masla, nie je nutný na opekanie žiadny tuk ani teflónová panvica. Stačí hocijaká obyčajná.

  6. 6

    Kolieska podávame teplé ale chutia aj vychladnuté.

Diskusia k receptu

farbuska
Raz som tiež bola na akomsi podujatí, kde varili čosi ako guláš podľa historického receptu a podávali s akýmsi historickým osúchom. Bolo to dobré. Vyskúšam aj tvoj recept na starodávne koláčiky. Ďakujem.
chemik
Bohužel jsem jako žák 1.- 4. třídy ZŠ v Košicích existenci Košického hradu vůbec nezaznamenal na rozdíl od hradu Šarišského, který jsem měl dobře proběhaný. Wiki mne informuje, že Košický hrad je už 12 let revitalizovaný, takže při příští soutěži Hradná vareška mne tam asi nezavedou vaše sladká kolečka, ale moje mlsná huba na kolečka soutěžní klobásy :-))
dogagador
Nie je mi jasne, ci sa najskor zapracuje maslo iba s castou muky a do druhej casti ostatne ingrediencie, potom sa to cele spoji, alebo sa vymiesi vsetko spolu?
tejaja
@chemik (17.2.2025 18:11) No, Šarišský hrad je čosi iné. :))) To som behala po ňom celé prázdniny a každú voľnú chvíľu. Jeden čas bol v dezolátnom stave, teraz vyzerá úplne inak, vďaka dobrovoľníkom.
Ale sú tam aj mäsové receptíky, maximálne jednoduché recepty, ale vynikajúce.


tejaja
@dogagador (21.2.2025 11:12) Môžete vymiesiť všetko naraz, ale z praktického hľadiska je lepšie zmiesiť všetku múku z maslom a potom pridať zvyšok. Lepšie a rýchlejšie sa vymiesi. Ja takto robím aj linecké a akékoľvek iné cesto. Robím to tak, že tú múku s maslom naberám do dlaní a dlaňami zľahka triem, kým z masla nie sú malinké časti. Ale je to jedno, môžete kľudne dať všetko naraz a vymiesiť cesto.