Medové kolieska

Sladké kolieska podľa receptu zo stredoveku (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Tento recept mám od rolu 2018.* Každoročne sa na Košickom hrade koná súťaž družstiev Hradná vareška, kde súťažia družstvá vo varení jedál podľa dobových, v písomnostiach zachovaných receptov. Každé družstvo varí viac druhov jedál. Ľudia chodia pomedzi družstvá, ochutnávajú a vyhodnocujú, čo im najviac chutilo. Tieto kolieska mi chutili, tak som si vypýtala recept. Chutili nielen mne, zmizli ako prvé zo všetkých jedál, ktoré súťažiace družstvá v tomto roku pripravili.

10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Múku a zmäknuté maslo spolu dobre premiesime.
  2. Pridáme štipku soli, rozdrvený aníz, vajce a med. Vypracujeme cesto.
  3. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 7 mm.
  4. Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom 3 cm.
  5. Na suchej panvici na slabšom plameni opekáme kolieska z oboch strán. Vzhľadom k tomu, že cesto obsahuje veľa masla, nie je nutný na opekanie žiadny tuk ani teflónová panvica. Stačí hocijaká obyčajná.
  6. Kolieska podávame teplé ale chutia aj vychladnuté.