Škoricový zákusok
Škoricový zákusok

Škoricový zákusok

klukmen - fotkaklukmen, 8. novembra 2019
Škoricový zákusok
Foto: Klukmen

Vianoce sa blížia, tak nacvičujem prípravu dobrôt a o jeden objav sa musím podeliť. Tento recept bol pôvodne torta, ale mne sa lepšie hodil Zobraziť celý popisVianoce sa blížia, tak nacvičujem prípravu dobrôt a o jeden objav sa musím podeliť. Tento recept bol pôvodne torta, ale mne sa lepšie hodil ako zákusok, zmestilo sa viac hrušiek a bolo viac porcií.
Zdroj: recepty.sk

25
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
250 g
250 g
80 ml
80 ml
3 PL
štipka
1 bal.
Krém:
250 ml
250 g
2 KL
1 ks
1 bal.
Karamelizované hrušky:
2 ks
80 g
5 PL
 celá
hrsť
Okrem toho:
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Cesto: Našľaháme bielky so soľou, postupne pridáme polovicu cukru a vyšľaháme do tuha. Žĺtky s druhou polovicou cukru vyšľaháme do peny, pridáme olej a mlieko. Múku, kakao a kypriaci prášok preosejeme a túto suchú zmes postupne zamiešame dáme do žĺtkovej peny. Nakoniec do cesta vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.

    Škoricový zákusok - obrázok 1
  2. 2

    Cesto pečieme na plechu 40x30 cm vyloženom mastným papierom, 180 °C 30 minút (ako komu pečie rúra).

  3. 3

    Krém: Žĺtok s vanilkovým cukrom vyšľaháme, pridáme škoricu, potom smotanu, mascarpone a dobre vyšľaháme (ja som tam fúkol aj jeden Smetafix).

  4. 4

    Upečené cesto som prerezal vodorovne. Jednu časť som natrel lekvárom, krémom, položil druhú časť upečeného cesta a navrch rozotrel zvyšný krém. Na koniec som ozdobil karamelizovanými hruškami a rozpustenou čokoládou.

  5. 5

    Karamelizované hrušky: Na panvici rozpustíme a skaramelizujeme cukor. Pridáme trochu vody, celú škoricu a očistenú pokrájanú hrušku a posekané orechy. Zmes nanesieme na koláč. Ja som trochu postriekal rozpustenou čokoládou ako kto chce.

  6. 6

    Zákusok treba dobre strážiť v chlade aspoň 2 hodiny, aj viac. Doporučujem zaistiť chladničku reťazou a visacím zámkom, lebo stačí ísť na cigaretku a supy hneď priletia. Obrázok je trochu rozmazaný, neplánoval som, že budem recept uverejňovať.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia