Škoricový zákusok
Foto: Klukmen
Vianoce sa blížia, tak nacvičujem prípravu dobrôt a o jeden objav sa musím podeliť. Tento recept bol pôvodne torta, ale mne sa
lepšie hodil Zobraziť celý popisVianoce sa blížia, tak nacvičujem prípravu dobrôt a o jeden objav sa musím podeliť. Tento recept bol pôvodne torta, ale mne sa
lepšie hodil ako zákusok, zmestilo sa viac hrušiek a bolo viac porcií.
Zdroj: recepty.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
80 ml |
|
80 ml |
|
3 PL |
|
štipka |
|
1 bal. |
|
Krém: | |
250 ml |
|
250 g |
|
2 KL |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
Karamelizované hrušky: | |
2 ks |
|
80 g |
|
5 PL |
|
celá |
|
hrsť |
|
Okrem toho: | |
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Cesto: Našľaháme bielky so soľou, postupne pridáme polovicu cukru a vyšľaháme do tuha. Žĺtky s druhou polovicou cukru vyšľaháme do peny, pridáme olej a mlieko. Múku, kakao a kypriaci prášok preosejeme a túto suchú zmes postupne zamiešame dáme do žĺtkovej peny. Nakoniec do cesta vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
-
2
Cesto pečieme na plechu 40x30 cm vyloženom mastným papierom, 180 °C 30 minút (ako komu pečie rúra).
- 3
Krém: Žĺtok s vanilkovým cukrom vyšľaháme, pridáme škoricu, potom smotanu, mascarpone a dobre vyšľaháme (ja som tam fúkol aj jeden Smetafix).
- 4
Upečené cesto som prerezal vodorovne. Jednu časť som natrel lekvárom, krémom, položil druhú časť upečeného cesta a navrch rozotrel zvyšný krém. Na koniec som ozdobil karamelizovanými hruškami a rozpustenou čokoládou.
- 5
Karamelizované hrušky: Na panvici rozpustíme a skaramelizujeme cukor. Pridáme trochu vody, celú škoricu a očistenú pokrájanú hrušku a posekané orechy. Zmes nanesieme na koláč. Ja som trochu postriekal rozpustenou čokoládou ako kto chce.
- 6
Zákusok treba dobre strážiť v chlade aspoň 2 hodiny, aj viac. Doporučujem zaistiť chladničku reťazou a visacím zámkom, lebo stačí ísť na cigaretku a supy hneď priletia. Obrázok je trochu rozmazaný, neplánoval som, že budem recept uverejňovať.
Tiež Škoricový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu