Škoricový zákusok
Škoricový zákusok
Autor receptu: klukmen
Vianoce sa blížia, tak nacvičujem prípravu dobrôt a o jeden objav sa musím podeliť. Tento recept bol pôvodne torta, ale mne sa
lepšie hodil ako zákusok, zmestilo sa viac hrušiek a bolo viac porcií.
25 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Našľaháme bielky so soľou, postupne pridáme polovicu cukru a vyšľaháme do tuha. Žĺtky s druhou polovicou cukru vyšľaháme do peny, pridáme olej a mlieko. Múku, kakao a kypriaci prášok preosejeme a túto suchú zmes postupne zamiešame dáme do žĺtkovej peny. Nakoniec do cesta vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
- Cesto pečieme na plechu 40x30 cm vyloženom mastným papierom, 180 °C 30 minút (ako komu pečie rúra).
- Krém: Žĺtok s vanilkovým cukrom vyšľaháme, pridáme škoricu, potom smotanu, mascarpone a dobre vyšľaháme (ja som tam fúkol aj jeden Smetafix).
- Upečené cesto som prerezal vodorovne. Jednu časť som natrel lekvárom, krémom, položil druhú časť upečeného cesta a navrch rozotrel zvyšný krém. Na koniec som ozdobil karamelizovanými hruškami a rozpustenou čokoládou.
- Karamelizované hrušky: Na panvici rozpustíme a skaramelizujeme cukor. Pridáme trochu vody, celú škoricu a očistenú pokrájanú hrušku a posekané orechy. Zmes nanesieme na koláč. Ja som trochu postriekal rozpustenou čokoládou ako kto chce.
- Zákusok treba dobre strážiť v chlade aspoň 2 hodiny, aj viac. Doporučujem zaistiť chladničku reťazou a visacím zámkom, lebo stačí ísť na cigaretku a supy hneď priletia. Obrázok je trochu rozmazaný, neplánoval som, že budem recept uverejňovať.