Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. mája 2019
Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jemné kysnuté koláče, plnené tvarohovou plnkou v kombinácii s ovocím a orechovo-lekvárovou plnkou ochutenou poriadnou dávkou škorice :-)

60 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
3 PL
250 g
2 dl
1,5 dl
2 ks
4-4,5 dl
42 g
1 PL
1,5 KL
Plnka tvarohová:
500 g
2 dl
2 PL (v prášku)
podľa chuti
Plnka škoricová:
100 g mleté
380 g (alebo džem)
2 PL
Okrem toho:
podla potreby ľubovoľný
 na posypanie
2 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    V miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme bielky, olej ,jogurt a v 3 dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka zapracúvame do cesta postupne. Vypracujeme polomäkké, ešte trocha lepivé cesto. Cesto ešte pomocou múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 1-1,5 h na teplejšom mieste nakysnúť.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a pokrájame ho na rovnaké kúsky, mne vyšlo 21 ks. Každý jeden kúsok ešte raz vymiesime do bochníka a bochníčky necháme 15 minút podkysnúť.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým nám bochníčky podkysnú, si pripravíme obe plnky. Jemný tvaroh zmiešame s pudingom, práškovým cukrom a hrozienkami podla chuti. K tvarohovej plnke som zvolila kombináciu broskyňového kompótu :-) Broskyne som dala už dopredu odkvapkať na sitko. Ďalej si spravíme aj druhú plnku. Mleté orechy, hustejší lekvár a 2 PL škorice zmiešame v jednej mise. Dáme toľko lekváru, aby orechy ešte vládali popiť, neurobte pririedke, aby vám to z koláča potom nevytieklo. Ja som zvolila domáci morušový lekvár, nepotlačí chuť škorice :-) Ale môžte dať aj iný sladký lekvár podla chuti, napríklad slivkový by sa tiež veľmi hodil.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podkysnuté bochníčky rukou rozťapkáme, položíme broskyňu a potom dáme poriadnu PL tvarohu. Plnkou netreba šetriť, je presne vypočítaná do koláčov :-) Bochníčky uzavrieme ako buchtu a pokladieme uzavretou stranou nadol na plech s papierom.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrieme ich žĺtkom a podľa chuti posypeme makom na ozdobu. Napokon do každého bochníka nožnicami zastrihneme väčší otvor a dáme plech už aj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu je druhý plech so škoricovou plnkou :-) Tie škoricové som posypala pred pečením namiesto maku len trochou hnedého cukru :-)

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú výborné, cesto mäkké a ľahučké. Z tejto dávky mi vyšlo 12 tvarohových a 9 škoricových koláčov :-)

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plnky bolo v oboch koláčoch naozaj bohato :-) Prajem dobrú chuť!

    Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

denyany
Fantastický recept i snímky. Ako tu už niekto písal, do plaviek to vďaka tebe toto leto nebude ... Asi Varechu do leta zruším.:-))
cesminaz
@Haji :-) si zlatá,dakujem za milé slová! No veru na nervy zaberajú dobre takéto koláče ;-)) @Kucharka :-))) až také vychudnuté ako tie modelky nemusíme byť ;-)) Pár kúskov si môžme dovoliť aj cez leto. @Dr je jej tam síce len 3pl,ale to úplne stačí,z kukuričnej vela netreba.Kukuričná múka robí cesto vzdušnejším,ešte lahším. @Terinka @Staja @Izabelka dakujem vám velmi krásne za vaše milé komentíky ;-) Som rada,že sa vám koláče páčia. @Denyany :-))) z pozerania sa nepriberá! Alebo predsa? :-) Pekný večer všetkým.
3x haji, denyany a dr
denyany
@Cesminaz (21.5.2019 21:13)

Z pozerania nie! Ale keď tak pozerám na tie skvosty, čo vypekáš, dostanem na ne chuť a aj keď nemám čas piecť, tak aspoň niečo dobré namiesto toho....a už to ide! ;-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Som sa nedozvedela čo urobí s koláčmi pridaná ryžová múka.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Dr (22.5.2019 08:29)

Pardon, nie ryžová múka ale kukuričná.
haji
@Dr (22.5.2019 08:30)
V komentu Cesmínka /včera 21.13 hod./ píše:
@Dr je jej tam síce len 3pl,ale to úplne stačí,z kukuričnej vela netreba.Kukuričná múka robí cesto vzdušnejším,ešte lahším.
2x dr a cesminaz
cesminaz
@Dr (22.5.2019 08:30)

Odpísala som ti.Bolo to tak myslené,že aj ked tam ide len 3pl tej kukuričnej,aj tak to spraví rozdiel v ceste :-) Idú tam 3kopcovité PL. A aj chutovo je trocha rozdiel :-)
1x dr
babkamt
Mám na teba ťažké srdce. Tvoje recepty si ukladám zvlášť, aby som ich nemusela hľadať. Ty ideš ako odtrhnutý rušeň, nestačím ti stíhať. Veru by som si z nich dala. Teším sa na ďalšie tvoje výtvory. Srdečne ťa pozdravujem:-)
cesminaz
@Babkamt (22.5.2019 17:32)

Dakujem za tvoje milé slová :-) ma fakt velmi teší,že si odkladáš moje recepty.Tiež ťa srdečne pozdravujem :-) @Zinnajdha :-)
lemoncurd
Tento recept si ukladám na štyri miesta. Ku škoricovým a tvarohovým receptom, aj ku brioškám a samozrejme ukladám aj na vareche. Budem ho mať stále na očiach. Ďakujem.
1x haji
motyka
Chcela som, že sa ozvem až po sobote a napíšem tie ódy, ktoré budú na tvoju adresu / tak trochu aj na moju/. Bude oslava narodenín a ja som sľúbila kysnuté - od teba. Keď som išla vyberať - tak otvárali ústa. Aj kuchárky, ktoré varia už dlhšie krútili hlavami. Poznačili si stránku na vareche, takže budú skúšať. Ja som ťa nazvala - mojou kráľovnou kysnutých koláčov a borekov a vysvetlila aj prečo. Môj obdiv a prianie zdravíčka zostávajú - aj ďakovanie za recepty,ktoré pridávaš, vrátane týchto nádherných buchtičiek.
kukulienka71
vyzeraju neodolatelne, baculky:-) stale este existuje nove pri kolacikoch, co je neokukane. Vyborna praca, ako vzdy!
cesminaz
@Motyka (24.5.2019 13:18)

Milá @Motyka tvoj komentár ma velmi potešil,dakujem krásne :-) Som velmi rada,že aj tvojim kamarátkam/rodine sa moje recepty zapáčili :-) Dúfam,že ak niektoré vyskúšajú,im budú aj chutit.Zaujímavé,že na narodeninovú oslavu robíte aj kysnuté koláče,väčšina ludí len zákusky :-) Nech si už vyberieš ktorékolvek,dúfam že stravníci budú spokojný.A budem čakať tvoju odozvu potom ;-P Prajem pekný den a príjemnú oslavu!
cesminaz
@Kukulienka :-) no hej,velmi rada vymýšlam aj nové kombinácie čo sa koláčov týka,nech nemáme stále rovnaké/klasické :-) Vdaka za komentík. @Lemoncurd :-) aj tak sa dá,tak aspon nezapadne prachom ;-P