Škoricovo-lekvárové a tvarohové koláče fotorecept
Foto: cesminaz
Jemné kysnuté koláče, plnené tvarohovou plnkou v kombinácii s ovocím a orechovo-lekvárovou plnkou ochutenou poriadnou dávkou škorice :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
3 PL |
|
250 g |
|
2 dl |
|
1,5 dl |
|
2 ks |
|
4-4,5 dl |
|
42 g |
|
1 PL |
|
1,5 KL |
|
Plnka tvarohová: | |
500 g |
|
2 dl |
|
2 PL (v prášku) |
|
podľa chuti |
|
Plnka škoricová: | |
100 g mleté |
|
380 g (alebo džem) |
|
2 PL |
|
Okrem toho: | |
podla potreby ľubovoľný |
|
na posypanie |
|
2 ks (na potretie) |
|
Postup
-
1
V miske najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme bielky, olej ,jogurt a v 3 dl mlieku napučané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka zapracúvame do cesta postupne. Vypracujeme polomäkké, ešte trocha lepivé cesto. Cesto ešte pomocou múky krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 1-1,5 h na teplejšom mieste nakysnúť.
-
2
Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku a pokrájame ho na rovnaké kúsky, mne vyšlo 21 ks. Každý jeden kúsok ešte raz vymiesime do bochníka a bochníčky necháme 15 minút podkysnúť.
-
3
Kým nám bochníčky podkysnú, si pripravíme obe plnky. Jemný tvaroh zmiešame s pudingom, práškovým cukrom a hrozienkami podla chuti. K tvarohovej plnke som zvolila kombináciu broskyňového kompótu :-) Broskyne som dala už dopredu odkvapkať na sitko. Ďalej si spravíme aj druhú plnku. Mleté orechy, hustejší lekvár a 2 PL škorice zmiešame v jednej mise. Dáme toľko lekváru, aby orechy ešte vládali popiť, neurobte pririedke, aby vám to z koláča potom nevytieklo. Ja som zvolila domáci morušový lekvár, nepotlačí chuť škorice :-) Ale môžte dať aj iný sladký lekvár podla chuti, napríklad slivkový by sa tiež veľmi hodil.
-
4
Podkysnuté bochníčky rukou rozťapkáme, položíme broskyňu a potom dáme poriadnu PL tvarohu. Plnkou netreba šetriť, je presne vypočítaná do koláčov :-) Bochníčky uzavrieme ako buchtu a pokladieme uzavretou stranou nadol na plech s papierom.
-
5
Natrieme ich žĺtkom a podľa chuti posypeme makom na ozdobu. Napokon do každého bochníka nožnicami zastrihneme väčší otvor a dáme plech už aj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20-25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
-
6
A tu je druhý plech so škoricovou plnkou :-) Tie škoricové som posypala pred pečením namiesto maku len trochou hnedého cukru :-)
-
7
Koláče sú výborné, cesto mäkké a ľahučké. Z tejto dávky mi vyšlo 12 tvarohových a 9 škoricových koláčov :-)
-
8
Plnky bolo v oboch koláčoch naozaj bohato :-) Prajem dobrú chuť!
Uloha “dostat sa do bikin” na leto 2019 sa zrusi... asi az 2020... ach jaj...
Z pozerania nie! Ale keď tak pozerám na tie skvosty, čo vypekáš, dostanem na ne chuť a aj keď nemám čas piecť, tak aspoň niečo dobré namiesto toho....a už to ide! ;-)
Pardon, nie ryžová múka ale kukuričná.
V komentu Cesmínka /včera 21.13 hod./ píše:
@Dr je jej tam síce len 3pl,ale to úplne stačí,z kukuričnej vela netreba.Kukuričná múka robí cesto vzdušnejším,ešte lahším.
Odpísala som ti.Bolo to tak myslené,že aj ked tam ide len 3pl tej kukuričnej,aj tak to spraví rozdiel v ceste :-) Idú tam 3kopcovité PL. A aj chutovo je trocha rozdiel :-)
:-))) no veru to je pravda! Asi fakt ruky preč od Varechy :-) prídeme sem znova na jeseň ;-))
Ďakujem. Už viem, že si odpísala, @Haji mi pošepkala :-).
Dakujem za tvoje milé slová :-) ma fakt velmi teší,že si odkladáš moje recepty.Tiež ťa srdečne pozdravujem :-) @Zinnajdha :-)
Milá @Motyka tvoj komentár ma velmi potešil,dakujem krásne :-) Som velmi rada,že aj tvojim kamarátkam/rodine sa moje recepty zapáčili :-) Dúfam,že ak niektoré vyskúšajú,im budú aj chutit.Zaujímavé,že na narodeninovú oslavu robíte aj kysnuté koláče,väčšina ludí len zákusky :-) Nech si už vyberieš ktorékolvek,dúfam že stravníci budú spokojný.A budem čakať tvoju odozvu potom ;-P Prajem pekný den a príjemnú oslavu!