Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou fotorecept
Foto: skolavareniapolus
Recept od Martina Záhumenského
porcií
Suroviny
2 kg najlepšie bio (alebo klementínky) |
|
10 g (alebo vitamín C) |
|
Na klinčekovú panna cottu: | |
1 l |
|
550 ml |
|
3 ks |
|
60 g |
|
12 plátkov (alebo 6 veľkých) |
|
10 ks |
|
Na čokoládovú mrveničku: | |
200 g (85 %-ná) |
|
240 g |
|
200 g |
|
480 g |
|
240 g |
|
Na ozdobu: | |
50 g |
|
|
|
čerstvá (alebo medovka) |
|
Postup
-
1
Čokoládová mrvenička: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Primiešame kakao, cukor a múku. Zmes vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a utlačíme na hrúbku asi 1 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne 12 minút. Upečenú čokoládovú mrveničku necháme vychladnúť.
-
2
Klinčeková panna cotta: Smotanu s mliekom privedieme do varu, rozmiešame cukor, pridáme semienka vyškrabané z vanilkových strukov a klinčeky. Krátko povaríme a stiahneme z ohňa. Plátky želatíny namočíme do vody a keď želatína nabobtná, vyžmýkame ju a dôkladne vmiešame do teplej smotanovej zmesi. Zmes precedíme do hlbšej nádoby. Panna cottu necháme vychladnúť.
-
3
Pomaranče dôkladne umyjeme. Pomocou škrabky odrežeme vrchnú oranžovú časť šupky, ktorú neskôr použijeme na prípravu pomarančového pyré. Z pomarančov potom nožom odstránime bielu časť šupky (tú nepoužijeme, pretože je horká).
-
4
Z takto pripravených pomarančov vyrežeme segmenty tak, že z vnútra vykrojíme len dužinu bez bočných šupiek (blaniek). Segmenty odložíme bokom a zo zvyškov pomarančov vytlačíme šťavu, ktorú použijeme na prípravu pomarančového pyré.
-
5
Pomarančové pyré: Oranžovú pomarančovú kôru dáme variť do studenej vody spolu s kyselinou citrónovou alebo vitamínom C. Keď voda začne vrieť, kôru scedíme, vrátime do hrnca, zalejeme ju studenou vodou s kyselinou citrónovou a postup opakujeme dovtedy, kým kôra nie je dostatočne mäkká (môže to byť aj 8-krát, záleží na druhu pomarančov).
-
6
Mäkkú pomarančovú kôru rozmixujeme s vytlačenou pomarančovou šťavou na jemne pyré.
- 7
Vlašské orechy nasucho opečieme na panvici.
- 8
Do misiek rozdelíme pomarančové pyré, pridáme panna cottu, posypeme rozdrobenou čokoládovou mrveničkou. Dozdobíme postrúhanými opečenými orechmi, pomarančovými segmentami, jedlými kvetmi a mätou alebo medovkou.
Tiež panna cotta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 7
Diskusia k receptu