Panna cotta
Panna cotta

Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou fotorecept

skolavareniapolus - fotkaSkolaVareniaPolus, 2. apríla 2017

Recept od Martina Záhumenského, ktorý si vyskúšali výhercovia februárového kola našej súťaže Varíme s Varechou v škole varenia - Radosť variť v bratislavskom Poluse.

10
porcií

Suroviny

2 kg najlepšie bio (alebo klementínky)
10 g (alebo vitamín C)
Na klinčekovú panna cottu:
1 l
550 ml
3 ks
60 g
12 plátkov (alebo 6 veľkých)
10 ks
Na čokoládovú mrveničku:
200 g (85 %-ná)
240 g
200 g
480 g
240 g
Na ozdobu:
50 g
 čerstvá (alebo medovka)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Čokoládová mrvenička: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Primiešame kakao, cukor a múku. Zmes vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a utlačíme na hrúbku asi 1 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne 12 minút. Upečenú čokoládovú mrveničku necháme vychladnúť.

    Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Klinčeková panna cotta: Smotanu s mliekom privedieme do varu, rozmiešame cukor, pridáme semienka vyškrabané z vanilkových strukov a klinčeky. Krátko povaríme a stiahneme z ohňa. Plátky želatíny namočíme do vody a keď želatína nabobtná, vyžmýkame ju a dôkladne vmiešame do teplej smotanovej zmesi. Zmes precedíme do hlbšej nádoby. Panna cottu necháme vychladnúť.

    Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomaranče dôkladne umyjeme. Pomocou škrabky odrežeme vrchnú oranžovú časť šupky, ktorú neskôr použijeme na prípravu pomarančového pyré. Z pomarančov potom nožom odstránime bielu časť šupky (tú nepoužijeme, pretože je horká).

    Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z takto pripravených pomarančov vyrežeme segmenty tak, že z vnútra vykrojíme len dužinu bez bočných šupiek (blaniek). Segmenty odložíme bokom a zo zvyškov pomarančov vytlačíme šťavu, ktorú použijeme na prípravu pomarančového pyré.

    Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomarančové pyré: Oranžovú pomarančovú kôru dáme variť do studenej vody spolu s kyselinou citrónovou alebo vitamínom C. Keď voda začne vrieť, kôru scedíme, vrátime do hrnca, zalejeme ju studenou vodou s kyselinou citrónovou a postup opakujeme dovtedy, kým kôra nie je dostatočne mäkká (môže to byť aj 8-krát, záleží na druhu pomarančov).

    Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäkkú pomarančovú kôru rozmixujeme s vytlačenou pomarančovou šťavou na jemne pyré.

  7. 7

    Vlašské orechy nasucho opečieme na panvici.

    Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do misiek rozdelíme pomarančové pyré, pridáme panna cottu, posypeme rozdrobenou čokoládovou mrveničkou. Dozdobíme postrúhanými opečenými orechmi, pomarančovými segmentami, jedlými kvetmi a mätou alebo medovkou.

Diskusia k receptu

0 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: