Panna cotta
Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou (fotorecept)
Autor receptu: skolavareniapolus
Recept od Martina Záhumenského
Postup
- Čokoládová mrvenička: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Primiešame kakao, cukor a múku. Zmes vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a utlačíme na hrúbku asi 1 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne 12 minút. Upečenú čokoládovú mrveničku necháme vychladnúť.
- Klinčeková panna cotta: Smotanu s mliekom privedieme do varu, rozmiešame cukor, pridáme semienka vyškrabané z vanilkových strukov a klinčeky. Krátko povaríme a stiahneme z ohňa. Plátky želatíny namočíme do vody a keď želatína nabobtná, vyžmýkame ju a dôkladne vmiešame do teplej smotanovej zmesi. Zmes precedíme do hlbšej nádoby. Panna cottu necháme vychladnúť.
- Pomaranče dôkladne umyjeme. Pomocou škrabky odrežeme vrchnú oranžovú časť šupky, ktorú neskôr použijeme na prípravu pomarančového pyré. Z pomarančov potom nožom odstránime bielu časť šupky (tú nepoužijeme, pretože je horká).
- Z takto pripravených pomarančov vyrežeme segmenty tak, že z vnútra vykrojíme len dužinu bez bočných šupiek (blaniek). Segmenty odložíme bokom a zo zvyškov pomarančov vytlačíme šťavu, ktorú použijeme na prípravu pomarančového pyré.
- Pomarančové pyré: Oranžovú pomarančovú kôru dáme variť do studenej vody spolu s kyselinou citrónovou alebo vitamínom C. Keď voda začne vrieť, kôru scedíme, vrátime do hrnca, zalejeme ju studenou vodou s kyselinou citrónovou a postup opakujeme dovtedy, kým kôra nie je dostatočne mäkká (môže to byť aj 8-krát, záleží na druhu pomarančov).
- Mäkkú pomarančovú kôru rozmixujeme s vytlačenou pomarančovou šťavou na jemne pyré.
- Vlašské orechy nasucho opečieme na panvici.
- Do misiek rozdelíme pomarančové pyré, pridáme panna cottu, posypeme rozdrobenou čokoládovou mrveničkou. Dozdobíme postrúhanými opečenými orechmi, pomarančovými segmentami, jedlými kvetmi a mätou alebo medovkou.