Panna cotta

Sicílske pomaranče s klinčekovou panna cottou a čokoládovou mrveničkou (fotorecept)

Autor receptu: skolavareniapolus

Recept od Martina Záhumenského

10
porcií

Suroviny

Postup

  1. Čokoládová mrvenička: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou. Primiešame kakao, cukor a múku. Zmes vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a utlačíme na hrúbku asi 1 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne 12 minút. Upečenú čokoládovú mrveničku necháme vychladnúť.
  2. Klinčeková panna cotta: Smotanu s mliekom privedieme do varu, rozmiešame cukor, pridáme semienka vyškrabané z vanilkových strukov a klinčeky. Krátko povaríme a stiahneme z ohňa. Plátky želatíny namočíme do vody a keď želatína nabobtná, vyžmýkame ju a dôkladne vmiešame do teplej smotanovej zmesi. Zmes precedíme do hlbšej nádoby. Panna cottu necháme vychladnúť.
  3. Pomaranče dôkladne umyjeme. Pomocou škrabky odrežeme vrchnú oranžovú časť šupky, ktorú neskôr použijeme na prípravu pomarančového pyré. Z pomarančov potom nožom odstránime bielu časť šupky (tú nepoužijeme, pretože je horká).
  4. Z takto pripravených pomarančov vyrežeme segmenty tak, že z vnútra vykrojíme len dužinu bez bočných šupiek (blaniek). Segmenty odložíme bokom a zo zvyškov pomarančov vytlačíme šťavu, ktorú použijeme na prípravu pomarančového pyré.
  5. Pomarančové pyré: Oranžovú pomarančovú kôru dáme variť do studenej vody spolu s kyselinou citrónovou alebo vitamínom C. Keď voda začne vrieť, kôru scedíme, vrátime do hrnca, zalejeme ju studenou vodou s kyselinou citrónovou a postup opakujeme dovtedy, kým kôra nie je dostatočne mäkká (môže to byť aj 8-krát, záleží na druhu pomarančov).
  6. Mäkkú pomarančovú kôru rozmixujeme s vytlačenou pomarančovou šťavou na jemne pyré.
  7. Vlašské orechy nasucho opečieme na panvici.
  8. Do misiek rozdelíme pomarančové pyré, pridáme panna cottu, posypeme rozdrobenou čokoládovou mrveničkou. Dozdobíme postrúhanými opečenými orechmi, pomarančovými segmentami, jedlými kvetmi a mätou alebo medovkou.