Seitanovo - palacinková roláda fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 25. októbra 2011

Suroviny

Seitan:
2 kg
1 l
Palacinky:
2 ks
200 ml
10 - 12 PL
Náplň:
200 g
1 - 2 ks
1 ks
Príloha:




Postup

  1. 1

    Príprava seitanu: Z múky a vody uhnetieme cesto (mne pomohla pekárnička na chlieb, program na kysnuté cesto). Cesto dáme do veľkej misy, zalejeme vodou a v nej ručne hnetieme, aby sa z cesta do vody vyplavoval škrob. Keď je voda biela ako mlieko, vodu zlejeme a dáme novú. Opakujeme, kým nám voda nezostáva číra a z cesta nezostane podstatne menší kus tmavšej naťahovacej hmoty. Hotovú hmotu roztiahneme na placku.

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Seitanovú placku zrolujeme medzi dvoma fóliami, uložíme do hlbšieho pekáča, zalejeme teplým vývarom a pekáč prikryjeme alobalom. V rúre vyhriatej na 220 °C necháme cca 30 minút (po 15 min. otočíme).

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na palacinky rozmiešame vajíčka, mlieko, múku. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme 6 palaciniek.

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Náplň do palaciniek pripravíme rozmixovaním tofu, vajíčka a červenej cibule.

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Náplň dochutíme horčicou, čiernym korením, soľou a červenou paprikou.

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Palacinky potrieme náplňou, zrolujeme

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a ukladáme na seitanovú placku potretú horčicou.

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zrolujeme a zabalíme do alobalu potretého olejom. V rúre pečieme cca 30 minút. Editácia: Keď som roládu pripravovala opäť, obaľovala som palacinky v plátkovom syre, roláda bola chutnejšia, ale hlavne držala pokope :)

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zemiaky a mrkvu očistíme, nakrájame a rozložíme na plech. Pridáme neošúpané roztlačené strúčiky cesnaku. Všetko ochutíme soľou, čiernym korením, šťavou z jedného citróna a vetvičkami rozmarínu. Pokvapkáme olejom. Upečieme v rúre.

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V závere k zemiakom pridáme predpečenú roládu, potrieme ju zmesou oleja, soli, čierneho korenia a mletej červenej papriky. Zapečieme cca 20 minút.

    Seitanovo - palacinková roláda (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

ela77
Už som dávno nevyrábala seitan, ale nemalo by to vymiesené cesto aspoň hodinu postáť.??? Tak sa mi niečo marí, ale možno sa mýlim, lebo ozaj som ho dávno nerobila. Možno aj niekoľko rokov. Kedysi sme ho mávali často, ale potom začali sojové kocky a pod. ktoré mi ho akoby nahradili, tak som to prestala robiť. Už som na to aj zabudla, dobre že si ten recept dala, aspoň to znovu skúsim, ale takto ako si to urobila ty s palacinkami to sme ešte nemali. Skúsim, vyzerá to dobre. Ja som to väčšinou pripravovala ako náhradu za mäso, alebo aj kombináciu s mäsom. Sranda bola keď som to robila prvýkrát s malou dušičkou, že sa mi ten bochník cesta vo vode úplne rozpustí pri tom akože praní.
coldbery
Pre mňa je to veľmi pracné ale výsledok je nádherny...lahodí oku...:)
zirafninka1
Dakujem Vam obom. @ela77 ano, kedysi som aj ja ten seitan nechavala hodinu postat..ale neskor, v casovej tiesni som to vynechala a rozdiel som nepostrehla. tak uz som nedockava a necakam :) Inak nabuduce by som asi palacinky obalila este zvonku syrom, aby to lepsie drzalo. 2 drzali ako prikovane a jedna po nakrajani stale vyskakovala..
mikycko
hotove to vyzera dobre ale neviem co je ten seitan a ako chuti ako chleba alebo ako
valeri
Zaujímavé jedlo, o seitane som doteraz nepočula ani nečítala v nejakých receptoch. Tá placka sa potom dá naspäť rozvinúť, aby sa mohla naplniť ? Popíš trošku jej chuť.
sueclash
fuha, tak toto vyzera brutalne dobre, nechala by som si povedat.. :-)
sovka62
Seitan som robievala aj ja, nikdy som cesto nenechávala stáť, rovno som ho vymývala a striedala som teplú a studenú vodu. Začína a končí sa studenou vodou. Krájala som ho na kúsky asi ako malá dlaň (lebo pri varení narastie aj trojnásobne)a varievala som ho vo vode spolu s koreňovou zeleninou, ktorú som ochutila sójovou omáčkou a zázvorom.
Pre tých ktorí sa pýtali- seitan je ochutený lepok z pšenice, čiže len bielkovina, ktorá sa v pšenici nachádza (škrob sa vymyje do vody). Ako bielkovina, je schopný nahradiť mäso. Vlastnú chuť nemá, tú naberie až od toho v čom a ako ho budete pripravovať.
Mne sa najlepšie osvedčilo nakrájať ho na drobnejšie kúsky (Už uvarený a teda aj čiastočne ochutený) a pripravovať ho podľa receptov čínskej kuchyne alebo ako soté a podobne. Ochutnala som z neho aj klasický rezeň v trojobale, robila ho priateľka, ale ten mi nechutil.
danculka
Naozaj som to aj ja dávno nerobila,použivala som to namiesto mäska,máš to pekné,super,dík za pripomenutie...
hannah22
Vďaka za pripomenutie, táto receptúra je zaujímavá a skúsim to po dlhéj dobe zas použiť,(dcéra vegetarianka , šla za prácou), cestujem za ňou do Prahy a už viem čím ju prekvapím, teším sa a ďakujem za nápad... :))
ajuschka
no vyzera ten seitan zaujimavo, len by som chcela vediet, ako dlho to trva, kym to cestov vyperiem na pouzitelnu hmotu :) to aby som vedela ci to mam radit do vikendovych alebo aj tyzdnovych receptov :)
adriana7
výborný recept, vizuálne nádherný, mäso nám nechýba už x rokov, takže ďakujem, v nedeľu bude toto




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia