Foto: zirafninka1
Postup
-
1
Príprava seitanu: Z múky a vody uhnetieme cesto (mne pomohla pekárnička na chlieb, program na kysnuté cesto). Cesto dáme do veľkej misy, zalejeme vodou a v nej ručne hnetieme, aby sa z cesta do vody vyplavoval škrob. Keď je voda biela ako mlieko, vodu zlejeme a dáme novú. Opakujeme, kým nám voda nezostáva číra a z cesta nezostane podstatne menší kus tmavšej naťahovacej hmoty. Hotovú hmotu roztiahneme na placku.
-
2
Seitanovú placku zrolujeme medzi dvoma fóliami, uložíme do hlbšieho pekáča, zalejeme teplým vývarom a pekáč prikryjeme alobalom. V rúre vyhriatej na 220 °C necháme cca 30 minút (po 15 min. otočíme).
-
3
Na palacinky rozmiešame vajíčka, mlieko, múku. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
-
4
Pripravíme 6 palaciniek.
-
5
Náplň do palaciniek pripravíme rozmixovaním tofu, vajíčka a červenej cibule.
-
6
Náplň dochutíme horčicou, čiernym korením, soľou a červenou paprikou.
-
7
Palacinky potrieme náplňou, zrolujeme
-
8
a ukladáme na seitanovú placku potretú horčicou.
-
9
Zrolujeme a zabalíme do alobalu potretého olejom. V rúre pečieme cca 30 minút. Editácia: Keď som roládu pripravovala opäť, obaľovala som palacinky v plátkovom syre, roláda bola chutnejšia, ale hlavne držala pokope :)
-
10
Zemiaky a mrkvu očistíme, nakrájame a rozložíme na plech. Pridáme neošúpané roztlačené strúčiky cesnaku. Všetko ochutíme soľou, čiernym korením, šťavou z jedného citróna a vetvičkami rozmarínu. Pokvapkáme olejom. Upečieme v rúre.
-
11
V závere k zemiakom pridáme predpečenú roládu, potrieme ju zmesou oleja, soli, čierneho korenia a mletej červenej papriky. Zapečieme cca 20 minút.
Pre tých ktorí sa pýtali- seitan je ochutený lepok z pšenice, čiže len bielkovina, ktorá sa v pšenici nachádza (škrob sa vymyje do vody). Ako bielkovina, je schopný nahradiť mäso. Vlastnú chuť nemá, tú naberie až od toho v čom a ako ho budete pripravovať.
Mne sa najlepšie osvedčilo nakrájať ho na drobnejšie kúsky (Už uvarený a teda aj čiastočne ochutený) a pripravovať ho podľa receptov čínskej kuchyne alebo ako soté a podobne. Ochutnala som z neho aj klasický rezeň v trojobale, robila ho priateľka, ale ten mi nechutil.