Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa fotorecept
Foto: pusta
Ide o tradičný sedmohradský recept z viacerých druhov mletého mäsa, zvyčajne hovädzieho a jahňacieho mäsa, tieto sa obyčajne grilujú nad dreveným uhlím alebo opekajú Zobraziť celý popisIde o tradičný sedmohradský recept z viacerých druhov mletého mäsa, zvyčajne hovädzieho a jahňacieho mäsa, tieto sa obyčajne grilujú nad dreveným uhlím alebo opekajú na oleji. Bez Mititei sa nezaobíde žiadna slávnosť na voľnom priestore, má veľa obmien a kombinácií, odlišných od domu k domu v malých obmenách.
porcií
príprava
na 90 °C
Suroviny
400 g (mleté) |
|
400 g (mleté) |
|
400 g (mleté) |
|
podľa chuti |
|
čerstvé (podľa chuti) |
|
1/2 čl (sušená) |
|
1 čl |
|
100 ml (studená) |
|
3 pl |
|
3 veľké strúčiky |
|
Postup
-
1
Každý druh mäsa som zomlela niekoľkokrát na kotúči s najmenšími otvormi, musí byť na jemno dôkladne zomleté, pridala som soľ,...
-
2
...čerstvo mleté čierne korenie, sóda bicarbonu a saturejku, saturejka je bylinka, ktorá priaznivo pôsobí na zažívací trakt a najmä proi nadúvaniu, sóda bicarbóna tiež pomáha pri tráviacich ťažkostiach a cesto z mäsa úžasne nakyprí a odľahčí.
-
3
Očistila som cesnak a ...
-
4
...prelisovala som ho k mäsu. Cesnaku môžete dať kľudne aj viac, len to prospeje chuti.
-
5
Priliala som ľadovú studenú vodu a...
-
6
..dôkladne som celé miesila rukami - asi 30 minút, kým sa všetko spojilo vo vláčne mäsové cesto, ktoré som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, najlepšie na noc, aby sa odležalo a prepojili všetky chute, ak sa ponáhľate, tak minimálne na doobedie musí byť v chladničke.
-
7
Z odležaného mäsa som tvarovala polejovanými rukami valčeky asi 10 cm dlhé o priemere asi 3 cm. Mäsové cesto dosť lepí, preto treba mať ruky naolejované, rovnako i tanier alebo podnos,na ktorý sa valčeky ukladajú.
-
8
Na rozohriatom oleji som ich opekala z každej strany pekne do hneda.
-
9
Podávala som ich s krajcom čerstvo upečeného chleba.
-
10
Mititei sú mimoriadne chutné, ľahučké, takmer nafúknuté valčeky z mäsa, ktoré úžasne voňajú po cesnaku a použitých koreninách,sú z chudého mäsa a sú ľahko stráviteľné, podávajú sa ako pohostenie návštevám , pri rôznych záhradných slávnostiach sa najmä grilujú nad dreveným uhlím, ale aj opekajú na oleji, konzumujú sa s chlebom a sezónnou zeleninou, je to veľmi obľúbená tradičná sedmohradská pochúťka. Podáva sa aj na spôsob meze. Je ideálne na čas grilovania v záhradách nad dreveným uhlím, preto pridávam recept.
dakujem za uznanie a za 5*
Ozaj Pusta a ty odkial poznas tak dobre sedmohradsku kuchynu? pridavas sem z nej same skvosti osobne skusenosti alebo mas nejaku knihu?
s pivom som to ešte neskúšala, to musí byť skvelé.
dakujem za pochvalu.
sedmohradské recepty nemám zo žiadnej kuchárskej knihy, sú autentické priamo zo Sedmohradska, odtiaľ bol otec mojej najlepšej priateľky a ja som bola u nich doma pečená varená, teda osobné skúsenosti - často som ich jedla :PPPPP
hej, podávajú sa aj pri všetkých štátnych sviatkoch, iných slávnostiach a sú mimoriadne obľúbené najmä doma.
tvoje uznanie ma veľmi teší.
dakujem.
na grilovačku je ako stvorený. poteší m, ak urobíš a budeš grilovať na drevenom uhlí - to bude to pravé orechové :-)
potom daj vedieť.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
saturejka sa pridáva, aby jedlo nenadúvalo, je súčasťou fašírok, guliek, fazulíc a do iných jedál zo strukovín, bráni nadúvaniu a zlepšuje trávenie.
som rada, že vyskúšaš, a teší ma, že teraz viem aj španielsky názov satzrejky, je to úžasná bylinka.
dakujem za uznanie.