Šalata s celými zemiakmi omastenými slaninou fotorecept
Foto: helena10
Šalata, šalata, šalatovo lisce. Zochabil me frajir, neznam či naisce... Aby sa vám lepšie varilo, k receptu z východného Slovenska pridávam aj ľudovú pesničku z Zobraziť celý popisŠalata, šalata, šalatovo lisce. Zochabil me frajir, neznam či naisce... Aby sa vám lepšie varilo, k receptu z východného Slovenska pridávam aj ľudovú pesničku z východného Slovenska.
Suroviny
2 ks |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
1 bal. |
|
podľa potreby |
|
1,5 - 2 kg (v šupke) |
|
podľa potreby (na praženie) |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Väčšie hlávky šalátu rozoberieme, umyjeme pod tečúcou studenou vodou
-
2
a varíme ich v prikrytej osolenej vriacej vode 5 - 10 minút.
-
3
Uvarený šalát scedíme, prelejeme studenou vodou a - vývar v nádobe nevylievame, necháme si ho
-
4
na ďalšie použitie pri varení.
-
5
Spravíme si z oleja a múky zápražku, ktorú zalejeme vlažným vývarom z uvareného šalátu.
-
6
A varíme za stáleho miešania 30 - 40 minút podľa potreby na primeranú konzistenciu.
-
7
Zemiaky v šupke dáme variť do osolenej vody.
-
8
Keď máme zápražku uvarenú, pokračujeme vo varení za stáleho miešania na miernom ohni a pridávame postupne mlieko podľa potreby a smotany: smotanu na varenie, šľahačkovú a nakoniec kyslú smotanu.
-
9
Na miernom ohni nám prevrie. Mlieko niekedy pridávam nakoniec podľa hustoty, to už vidím, či potrebujem zriediť.
-
10
Teraz pridáme do tejto smotanovej zmesi uvarený a nakrajaný šalát.
-
11
Premiešame, pridáme lyžicu octu a varíme ešte chvíľu. Ochutnáme, dochutíme a hotovo. Konzistencia prívarku.
-
12
Zemiaky v šupke sa nám medzitým uvarili, scedíme a necháme trošku ochladiť a ošúpeme. Nakrájame si na drobno slaninu. Dáme pražiť na miernom ohni.
-
13
Trošku opraženej slaniny pridáme do uvarenej šalaty
-
14
a s ostatnou opraženou slaninou omastíme celé zemiaky.
-
15
Dobrú chuť!
Šťastnú cestu na Slovensko prajem.
Pozri môj recept na Vareche "Letná šalátová polievka", ( nejedla som nič horšie, ako varený šalát, veď akú hodnotu potom má tá zelenina. )
Každý varí podľa seba...A vývar použijem. Aj iná varená zelenina v jedle predsa má hodnotu, nie? (Kapusta, mrkva,petržlen, kaleráb,cibuľa,cuketa,...)
Pekný deň ?.