Šalátový prívarok

Šalata s celými zemiakmi omastenými slaninou (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Šalata, šalata, šalatovo lisce. Zochabil me frajir, neznam či naisce... Aby sa vám lepšie varilo, k receptu z východného Slovenska pridávam aj ľudovú pesničku z východného Slovenska.

Suroviny

Postup

  1. Väčšie hlávky šalátu rozoberieme, umyjeme pod tečúcou studenou vodou
  2. a varíme ich v prikrytej osolenej vriacej vode 5 - 10 minút.
  3. Uvarený šalát scedíme, prelejeme studenou vodou a - vývar v nádobe nevylievame, necháme si ho
  4. na ďalšie použitie pri varení.
  5. Spravíme si z oleja a múky zápražku, ktorú zalejeme vlažným vývarom z uvareného šalátu.
  6. A varíme za stáleho miešania 30 - 40 minút podľa potreby na primeranú konzistenciu.
  7. Zemiaky v šupke dáme variť do osolenej vody.
  8. Keď máme zápražku uvarenú, pokračujeme vo varení za stáleho miešania na miernom ohni a pridávame postupne mlieko podľa potreby a smotany: smotanu na varenie, šľahačkovú a nakoniec kyslú smotanu.
  9. Na miernom ohni nám prevrie. Mlieko niekedy pridávam nakoniec podľa hustoty, to už vidím, či potrebujem zriediť.
  10. Teraz pridáme do tejto smotanovej zmesi uvarený a nakrajaný šalát.
  11. Premiešame, pridáme lyžicu octu a varíme ešte chvíľu. Ochutnáme, dochutíme a hotovo. Konzistencia prívarku.
  12. Zemiaky v šupke sa nám medzitým uvarili, scedíme a necháme trošku ochladiť a ošúpeme. Nakrájame si na drobno slaninu. Dáme pražiť na miernom ohni.
  13. Trošku opraženej slaniny pridáme do uvarenej šalaty
  14. a s ostatnou opraženou slaninou omastíme celé zemiaky.
  15. Dobrú chuť!