Šalátový prívarok
Šalata s celými zemiakmi omastenými slaninou (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Šalata, šalata, šalatovo lisce. Zochabil me frajir, neznam či naisce...
Aby sa vám lepšie varilo, k receptu z východného Slovenska pridávam aj ľudovú pesničku z východného Slovenska.
Postup
- Väčšie hlávky šalátu rozoberieme, umyjeme pod tečúcou studenou vodou
- a varíme ich v prikrytej osolenej vriacej vode 5 - 10 minút.
- Uvarený šalát scedíme, prelejeme studenou vodou a - vývar v nádobe nevylievame, necháme si ho
- na ďalšie použitie pri varení.
- Spravíme si z oleja a múky zápražku, ktorú zalejeme vlažným vývarom z uvareného šalátu.
- A varíme za stáleho miešania 30 - 40 minút podľa potreby na primeranú konzistenciu.
- Zemiaky v šupke dáme variť do osolenej vody.
- Keď máme zápražku uvarenú, pokračujeme vo varení za stáleho miešania na miernom ohni a pridávame postupne mlieko podľa potreby a smotany: smotanu na varenie, šľahačkovú a nakoniec kyslú smotanu.
- Na miernom ohni nám prevrie. Mlieko niekedy pridávam nakoniec podľa hustoty, to už vidím, či potrebujem zriediť.
- Teraz pridáme do tejto smotanovej zmesi uvarený a nakrajaný šalát.
- Premiešame, pridáme lyžicu octu a varíme ešte chvíľu. Ochutnáme, dochutíme a hotovo. Konzistencia prívarku.
- Zemiaky v šupke sa nám medzitým uvarili, scedíme a necháme trošku ochladiť a ošúpeme.
Nakrájame si na drobno slaninu. Dáme pražiť na miernom ohni.
- Trošku opraženej slaniny pridáme do uvarenej šalaty
- a s ostatnou opraženou slaninou omastíme celé zemiaky.
- Dobrú chuť!