Špenátový prívarok
Špenátový prívarok

Špenátovo-šalátový prívarok fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. mája 2017
Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept)
Foto: sracz

Na svete je veľa samoukov „gazdiniakov”, no ale aj profesionálov, ktorí za pozitívny vzťah k vareniu, vďačia svojim mamkám, no hlavne babičkám. Ani ja nie som výnimka. Mamka mojej Mamky, úžasná lady Ann, B. P., bola vzrastom o niečo málo väčšia, ako „kýbel”. Ešte aj jahody musela oberať z rebríka. No dušou a srdcom bola obrovský Atlas, Samson a Herkules v jednej osobe. Milovali sme sa navzájom. Veľmi mala rada prívarky všetkého druhu a čerstvú petržlenovú vňať. Tento je na jej počesť i pamiatku.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 - 5 PL
333 - 500 ml (čerstvý pokrájaný)
333 - 500 ml (čerstvý pokrájaný)
250 - 333 ml (lístočky)
2 - 3 strúčiky pretlačené
podľa chuti
3 - 4 PL
2 PL
500 - 600 ml
250 - 333 ml
podľa chuti
0,25 - 0,33 ks
podľa chuti
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    čerstvých citrónov mám „haďabej” a tak mám aj ich šťavu, kedy a koľko len chcem

    Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    špenát

    Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a šalát je vždy po ruke, tentoraz ako dary tunajšej vietnamskej záhradkárky

    Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tak som ich pokrájal, vo väčšej panvici s 2÷3 PL rastlinného oleja krátko, tak 3÷4´, podusil pokrájaný špenát s lístočkami petržlenovej vňaťky, pridal doň pretlačené strúčiky cesnaku,

    Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po premiešaní aj pokrájaný hlávkový šalát, ktorý je na prívarok predsa len vhodnejší ako chrumkavejší Romain, jemne posypal soľou, lebo „soľi možeš prirucic aj do jedla na taňeru”! Premiešal, podusil ďalších 5÷6´ a odložil na okraj šporáka,

    Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    než som si pripravil „béchamel sauce” bešamelovú omáčku. Už som jej prípravu popísal uopár razy, tak teraz iba „letom_svetom”: v hlbšou hrnci som „rozpustil” a zohrial po 2 PL rastlinného oleja a masla, pridal 2 zarovnané PL hladkej múky a priebežne vymiešal voňavý základ „béžovej” farby; varešku so vymenil za kovovú „metličku” a do základu, neprestávajúc miešať, som postupne vlial STUDENÉ mlieko a po ňom aj kyslú smotanu (podľa hesla lady Ann, čim tvardša, ta ľepšejša, ta ňe!?!); omáčka pomaly zhustla na požadovanú konzistenciu, tak som ju dochutil čerstvo mletým bielym korením, čerstvo postrúhanou dobrou ¼_inkou muškátového orieška, nuž a napokon 3 PL citrónovej šťavy a ešte štipkou soli; tááák a ešte skompletizovať s restovaným špenátovo-šalátovým mixom a mohlo sa k stolu

    Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prívarok sme jedli „velikó žečkó” (ako by povedala moja zlatá švagrinka Flérka Naděnka, rodom z Hané) s vajíčkom na tvrdo,

    Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ale kto chce, môže aj s „volským okom”, párkom, alebo „pod obojím”. Obr. som si požičal z mojeho nasledujúceho príspevku na „Protirakovinovú polievku, či skôr opäť prívarok”!

    Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    no a ďakujúc našej šikovnej Vareške @Salinka z Handlovej som sa stal slávny naraz v štyroch rodinách Peorie AZ, lebo som úspešne zrealizoval jej rcp na „Škoricový trhací chlebík”. Dovolil som si ho iba tróóóšku premenovať na Trhanov škoricový chlieb, pretože od septembra 1979 do decembra 2002 som na VLA prednášal a cvičil, mimo iného aj trhaviny a trhacie práce. Tak som od študentov „vyfasoval” prezývku (nickname) Trhan Grizzly, s ktorou som odišiel aj do výslužby.

    Špenátovo-šalátový prívarok (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
Páči sa mi prívarok, aj nostalgická spomienka :) hádzať granáty-to už sa mi nepáči, ale aj trhací chlebík ti vyšiel krásny ;) dala som ti 5* na výložku. V tme ti posvietia.

Pridaj komentár k receptu: