Špenátovo-šalátový prívarok fotorecept
Foto: sracz
Na svete je veľa samoukov „gazdiniakov”, no ale aj profesionálov, ktorí za pozitívny vzťah k vareniu, vďačia svojim mamkám, no hlavne babičkám. Ani ja Zobraziť celý popisNa svete je veľa samoukov „gazdiniakov”, no ale aj profesionálov, ktorí za pozitívny vzťah k vareniu, vďačia svojim mamkám, no hlavne babičkám. Ani ja nie som výnimka. Mamka mojej Mamky, úžasná lady Ann, B. P., bola vzrastom o niečo málo väčšia, ako „kýbel”. Ešte aj jahody musela oberať z rebríka. No dušou a srdcom bola obrovský Atlas, Samson a Herkules v jednej osobe. Milovali sme sa navzájom. Veľmi mala rada prívarky všetkého druhu a čerstvú petržlenovú vňať. Tento je na jej počesť i pamiatku.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 - 5 PL |
|
333 - 500 ml (čerstvý pokrájaný) |
|
333 - 500 ml (čerstvý pokrájaný) |
|
250 - 333 ml (lístočky) |
|
2 - 3 strúčiky pretlačené |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 PL |
|
2 PL |
|
500 - 600 ml |
|
250 - 333 ml |
|
podľa chuti |
|
0,25 - 0,33 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
čerstvých citrónov mám „haďabej” a tak mám aj ich šťavu, kedy a koľko len chcem
-
2
špenát
-
3
a šalát je vždy po ruke, tentoraz ako dary tunajšej vietnamskej záhradkárky
-
4
tak som ich pokrájal, vo väčšej panvici s 2÷3 PL rastlinného oleja krátko, tak 3÷4´, podusil pokrájaný špenát s lístočkami petržlenovej vňaťky, pridal doň pretlačené strúčiky cesnaku,
-
5
po premiešaní aj pokrájaný hlávkový šalát, ktorý je na prívarok predsa len vhodnejší ako chrumkavejší Romain, jemne posypal soľou, lebo „soľi možeš prirucic aj do jedla na taňeru”! Premiešal, podusil ďalších 5÷6´ a odložil na okraj šporáka,
-
6
než som si pripravil „béchamel sauce” bešamelovú omáčku. Už som jej prípravu popísal uopár razy, tak teraz iba „letom_svetom”: v hlbšou hrnci som „rozpustil” a zohrial po 2 PL rastlinného oleja a masla, pridal 2 zarovnané PL hladkej múky a priebežne vymiešal voňavý základ „béžovej” farby; varešku so vymenil za kovovú „metličku” a do základu, neprestávajúc miešať, som postupne vlial STUDENÉ mlieko a po ňom aj kyslú smotanu (podľa hesla lady Ann, čim tvardša, ta ľepšejša, ta ňe!?!); omáčka pomaly zhustla na požadovanú konzistenciu, tak som ju dochutil čerstvo mletým bielym korením, čerstvo postrúhanou dobrou ¼_inkou muškátového orieška, nuž a napokon 3 PL citrónovej šťavy a ešte štipkou soli; tááák a ešte skompletizovať s restovaným špenátovo-šalátovým mixom a mohlo sa k stolu
-
7
prívarok sme jedli „velikó žečkó” (ako by povedala moja zlatá švagrinka Flérka Naděnka, rodom z Hané) s vajíčkom na tvrdo,
-
8
ale kto chce, môže aj s „volským okom”, párkom, alebo „pod obojím”. Obr. som si požičal z mojeho nasledujúceho príspevku na „Protirakovinovú polievku, či skôr opäť prívarok”!
-
9
no a ďakujúc našej šikovnej Vareške @Salinka z Handlovej som sa stal slávny naraz v štyroch rodinách Peorie AZ, lebo som úspešne zrealizoval jej rcp na „Škoricový trhací chlebík”. Dovolil som si ho iba tróóóšku premenovať na Trhanov škoricový chlieb, pretože od septembra 1979 do decembra 2002 som na VLA prednášal a cvičil, mimo iného aj trhaviny a trhacie práce. Tak som od študentov „vyfasoval” prezývku (nickname) Trhan Grizzly, s ktorou som odišiel aj do výslužby.
Diskusia k receptu