Šalát so šošovicou, s pečenou zeleninou a konfitovaným cesnakom
Mesačník Varecha, 18. septembra 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
Tento výživný šalát kombinuje jemne orieškovú chuť zelenej šošovice s pečenou zeleninou a so sladkým konfitovaným cesnakom. Vďaka bylinkám a citrónovej šťave je Zobraziť celý popisTento výživný šalát kombinuje jemne orieškovú chuť zelenej šošovice s pečenou zeleninou a so sladkým konfitovaným cesnakom. Vďaka bylinkám a citrónovej šťave je svieži, no zároveň sýty.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Pečená zelenina: | |
2 ks stredne veľká |
|
2 ks stredne veľká |
|
400 g |
|
2 PL |
|
400 g |
|
|
|
|
|
Šošovica: | |
190 g |
|
1 l |
|
4 ks |
|
1 zväzok |
|
1 zväzok |
|
Dochutenie: | |
1 a 1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
1 ČL nastrúhaná |
|
2 PL |
|
Konfitovaný cesnak: | |
250 g (ošúpané strúčiky) |
|
500 ml |
|
Postup
-
1
Pripravíme konfitovaný cesnak. Cesnak spolu s olejom dáme do hrnca a na miernom ohni pomaly varíme približne 40 minút, kým cesnak nie je mäkký, ale nie zhnednutý. Necháme vychladnúť. Cesnak aj olej preložíme do sterilizovanej nádoby. Uchovávame v chladničke, pričom cesnak musí byť stále ponorený v oleji.
- 2
Upečieme zeleninu. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na väčšie kusy pokrájanú papriku, cibuľu a tekvicu rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom, osolíme a premiešame. Pečieme 30 minút, potom pridáme paradajky a pečieme ďalších 10 minút. Necháme mierne vychladnúť.
- 3
Šošovicu prepláchneme a dáme do hrnca spolu s vodou, bobkovými listami a bylinkami. Privedieme do varu a varíme bez pokrievky 15 minút, kým nie je šošovica mäkká, ale pevná. Scedíme, prepláchneme studenou vodou, odstránime bobkové listy a bylinky. Šošovicu preložíme do veľkej misy.
- 4
Pripravíme dresing. Do zatvárateľného pohára dáme 2 lyžice oleja z konfitovaného cesnaku, 1 šálku konfitovaného cesnaku, citrónovú kôru a šťavu. Pretrepeme a dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- 5
K šošovici pridáme upečenú zeleninu, nasekané bylinky a pripravený dresing. Jemne premiešame, prípadne ešte dochutíme podľa chuti.
Tiež Šošovicový šalát:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu