Šošovicový šalát

Šalát so šošovicou, s pečenou zeleninou a konfitovaným cesnakom

Autor receptu: redakcia

Tento výživný šalát kombinuje jemne orieškovú chuť zelenej šošovice s pečenou zeleninou a so sladkým konfitovaným cesnakom.* Vďaka bylinkám a citrónovej šťave je svieži, no zároveň sýty.

4
porcie
60 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme konfitovaný cesnak. Cesnak spolu s olejom dáme do hrnca a na miernom ohni pomaly varíme približne 40 minút, kým cesnak nie je mäkký, ale nie zhnednutý. Necháme vychladnúť. Cesnak aj olej preložíme do sterilizovanej nádoby. Uchovávame v chladničke, pričom cesnak musí byť stále ponorený v oleji.
  2. Upečieme zeleninu. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na väčšie kusy pokrájanú papriku, cibuľu a tekvicu rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom, osolíme a premiešame. Pečieme 30 minút, potom pridáme paradajky a pečieme ďalších 10 minút. Necháme mierne vychladnúť.
  3. Šošovicu prepláchneme a dáme do hrnca spolu s vodou, bobkovými listami a bylinkami. Privedieme do varu a varíme bez pokrievky 15 minút, kým nie je šošovica mäkká, ale pevná. Scedíme, prepláchneme studenou vodou, odstránime bobkové listy a bylinky. Šošovicu preložíme do veľkej misy.
  4. Pripravíme dresing. Do zatvárateľného pohára dáme 2 lyžice oleja z konfitovaného cesnaku, 1 šálku konfitovaného cesnaku, citrónovú kôru a šťavu. Pretrepeme a dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  5. K šošovici pridáme upečenú zeleninu, nasekané bylinky a pripravený dresing. Jemne premiešame, prípadne ešte dochutíme podľa chuti.