Hubový šalát
Hubový šalát

Šalát Emerald

kimlo - fotkakimlo, 22. januára 2020
Šalát Emerald
Foto: kimlo

Tento recept pochádza z jednej ruskej reštaurácie. Chcel som zužitkovať šampiňóny, ktoré mi zostali po predchádzajúcom varení, tak som hľadal nejaký vhodný a jednoduchý recept.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

150 g čerstvé
100 g
1 ks stredne veľká
3 ks
80 g
150 g
podľa chuti
1/2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Kto chce, môže namiesto šampiňónov použiť čerstvé lesné huby. Vajcia uvaríme na tvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme.

    Šalát Emerald - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu pokrájame na drobno a osmažíme na oleji do zlatista.

    Šalát Emerald - obrázok 2
  3. 3

    Na cibuľu pridáme na kocky pokrájané huby, orestujeme a necháme podusiť do mäkka. Necháme vychladnúť.

    Šalát Emerald - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnuté huby zmiešame so šunkou, pokrájanou na pásiky, pokrájanými vajíčkami a nahrubo nastrúhaným parmezánom. Osolíme a okoreníme. So soľou opatrne, slaná je šunka aj parmezán...

    Šalát Emerald - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec primiešame majonézu a hotový šalát dáme na pár hodín odstáť do chladničky. Podávame s pečivom. Podľa pôvodného receptu sa podáva ozdobený plátkami uhorky do tvaru akejsi zelenej ruže, odtiaľ aj názov emerald čiže smaragd... ja som uhorku nepoužil, ale šalát chutí skvele.

    Šalát Emerald - obrázok 5

Diskusia k receptu

32 komentárov k receptu
Podobný som jedol v Minsku. Prišli sme s kamarátom k jeho sestre, niečo je doniesol a chvíľu sme posedeli. Povedala nám, že nám niečo narýchlo pripravím pokušať, nech posedíme pri vodočke. Ako hosťovi sa nepatrí odmietnuť ponuku, tak sme posedeli a narýchlo nám pripravila podobný šalát aj s uhorkou, nie v tvare ruže ale špirály a z tomu zvlášť a tanieroch údenú rybu (nie údenáča ale inú údenú, hrubú asi 2 cm vo veľkosti rezňa, názov som už zabudol) a výborný tmavý chlieb. Recept mi povedala, ale namiesto oleja použila maslo, oleja len trošku, aby jej maslo neprihorelo.
Občas ten šalát robievam a k nemu údenáča alebo údené šproty či inú rybu v konzerve zo špajze alebo len tak, bez rybacej prílohy.
Som rád, že si mi pripomenul túto rýchlikovku...:-)
To vyzerá fakt súper. Koľko krát som rozmýšľal čo so zvyšnými šampiónmi. Vďaka tebe už nemá problemá. Mám otázku ta uhorka má byť sterilizovaná? Mne by sa tam pýtala taká, aby malinko dala kyslosť k šalátu. V blízkej dobé skúsim no už viem, že bude dobrý. Vďaka za recept.
@kvakac (22.1.2020 16:43)

Ono ten šalát je trochu "kyslý" od majonézy a parmezánu, ak ho chcem mať kyslejší, tak pridám pár kvapiek citrónu, inak pridávam šalátovú uhorku...skús aj s kyslou uhorkou a nabudúce skúsim aj ja...:-)
@kvakac (22.1.2020 16:43)
Kamarát môj uhorka bola čerstvá šalátová, bola tam skôr na ozdobu, ale ako píše @jankov , je trocha kyslý od majonézy, prípadne sa dá použiť kyslá smotana, alebo pár kvapiek citróna.
Moc se Ti povedl. Dostal jsem od kamaráda kuchaře Rusa kuchařku a tam je i toto. Paráda a tak si hraju a dělám si kurníky, stožky a podobné. Vařili jsme spolu před 58 lety, když se otvírala restaurace Moskva na Přikopech v Praze a pořád jsme v kontaktu. Dík za tento recept a moc zdravíme.
Akurát mali dnes v akcii šampiňóny,reku veznem voľačo s nimi urobím.No,a nič lepšieho ma nemohlo stretnúť ako tento recept.Všetky suroviny mám,a veru je už rozhodnuté ako s nimi naložím.Recept je už uložený,zajtra urobím v sobotu si tento šalát dám.Už sa teším.Dík za recept Kimlo.
@klukodvody (23.1.2020 11:34)
Som rád že si sa ozval, pochvala od skúseného kuchára veľmi poteší. Ono asi nejde o tradičný ruský recept, ale možno ho aj Tvoj kamarát ruský kuchár pozná. Pozdravujem na mne blízku Moravu.
@bembo (23.1.2020 15:06)
Budem rád ak ho vyskúšaš a ešte radšej ak Ti bude chutiť. Ja som ho mal aj dnes na raňajky a veru som ho nerobil posledný krát... som spokojný.
@2010 (23.1.2020 15:45)
Ja to nemám z ruského webu, pátral som po recepte na šampiňóny, a dostal som sa na “poloruskú stránku”, kde popisujú dokonca aj presne mesto a reštauráciu kde sa tento šalát podáva.. jasne že nejde o národné jedlo keď je tam parmezán :-)
@mijaita (23.1.2020 16:52)
Vyskúšaj a uvidíš, je fakt dobrý. Aj keď nieje ruský. Oni dali aj vo filme Marfuši jesť pod jedličkou namiesto jabĺk cibuľu... :-)
@kimlo jak řekla, tak udelala. Parmezan opravdu vynechala. Jednak ho nijak zvlast neoblibuju, ale na lzici zkusila a ne, ne. Zampiony jsem restovala vetsi kusy. Tak uz si na salatu pochutnavam!
Stal me sice hodne penez, protoze jsem byla pro okurku v trznici a jasne mam nejen tu okurku :-) Ale opravdu to stalo za to! Diky za dalsi tvujj fajn recept!


Nuž teda je to riadna papina. Dal som tam šalátovú uhorku a par kvapiek citrónu. Ani nemal čas dlhšie postať, len sa tak zaprášilo po ňom. Vďaka za recept.


Šalát je hotový,aj údená ryba bude,ale až na večeru,aby postál,a prepojili sa chute.Už som ho koštoval,a je výborný.Pripájam aj foto.

Pridaj komentár k receptu: