Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami fotorecept
Foto: izabella929
Asi by som bez roboty nedokázala žiť. Takže už zase túžba po pečení sa objavila a upiekla som vynikajúce sadlové pagáčiky. Sú krehké z Zobraziť celý popisAsi by som bez roboty nedokázala žiť. Takže už zase túžba po pečení sa objavila a upiekla som vynikajúce sadlové pagáčiky. Sú krehké z vnútra a chrumkavé na povrchu.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g špeciál |
|
100 g mleté |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
50 ml vlažné |
|
25 g čerstvé |
|
Na posypanie cesta: | |
100 g strúhaný |
|
Sadlo na natieranie cesta: | |
200 g mleté |
|
100 g špeciál |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Najprv som si odblanila a pomlela sadlo.
-
2
Kešu oriešky som nakrájala nožom na drobné kúsky.
-
3
Sadlo som rozdelila na 2 časti. 100g čistého sadla som si odložila bokom do cesta. Ďalšiu časť sadla teda 200 g som spracovala s múkou a odložila som ho do chladničky stuhnúť.
-
4
Do vlažného mlieka som nadrobila droždie a posypala som ho cukrom a múkou, nechala som vykysnúť.
-
5
Na pracovnú dosku som preosiala hladkú múku. Pridala som soľ, vajce, smotanu, sadlo, víno, ocot a spolu s kváskom som zmiesila cesto. Na prípravu cesta som použila čisté sadlo, ktoré nebolo zmiesené s múkou.
-
6
Cesto som poriadne vypracovala.
-
7
Rozvaľkala som ho na obdĺžnik.
-
8
Vybrala som odložené sadlo zmiesené s múkou z chladničky a natrela som rovnomerne na cesto.
-
9
Na sadlo som nasypala rovnomerne strúhaný údený syr.
-
10
A začala som prvé prekladanie cesta z hora do stredu, od spodu do stredu
-
11
Dokončila som preložením cesta a ľava do prava a z prava do ľava. Cesto som zakryla kuchynskou útierkou a nechala kysnúť 20 min.
-
12
Keď uplynula doba 20 min. cesto som prevrátila hlavou nadol, prevaľkala a prekladala opačne. Z prava do ľava, z ľava do prava, od spodu do stredu a od vrchu nadol.Cesto som zakryla a nechala odpočívať 20 min.
-
13
Tretie preloženie. Cesto som opäť prevrátila hore nohami, rozvaľkala a ukladala do tvaru trojuholníka. Od vrchu som uložila to tvaru trojuholníka, priložila od spodu do stredu a z ľava do prava a potom z prava do ľava. Nechala som postáť 20 min.
-
14
Po 20 min. som cesto obrátila hore nohami, rozvaľkala a urobila mriežku.
-
15
Vykrajovala som pagáčiky. Ale ako vidieť na obrázku pagáčiky sú nízke po vykrojení, ja ich zoberiem medzi dve dlane a krúživým pohybom ich ťahám smerom hore. a preto som tak pekne vysoké.
-
16
Všetky pagáčiky som natrela rozšľahaným vajcom ešte na pracovnej doske a to preto, aby pri pečení krásne naskočili.
-
17
Posypala kešu orieškami.
-
18
Až potom som ich uložila na plech. Trúbu som zapla až vtedy, keď ich mám pripravené´na plechu. Pokiaľ sa trúba zohreje na 180 st. akurátne podkysnú.
-
19
Pagáčiky sa piekli 20 min.
-
20
Prajem vám dobrú chuť.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ♡
)
Slanina ako taká sa používa na údenie, môže byť jemne prerastená tenkou vrstvou mäsa ale nemusí tak byť. Na vytápanie masti sa obyčajne používa Slaninový výrez - tiež nazývaný ako Výškvar. Vzniká opracovaním mäsa od tuku a používa sa tiež ako surovina na primiešanie pri výrobe klobás a mäsových výrobkov. Ide o zmes bielej farby s malým výskytom kúskov svaloviny. Bravčový slaninový výrez pochádza najmä z chrbtovej slaniny a z opracovania stehna, pleca, karé, krkovičky, boku. Pomer tuku a chudej svaloviny je približne 90 : 10.