Ruské bliny s kaviárom

Zdeněk Michálek
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Bratislave, 1. mája 2011
Ruské bliny s kaviárom
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

25 g (alebo 7 g sušeného vo vrecúšku)
300 g
2 PL, vlažná
75 g
500 ml, vlažné
3 ks
3 ks
3 pl, rozpustené
 štipka
 štipka
3 PL
 rozpustené na smaženie
 na podávanie
 na podávanie




Postup

  1. 1

    Droždie rozmiešame v teplom mlieku, pridáme cukor a polovicu preosiatej hladkej múky, rozmiešame a necháme pod obrúskom v teple hodinu kysnúť. Potom pridáme soľ, dva žĺtky, polovicu dávky rozohriateho masla, rozmiešame a necháme opäť pod obrúskom kysnúť.

  2. 2

    Do vykysnutého cesta vmiešame tuhý sneh z bielkov a necháme kysnúť ešte 15 minút, potom na vymastenej panvici na lievance pečieme lievance.

  3. 3

    Pri pečení ich pokvapkáme rozohriatym maslom, obrátime a pečieme na druhej strane. Servírujeme so sladkou smotanou a kaviárom. Namiesto kaviáru môžete tiež použiť aj údeného lososa.

Diskusia k receptu

vcelka
No, ten recept je ďaleko lepší než reklama... :-)
evanaaa
Nevedela som, že tieto lievance ( či dolky naslano) sú bliny, predstavovala som si niečo iné. Ale dobré to môže byť takto,len si neviem predstaviť ako do toho kysnutého cesta zapracovať sneh z bielkov.
sovka62
@evanaaa , nielen ty si nevedela, čo sú bliny, nevedel to ani čašník, u ktorého som si ich objednávala, keď boli v Trnave (v nemenovanej reštaurácii) Dni ruskej kuchyne. Chcela som od neho vedieť s čím bliny podávajú, lebo na jedálnom lístku bolo len Bliny. Na moju otázku mi odpovedal, že si môžem vybrať hranolky, opekané zemiaky, alebo ryžu a to som už ja neho pozerala tak blbo ako on predtým na mňa. Ale skúsila som to ešte raz a požiadala som ho, aby sa šiel spýtať kuchára do kuchyne (lebo Rusi bliny jedia aj na sladko s lekvárom, aj keď najviac s kaviárom a údenou rybou, ktorú volajú "balik"). Vrátil sa a oznámil mi, že kuchár potvrdil jeho ponuku. Tak sme sa zdvihli a šli domov variť a odvtedy sme v tej reštaurácii neboli.
mata3636
@evanaaa - ten sneh sa zapracuje ľahko, to cesto je také polotuhé, ako na klasické naše sladké lievance. aj ja takto robím lievance, že nechám cesto podkysnúť, potom dám bielkový sneh a znova nechám kysnúť.
@sovka - to snáď ani nie je pravda, že jeden kuchár nevie, čo varí! a ešte mali dni ruskej kuchyne a ani sa neunúval zistiť si, čo to je. fuj, hanba, potom to tak aj v tých našich reštikách vyzerá - 150 jedál na lístku a ani jedno nie je uvarené kvalitne. darmo, jaro židek má pravdu, bieda je to, veľká bieda
vcelka
@sovka , prečo v nemenovanej. Však napíš rovno, kde vymyslia ruskú kuchyňu a nepoznajú ani základy...
evanaaa
Tak to sa fakt divím. Ja som bola v tom, že bliny sú ako naše perky, len naslano a podávané so smotanou. Osobne som ich nejedla a neviem, či videla niekedy.
hubata
Bliny s kaviárom som ešte nejedla: asi troška by mi vadila kombinácia sladkej smotany a kaviáru........ možno je to len nezvyk. Ale niet nad dobrý ruský boršč s cviklou.
sjuz
och, moja srdcovka...! ruské jedlá milujem...
ursula4
takéto bliny som jedla v r.1980 na OH v Moskve,je to vynikajúce
viera1
@hubata ,ja si myslím,že tá smotana je myslená -nie kyslá,teda nie je osladená,niekde sa tak hovorí normálnej smotane na varenie.Takto pochopené,no neviem,či by sa to dalo jesť.Šéfkuchár by sa mal vyjadrovať zrozumiteľne.
evanaaa
Aj tak nie je recept dokonalý - v postupe sa spomína hladká múka, kým v rozpise je polohrubá a pohánková, a tiež aj kyslá smotana, ale v postupe nie je, musím si to ešte raz prejsť, či sa ja nemýlim a som to prehliadla.
evanaaa
Je to tak, a ešte viac - v rozpise sú tri žĺtky a v postupe len dva. Profesionáli by nemali dávať recepty, lebo niekedy sú trochu nedokonalé, myslím postup, popis, a ak niečo chceme vedieť, už odpovadať nemôžu. Je tu dosť varecháčskych receptov. Dúfam, že som nikoho neurazila, to nebol úmysel.
evanaaa
Aj tak nie je recept dokonalý - v postupe sa spomína hladká múka, kým v rozpise je polohrubá a pohánková, a tiež aj kyslá smotana, ale v postupe nie je, musím si to ešte raz prejsť, či sa ja nemýlim a som to prehliadla.
evanaaa
No, zas to " zaraplovalo" a ten istý komentár mi vyšiel dvakrát. Ináč, mne sa recept páči, aj som si ho chcela dať do KK, ale teraz neviem, čo je správne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia