Makové rožteky
Makové rožteky

Rožky s makovou plnkou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 18. novembra 2019
Rožky s makovou plnkou (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento recept nie je na váhu, ale na hrnčeky. V recepte používam hrnček s objemom 200 ml.

20 minút
na 190 °C

Suroviny

2 hrnčeky (teplé)
1 hrnček
3 PL
1 ČL
21 g čerstvé
6 hrnčekov
2 ks (do cesta)
2 ks (na potretie rožtekov)
Plnka:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Oddelila som si bielky od žĺtkov.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy, v ktorej budeme zarábať cesto nalejeme 2 hrnčeky teplého mlieka. Pridáme 3 PL cukru a rozdrobíme 21 g droždia. Dobre všetko spolu premiešame. Ešte pridáme dva bielky a 1 ČL soli. Po každej pridanej surovine všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec prilejeme 1 hrnček oleja. Znovu premiešame.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do druhej misky si odmeriame 6 hrnčekov hladkej múky.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K tekutej zmesi s droždím postupne pridávame po častiach múku. Vždy cesto riadne premiešame.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Trochu múky si necháme na podsýpanie. Cesto dobre vypracujeme na doske. Misku trochu vytrieme olejom, vložíme vypracované cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto mi cesto vykyslo. Je vidieť, že bolo dobre vypracované. Na ceste sa robia pľuzgieriky.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozdelíme na menšie časti, sformujeme do guliek. Ja som ich mohla spraviť menšie.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rukami na pracovnej doske cesto roztiahneme do oválu, alebo rozvaľkáme. Rožky som plnila makovou plnkou. Vrchnú časť cesta narežeme na pásiky, ale nedorežeme až do konca. Alebo použijeme na to valček, ktorý cesto nareže. Rožky zvinieme tak, že najprv prekryjeme plnku. Okolo plnky cesto stlačíme, aby plnka nevytiekla. Zrolujeme cesto dokonca.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rožky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som dávala štedro makovú plnku, takže mi nevyšlo na všetko cesto. Spravila som zopár buchiet so slivkovým lekvárom. Buchty na plechu necháme podkysnúť, kým sa nám nevyhreje rúra. Rúru zapneme na 190 °C. Pred vložením plechu do rúry ich natrieme žĺtkom.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto sa upiekli po 20 minútach.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pohľad na rožky v reze. Je vidieť, že cesto je fajnové.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Toto sú slivkové buchty.

    Rožky s makovou plnkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
@terinka55 (18.11.2019 13:52)

Vďaka za pristavenie a pochvalu. Tento recept je z jednej tureckej stránky. Mala som ho dlhšie odpísaný, čakal na realizáciu. Už som podobným spôsobom robila cesto na Srbský chlieb. Bola som s ním veľmi spokojná. Ozvi sa potom, som zvedavá, či s cestom budeš spokojná.
Vyskúšaj, neobanuješ. S cestom sa dobre pracuje. Vnútri je pečivko hebké, vláčne. Je to vlastne obrátený postup prípravy cesta, na aký sme zvyknutí. V tomto recepte sa síce nenecháva nakysnúť kvások, no dôležité je po každom pridaní surovín všetko dôkladne premiešať. Dúfam, že po vyskúšaní podáš hlásenie:-)
Krásne rožky aj buchty, chválim. Prosím vyjasniť droždie, v surovinách píšeš 21g čo je pol kocky a v postupe píšeš kocku droždia? Ďakujem.
Rožky ako z bavlnky...pod tým názvom koluje po internete,aj som si recept odpísala,lebo rožky spievali krásou.A ak by som nebola bezlepkáč,už by som piekla.Vydarili sa :-)
Vyskúšajte, ale nespravte tú chybu čo ja. Spravila som ich z polovičnej dávky, málo :( sú výborné. Cesto je pružné, jemné, z polovičnej dávky mi vyšlo 10 kusov, v rúre riadne podrástli, skvelé raňajky, alebo večera s kakaom. Vďaka za takéto výborné recepty, teším sa na ďalšie kolo s tymto cestom, napríklad orechové, tvarohové. Paráda, vďaka @babkamt .


@zuzanka1367 (21.11.2019 15:22)

spomínam si-že tu už dávnejšie dala recept @Cezminaz
kde doporučila do cesta bielky..
asi v tom to tajomstvo mäkkého cesta..
neskúsila som ešte
ale-môžem..
keď taká chvála
bych na jazyku vlastnom tú chuť poznala..
:-)
@zuzanka1367 (21.11.2019 15:22)

Zuzka, si prvá, čo sa odvážila cesto vyskúšať. Za čo ti ďakujem. Vieš ako sa hovorí: každý vták svoje perie chváli. Takže aj ty potvrdzuješ, že cesto je výborné. Máš ich krásne:-) Fotka mi vyčarila úsmev na tvári. Takže sa už chystáš na druhé kolo?
@radost (21.11.2019 16:55)

Ja už dlhšie poškuľujem po tureckých receptoch. Toto je tiež jedným z nich. Ako som už vyššie písala, vnučke tiež veľmi chutili. Hádam sa odhodláš vyskúšať a potom tvoj jazýček ochutná :-) Z tých Zuzkiných, ktoré mi svietia na obrazovke by som si hneď jeden vzala:-)
@zuzanka1367 (28.11.2019 18:19)

Ty sa teda činíš:-) Behom krátkej doby si sa znovu pustila do pečenia. Plnkou si nešetrila. Dnes som aj ja robila tvarohové kysnuté buchty. Ďakujem ti za pochvalu. Ešte že nevidíš ako sa červenám:-)
Moc pěkný recept, těsto nadýchané, po nakynutí jen jen uletět a po upečení jsou rohlíčky a buchty jako ze sna - krásná práce, postup i fota. Zatlačila jsem slzu dojetím a sliny tečou do klávesnice. Milá @babkamt , opět smekám!

Pridaj komentár k receptu: