Rožky s makovou plnkou fotorecept
Foto: babkamt
Tento recept nie je na váhu, ale na hrnčeky. V recepte používam hrnček s objemom 200 ml.
na 190 °C
Suroviny
2 hrnčeky (teplé) |
|
1 hrnček |
|
3 PL |
|
1 ČL |
|
21 g čerstvé |
|
6 hrnčekov |
|
2 ks (do cesta) |
|
2 ks (na potretie rožtekov) |
|
Plnka: | |
|
|
|
Postup
-
1
Oddelila som si bielky od žĺtkov.
-
2
Do misy, v ktorej budeme zarábať cesto nalejeme 2 hrnčeky teplého mlieka. Pridáme 3 PL cukru a rozdrobíme 21 g droždia. Dobre všetko spolu premiešame. Ešte pridáme dva bielky a 1 ČL soli. Po každej pridanej surovine všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec prilejeme 1 hrnček oleja. Znovu premiešame.
-
3
Do druhej misky si odmeriame 6 hrnčekov hladkej múky.
-
4
K tekutej zmesi s droždím postupne pridávame po častiach múku. Vždy cesto riadne premiešame.
-
5
Trochu múky si necháme na podsýpanie. Cesto dobre vypracujeme na doske. Misku trochu vytrieme olejom, vložíme vypracované cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
-
6
Takto mi cesto vykyslo. Je vidieť, že bolo dobre vypracované. Na ceste sa robia pľuzgieriky.
-
7
Cesto rozdelíme na menšie časti, sformujeme do guliek. Ja som ich mohla spraviť menšie.
-
8
Rukami na pracovnej doske cesto roztiahneme do oválu, alebo rozvaľkáme. Rožky som plnila makovou plnkou. Vrchnú časť cesta narežeme na pásiky, ale nedorežeme až do konca. Alebo použijeme na to valček, ktorý cesto nareže. Rožky zvinieme tak, že najprv prekryjeme plnku. Okolo plnky cesto stlačíme, aby plnka nevytiekla. Zrolujeme cesto dokonca.
-
9
Rožky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som dávala štedro makovú plnku, takže mi nevyšlo na všetko cesto. Spravila som zopár buchiet so slivkovým lekvárom. Buchty na plechu necháme podkysnúť, kým sa nám nevyhreje rúra. Rúru zapneme na 190 °C. Pred vložením plechu do rúry ich natrieme žĺtkom.
-
10
Takto sa upiekli po 20 minútach.
-
11
Pohľad na rožky v reze. Je vidieť, že cesto je fajnové.
-
12
Toto sú slivkové buchty.
Vďaka za pristavenie a pochvalu. Tento recept je z jednej tureckej stránky. Mala som ho dlhšie odpísaný, čakal na realizáciu. Už som podobným spôsobom robila cesto na Srbský chlieb. Bola som s ním veľmi spokojná. Ozvi sa potom, som zvedavá, či s cestom budeš spokojná.
Som rada, že som ťa nalákala na vyskúšanie. Orechové sú tiež výborné. Ozvi sa, či sa ti cesto vydarilo k tvojej spokojnosti.
Ďakujem za pochvalu. Nečakala som, že cesto až tak narastie. Bola by som robila menšie rožky. Mám rada v koláči hodne plnky:-)
Skús, neobanuješ. Potom sa ozvi:-)
Tvoje hodnotenie ma potešilo. Vďaka za nahliadnutie receptu a komentár.
Hrnčekové koláče sú fajn. Makové sú aj u nás top.
Na prvom obrázku mám odfotený odpísaný recept. Do cesta ide 21 g droždia. Upravím gramáž v popise surovín.
Zabodovala som s nimi aj u vnučky. Po ochutnaní sa ma pýtala, či si z nich môže vziať aj na druhý deň do školy.
Potešila na tvoja chvála.
Naozaj je cesto ako z bavlnky. Vďaka za milý komentár.
spomínam si-že tu už dávnejšie dala recept @Cezminaz
kde doporučila do cesta bielky..
asi v tom to tajomstvo mäkkého cesta..
neskúsila som ešte
ale-môžem..
keď taká chvála
bych na jazyku vlastnom tú chuť poznala..
:-)
Ďakujem za komentár:-)
Zuzka, si prvá, čo sa odvážila cesto vyskúšať. Za čo ti ďakujem. Vieš ako sa hovorí: každý vták svoje perie chváli. Takže aj ty potvrdzuješ, že cesto je výborné. Máš ich krásne:-) Fotka mi vyčarila úsmev na tvári. Takže sa už chystáš na druhé kolo?
Ja už dlhšie poškuľujem po tureckých receptoch. Toto je tiež jedným z nich. Ako som už vyššie písala, vnučke tiež veľmi chutili. Hádam sa odhodláš vyskúšať a potom tvoj jazýček ochutná :-) Z tých Zuzkiných, ktoré mi svietia na obrazovke by som si hneď jeden vzala:-)
Ďakujem za pochvalu.
Ty sa teda činíš:-) Behom krátkej doby si sa znovu pustila do pečenia. Plnkou si nešetrila. Dnes som aj ja robila tvarohové kysnuté buchty. Ďakujem ti za pochvalu. Ešte že nevidíš ako sa červenám:-)
Ďakujem pekne za pristavenie a komentár.
Podľa tvojich oznámení si sa naozaj zamilovala do tohto cesta:-) Nechceš vyskúšať aj podobné, čo som dávnejšie robila?
varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-cesto-fotorecept/55361-...
Z toho istého cesta je aj tento koláč:
varecha.pravda.sk/recepty/pogaca-korona-fotorecept/55365-...
Od včera mám uvarený guláš, asi sa dnes pustím aj ja do pečenia:-) Mám v chladničke tvaroh, ktorý musím minúť. Prajem ti všetko dobré, hlavne zdravie v Novom roku:-)
Si usilovná ako včielka:-) Museli byť dobré, plnkou vôbec nešetríš. Myslím, že mi dáš za pravdu, že toto cesto nie je ťažké zarobiť. Môžu si ho trúfnuť spraviť aj začínajúce kuchtičky. Určite sa im vydarí. Potešilo ma tvoje foto:-) Ďakujem za oznam, že si tomuto cestu zostala verná.
Je už fuč. Ďakujem za vydarený recept.
Ďakujem za recept, mňam.
Ďakujem za vyskúšanie receptu. Koláčiky sa ti vydarili. Teší ma, že si s nimi bola spokojná. Posielam srdečný pozdrav:-)
Vidím, že sa tieto buchty stali tvojimi obľúbenými:-) Pri pohľade na tie tvoje som sa rozhodla, že ich zajtra znovu spravím. Makové, hneď by som sa z tých tvojich ponúkla,-)