Foto: babkamt
Na internete ma upútal tento recept. Už dlhšiu dobu som ho chcela spraviť, lebo tam pani zarábala cesto pre mňa novým spôsobom. Na začiatku Zobraziť celý popisNa internete ma upútal tento recept. Už dlhšiu dobu som ho chcela spraviť, lebo tam pani zarábala cesto pre mňa novým spôsobom. Na začiatku som nevedela, koľko múky budem potrebovať. Z časti cesta som upiekla buchty s egrešovým lekvárom.Pridávam link, podľa ktorého som cesto robila: https://www.youtube.com/watch?v=zYavszEb15k
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravila som si potrebné suroviny: hladkú múku, 300 ml mlieka, 200 ml vlažnej vody, 100 ml olej,42 g čerstvé droždie, 75 g maslo - to som postavila na radiátor, aby sa mi rozpustilo a jedno vajíčko. Nečakala som, kým mi kvások vykysne, len som droždie rozmiešala vo vlažnom mlieku a pridávala som ostatné ingrediencie.
-
2
Do misy, v ktorej budem zarábať cesto som dala 1čl cukru a rozmrvila som do nej 42 g droždia.
-
3
Zaliala som ho 300 ml vlažného mlieka a dala som toľko múky, aby mi vznikla hustejšia kašička.
-
4
K nej som pridala 200 ml vlažnej vody. Dobre som všetko spolu premiešala.
-
5
Pridala som 1,5 čl soli. Na budúce dám 2 čl soli.
-
6
Do masy som dala 100 ml oleja.
-
7
Znovu som dobre premiešala varechou.
-
8
Postupne som prisýpala múku, premiešala.
-
9
Až mi vzniklo takéto cesto. To som už vybrala z misky a preložila ho na silikónovú podložku.
-
10
Na podložke som ho dobre premiesila. Trvalo mi to asi 10 minút.
-
11
Vymiesené cesto som vrátila do naolejovanej misky. Cesto som natrela olejom aj zvrchu.
-
12
Misku som vložila do nového igelitového vrecka. Zakrytú misu som na 30 minút vložila do studenej rúry.
-
13
Takto vyzerá cesto po 30 minútach kysnutia v studenej rúre.
-
14
Vykysnuté cesto. Je ľahučké, dobre sa s ním pracovalo. Doporučujem vyskúšať.
-
15
Aby som vedela, koľko múky som minula, odvážila som si zbytok múky. Váha mi ukazuje, že mi z kila zostalo 205 gramov.
-
16
Už nemôžem pridávať ďalšie obrázky, preto som recept rozdelila na dve časti. Prvá je príprava cesta. Idem robiť Pogáče Korona - kvôli tomu som skúšala robiť toto cesto. Zo zvyšku som spravila zopár buchiet . Cesto som rozvaľkala do obdĺžnika, nakrájala na štvorčeky. Na každý som dala lekvár, sformovala som buchty. Nechala som ich podkysnúť. V rozpustenom masle som rozmiešala vajíčko. Tým som buchty natrela. Piekla som ich na 200 stupňoch 20 minút.
-
17
Egrešový lekvár z minulého roku.
-
18
Upečené buchty.
@terinka55 :-)
@sovka62 som rada, že som ťa zaujala a recept si si uložila a budeš ho naozaj aj skúšať. Napíš prosím hodnotenie, či si bola spokojná - nespokojná s cestom, ako sa s ním tebe pracovalo.Tvoj názor si vysoko cením.
@babidka ty si skúsená kuchárka, určite sa ti cesto podarí.
@elysa vitaj v klube milovníkov kysnutého cesta :-)
@finzi :-)
@skillet išla som podľa videa. Ale videla som už aj také video, kde dávali soľ do kvásku a pekne im napriek tomu cesto nakyslo. Nie je problém si recept prispôsobiť. Pekný večer ti prajem.
celkom určite vyskúšam.
dakujem ti za výborný recept.
*****
máš TS
@pusta1 ak chceš recept vyskúšať, to je známkou, že ťa upútal. Som zvedavá na tvoje hodnotenie cesta. Odpísala som ti.
neviem ci preto, ze je tam iny pomer surovin, ale dobre ma potrapili
co som o 8 uz mala mat fajront, o 9:50 som vytahovala posledne z rury - velmi slabo kysli a aj sa tym padom zle piekli a ani chutovo proste nie su ono :-(
ale ako vravim, je tam uplne iny pomer surovin, takze tento recept sam o sebe moze byt dobry, len ten postup na iny recept nesadol
pockam si este na dalsie ohlasy a uvidime :-)
oni su chutovo ok, ale take ubite, ked sa pozries, ake sa mi zadarili posledne, neda sa to s tymito porovnat
nevadi, uvidime ako sa zadari ostatnym :-)
muky islo hodne viac, tipujem tak kilo a stvrt, bezne tolko davam na kocku drozdia aj ked peciem ine veci
ved nevadi, ono to teda sedi na tento tvoj recept, nie na moj system :-)
ja necham drozdie vybehnut a podla toho, ako mi rychlo a kvalitne narastie, zarobim cesto
ked je usilovne, zarobim viac, ked je lenive, menej a redsie :-)
a nevazim, takze v tomto je so mnou tazko :-)
asi som ho mala dať aj pod tento recept.Keď si dala o 45 dkg viac múky, tak potom nie je div, že si s cestom nebola spokojná. Verím, že keď dáš receptu šancu a spravíš presne podľa rozpisu, cesto sa vydarí k tvojej spokojnosti. Pekný deň ti prajem.
varecha.pravda.sk/recepty/jafajnovske-pagace-fotorecept/4...
Obcas nakuknem co hovoria ti sikovni, ktori ho uz urobili.
@medovnicek vyskúšaj, neobanuješ.
ale mozem ho pouzit aj na sisky?
to som este neskusala
Robila som slaný osúch a bol vynikajúci, cesto bolo nadýchané a mäkké. Chutilo veľmi.
Som rada, že si podala hlásenie, že si recept vyskúšala. Som rada, že si bola s ním spokojná.
Toto cesto je výborné, čo aj ty potvrdzuješ. Ďakujem, že si sa ozvala.