Kysnuté cesto fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 21. novembra 2014
Kysnuté cesto (fotorecept)
Foto: babkamt

Na internete ma upútal tento recept. Už dlhšiu dobu som ho chcela spraviť, lebo tam pani zarábala cesto pre mňa novým spôsobom. Na začiatku som nevedela, koľko múky budem potrebovať. Z časti cesta som upiekla buchty s egrešovým lekvárom.Pridávam link, podľa ktorého som cesto robila: https://www.youtube.com/watch?v=zYavszEb15k

20 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g
42 g čerstvé
1 ČL
300 ml
200 ml vlažná
100 ml
75 g
1 ks na potretie
1,5 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny: hladkú múku, 300 ml mlieka, 200 ml vlažnej vody, 100 ml olej,42 g čerstvé droždie, 75 g maslo - to som postavila na radiátor, aby sa mi rozpustilo a jedno vajíčko. Nečakala som, kým mi kvások vykysne, len som droždie rozmiešala vo vlažnom mlieku a pridávala som ostatné ingrediencie.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy, v ktorej budem zarábať cesto som dala 1čl cukru a rozmrvila som do nej 42 g droždia.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zaliala som ho 300 ml vlažného mlieka a dala som toľko múky, aby mi vznikla hustejšia kašička.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K nej som pridala 200 ml vlažnej vody. Dobre som všetko spolu premiešala.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som 1,5 čl soli. Na budúce dám 2 čl soli.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do masy som dala 100 ml oleja.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Znovu som dobre premiešala varechou.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Postupne som prisýpala múku, premiešala.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Až mi vzniklo takéto cesto. To som už vybrala z misky a preložila ho na silikónovú podložku.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na podložke som ho dobre premiesila. Trvalo mi to asi 10 minút.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vymiesené cesto som vrátila do naolejovanej misky. Cesto som natrela olejom aj zvrchu.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Misku som vložila do nového igelitového vrecka. Zakrytú misu som na 30 minút vložila do studenej rúry.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Takto vyzerá cesto po 30 minútach kysnutia v studenej rúre.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vykysnuté cesto. Je ľahučké, dobre sa s ním pracovalo. Doporučujem vyskúšať.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Aby som vedela, koľko múky som minula, odvážila som si zbytok múky. Váha mi ukazuje, že mi z kila zostalo 205 gramov.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Už nemôžem pridávať ďalšie obrázky, preto som recept rozdelila na dve časti. Prvá je príprava cesta. Idem robiť Pogáče Korona - kvôli tomu som skúšala robiť toto cesto. Zo zvyšku som spravila zopár buchiet . Cesto som rozvaľkala do obdĺžnika, nakrájala na štvorčeky. Na každý som dala lekvár, sformovala som buchty. Nechala som ich podkysnúť. V rozpustenom masle som rozmiešala vajíčko. Tým som buchty natrela. Piekla som ich na 200 stupňoch 20 minút.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Egrešový lekvár z minulého roku.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Upečené buchty.

    Kysnuté cesto (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

kika1212
zaujímavá príprava kysnutého cesta, krásne Ti nakyslo, toto veru najbližšie vyskúšam, aj buchty sú ukážkové
používateľ nemá avatar
123
123
kysnuté koláče...máme ich radi,... švagriná upečie ako sa hovorí"ľavou zadnou" no u nás doma/mamka sorry/... bol s nimi stále problém, takže ani ja v to nie som prieborník, ale toto sa mi pozdáva... hádam to zvládnem...
sovka62
Zaujala si ma, cesto vyzerá nádherne, až ho cítim pod rukami, musí sa s ním výborne pracovať. Mám v KK a určite vyskúšam, som zvedavá na konzistenciu a chuť upečeného.
mesiar50
Nádhera aj cesto a aj buchty.S kysnutým cestom pracujem rád a preto je recept už uložený.Ďakujem pekne.Si veľmi šikovná žena a kuchárka.
babkamt
@kika1212 pre nás netradičná príprava kysnutého cesta. Brala som to ako výzvu, chcela som ho vyskúšať. Takto krásne sa mi podarilo na prvý krát. Jeho príprava nie je vôbec ťažká.Ak ho budeš skúšať, napíš mi ako si s ním bola spokojná. Ďakujem za pochvalu.
babkamt
@123 naber odvahu a vyskúšaj. Naozaj to nie je nič ťažké. Ak dodržíš technologický postup, určite sa ti vydarí. Cesto sa mi na prvý pokus podarilo. Držím palce, ozvi sa ako si dopadol:-)
babkamt
@katkat tiež si myslím, že cesto je zaujímavé, ďakujem za pochvalu.Keď vyskúšaš, ozvi sa, ako si dopadla.
@terinka55 :-)
@sovka62 som rada, že som ťa zaujala a recept si si uložila a budeš ho naozaj aj skúšať. Napíš prosím hodnotenie, či si bola spokojná - nespokojná s cestom, ako sa s ním tebe pracovalo.Tvoj názor si vysoko cením.
babkamt
@mesiar50 tiež rada pečiem z kysnutého cesta.Ďakujem za kladné hodnotenie cesta aj finálneho výrobku. Teší ma, že si si recept uložil do kk.
kukulienka71
určite najbližšie vyskúšam túto verziu, navnadila si ma tým novým postupom a krásne nakysnutým výsledkom. Vďaka:-)
anina6
no tak toto je aj pre mňa novinka. ja tiež pečiem kysnuté už dosť dlho a cesto robievam klasicky z nakysnutého kvásku, ale tento spôsob ma zaujal. Ukladám na vyskúšanie. Pekný deň.
babkamt
@anina6 tiež robím roky kysnuté cesto tak, že najprv si zarobím a nechám vykysnúť kvások. Tiež ma tento iný spôsob prípravy kysnutého cesta zaujal a chcela som ho vyskúšať. Sama som bola prekvapená výsledkom.
andreac
@babkamt , dakujem za skvely fotopostup. Ja pripravujem kysnute cesto trochu inak, nabuduce vyskusam ten Vas, velmi sa mi pozdava.
babkamt
@andeac dúfam, že budete spokojná. Ďakujem za pochvalu. Napíšte hoci aj kritiku, tá nás posúva ďalej.
babidka
@babkamt , recept som si ulozila a urcite ho coskoro vyskusam . S kysnutym cestom zvacsa problem nemam ale rada skusam nove recepty :-) Este idem prestudovat tie pogace ....:-)
elysa
ja ja veru skúsim...parádny postup:)
skillet
Pekný recept, len ja by som dala soľ až spolu s múkou. Môže sa niekomu stať že soľ v tej tekutine zabije droždie.
babkamt
@lubavas658 tiež som bola zvedavá na toto cesto:-)
@babidka ty si skúsená kuchárka, určite sa ti cesto podarí.
@elysa vitaj v klube milovníkov kysnutého cesta :-)
@finzi :-)
@skillet išla som podľa videa. Ale videla som už aj také video, kde dávali soľ do kvásku a pekne im napriek tomu cesto nakyslo. Nie je problém si recept prispôsobiť. Pekný večer ti prajem.
ywett
krásny a inšpiratívny recept *****
havino
zaujímavé, takže zamiesiť naopak, od tekutín a nie ako doteraz múka a pridávať tekutinu, vyskúšam, pomenším si pomery tekutín, zvyknem najviac z pol kila múky piecť, kvások už dosť dlho nerobím zvlášť, ako som si zvykla pri pečive, chlebe, vianočke, buchty, knedle a bez chyby sú, cesto až také lákavé na foto, dotknúť sa a tvoriť z neho :-)
babkamt
@havino pre nás dvoch by stačilo tiež len z polovičnej dávky. Pri pečení sladkého cesta pridám viacej cukru. Aspoň 1 - 2 pl. Do cesta sa môže pridať aj citrónová kôra. Mne sa už v hlave rodí plán, že upečiem z tohoto cesta niečo sladké.
jarunka
Tiez ma zaujem postup, urcite vyskusat ked najblizsie budem piect.
jarunka
Pozeram, co som to tam popisala :-) malo tam byt: tiez ma zaujal ten postup, urcite vyskusam, ked ...... Este dodavam, ze sa mi pacia aj tie buchty, urcite su velmi dobre.
babkamt
@jarunka zaujímavý postup prípravy kysnutého cesta zaujal aj mňa. Chcela som ho vyskúšať a výsledok ma nesklamal. Preto som sa oňho s vami podelila. Som rada, že sa ti cesto aj hotové koláče páčia.
pusta1
Milá@babkamt , perfektný práca ako všetko, čo pridávaš :-)))
celkom určite vyskúšam.
dakujem ti za výborný recept.
*****
máš TS
babkamt
@izabella929 už som ťa tu postrádala. Kde si sa mi schovala? Dúfam, že si nebola chorá. Ďakujem za vysoké hodnotenie mojej práce.
@pusta1 ak chceš recept vyskúšať, to je známkou, že ťa upútal. Som zvedavá na tvoje hodnotenie cesta. Odpísala som ti.
tinca
musíme len vyskúšať,máš ho krásne, ukladám . Moju klasiku už mám v oku, ale stojí za to aj niečo nové:)
babkamt
@ancicka , @tinca x krát opakovaný recept na kysnuté cesto už máš určite v oku, ja tiež. No lákalo ma vyskúšať niečo nové. Dievčatá, ďakujem za komentár k receptu.
smejkad
vcera som druhy krat tento tyzden robila jafajnovske, tak som si povedala, ze skusim tento postup
neviem ci preto, ze je tam iny pomer surovin, ale dobre ma potrapili
co som o 8 uz mala mat fajront, o 9:50 som vytahovala posledne z rury - velmi slabo kysli a aj sa tym padom zle piekli a ani chutovo proste nie su ono :-(
ale ako vravim, je tam uplne iny pomer surovin, takze tento recept sam o sebe moze byt dobry, len ten postup na iny recept nesadol
pockam si este na dalsie ohlasy a uvidime :-)
1x jerica
babkamt
@smejkad jafanovské sú výborné, poznám ich. Než som sa odhodlala upiecť z tohoto cesta, viac krát som si pozrela priložené video. Snažila som sa postupovať presne podľa neho. Mne cesto pekne nakyslo, dobre sa s ním pracovalo. Je pravda, že toto cesto nie je ochutené. Pripadá mi také ako rohlíkové. Chcem z neho upiecť niečo sladké. Do cesta pridám cukor,citrónovú kôru, vanilku. Na fotke je vidieť, ako mi cesto krásne nakyslo. Mrzí ma, že sa ti na prvý pokus cesto nepodarilo k tvojej spokojnosti. Tiež som zvedavá na ďalšie ohlasy od tých, ktorí tento recept skúšali. Dodržala si technologický postup? Koľko múky si minula? Mne ostalo z kila múky 205 g. V tom je aj múka na podsýpanie pri vypracovávaní cesta a vaľkaní.
smejkad
ja do jafajnovskych davam kysle mlieko alebo acidko namiesto vody, vsetko od oka, ale vzdy mi na kocku drozdia vychadza cez kilo muky a nebol doteraz problem s kysnutim
oni su chutovo ok, ale take ubite, ked sa pozries, ake sa mi zadarili posledne, neda sa to s tymito porovnat
nevadi, uvidime ako sa zadari ostatnym :-)
babkamt
@smejkad pozrela si si video? Pani tam hovorí, že na cesto sa má minúť od 800 do 900 g. Môžno ti preto cesto nekyslo, že si dala mnoho múky? Koľko múky si spotrebovala?
smejkad
nech ma zastrelis, nikde tu link na video nevidim, naozaj :-(
muky islo hodne viac, tipujem tak kilo a stvrt, bezne tolko davam na kocku drozdia aj ked peciem ine veci
ved nevadi, ono to teda sedi na tento tvoj recept, nie na moj system :-)
ja necham drozdie vybehnut a podla toho, ako mi rychlo a kvalitne narastie, zarobim cesto
ked je usilovne, zarobim viac, ked je lenive, menej a redsie :-)
a nevazim, takze v tomto je so mnou tazko :-)
babkamt
Ten link som pridala do Pogačov Korona:




asi som ho mala dať aj pod tento recept.Keď si dala o 45 dkg viac múky, tak potom nie je div, že si s cestom nebola spokojná. Verím, že keď dáš receptu šancu a spravíš presne podľa rozpisu, cesto sa vydarí k tvojej spokojnosti. Pekný deň ti prajem.
skillet
Môžete vysvetliť dievčatá čo je to jafanovské? Ešte som sa s tým výrazom nestetla :-)
honestka
@babkamt : taktiez uz dnes malokedy skusam nieco co mam zauzivane a dobre pracuje roky, ale tento recept tiez skusim pretoze je zaujimavy postupom a uvidm v com bude rozdiel od mojho bezneho.
Obcas nakuknem co hovoria ti sikovni, ktori ho uz urobili.
babkamt
@honestka tiež mám svoj recept, podľa ktorého robím kysnuté cesto už roky. No napriek tomu sa nebránim skúšať niečo nové. Ja som včera večer dojedala taký malý kúsok. Pogaču som piekla v piatok a posledný kúsok som dojedla v pondelok večer.Aj po troch dňoch bolo cesto dobré. Neboj sa a vyskúšaj. Zatiaľ bol len jeden ohlas. A to negatívny. Ale @smejkat nedodržala množstvo múky. Dala predpísané množstvo tekutiny, no múky dala o 450 gramov viac! Samozrejme, že jej cesto nemohlo byť také fajnové ako moje.
katkat
toto cesto si zasluzi chvalu az do nebies :) upiekla som z neho zavin, teda, mala som v plane ze urobim taky mensi zavin a este k tomu nieco... no vysiel mi jeden obrovsky zavin a este plny pekac buchiet:) cesto narastlo presne ako je v postupe, po 30 minutach uz sa pytalo von z misy. Zavin aj buchty su nadychane a velmi jemne. Len pred chvilou som dokoncila, tak som zvedava, ake budu zajtra. Ak teda este bude co jest, lebo pol zavinu uz je fuc:) dakujem za tento recept, urcite toto cesto este pouzijem
babkamt
@katkat ďakujem, že si toto kysnuté cesto, pripravované trochu iným spôsobom ako sme zvyknutí, vyskúšala a potvrdila moje tvrdenie, že je výborné. Tiež som musela spraviť zo zvyšku cesta buchty. Teší ma, že tvoj závin a buchty sú nadýchané a veľmi jemné.
@medovnicek vyskúšaj, neobanuješ.
tatranistka
dakujem za skvely recept !
ale mozem ho pouzit aj na sisky?
to som este neskusala
babkamt
@tatranistka cesto na šišky je trochu iné ako toto. Ešte som z neho šišky nerobila. Ak sa rozhodneš z tohoto cesta robiť šišky, tak by som do cesta pridala um /rum, aby sa cesto pri smažení nenapilo olejom, aspoň 2 žľtky, trochu cukru. Napíš, ako si sa rozhodla. Ja by som vyskúšala z polovičnej dávky. Z celej dávky sa mi ich zdá veľa. Prepáč, že som ti hneď neodpovedala. Držím ti palce, nech sa ti vydaria.
1katra1
Naozaj úžasný recept. Vyskúšala som mnoho receptov, no môžem povedať, že tento je super a je aj rýchly.
Robila som slaný osúch a bol vynikajúci, cesto bolo nadýchané a mäkké. Chutilo veľmi.
jewa
Musím potvrdiť práve som z tohto cesta dopiekla jablkové a škoricové koláče a je naozaj mäkučké a nadýchané. Robila som len z polovičnej dávky.
babkamt
@1katra1 (3.3.2016 15:24)

Som rada, že si podala hlásenie, že si recept vyskúšala. Som rada, že si bola s ním spokojná.
babkamt
@Jewa (2.9.2017 16:54)

Toto cesto je výborné, čo aj ty potvrdzuješ. Ďakujem, že si sa ozvala.
nany113
Ďakujem za výborný recept! Prvýkrát som robila cesto len z polovičných ingrediencií - nemala som odvahu po predchádzajúcich nezdaroch pracovať hneď s takým množstvom....ale výsledok bol prekvapením aj pre ostatných členov rodiny. S cestom sa krásne pracuje, výborne vykvasilo a chuť úžasná. Ešte raz vďaka!!! Odteraz musím piecť buchty pravidelne.
mayik
Po dlhej dobe som si povedala ze rcpt vyskusam. Vo foto-postupe je chyba, autorka zabudla na maslo , ktore ale v popise aj v ingredienciach je. Dnes som cesto robila aj s tym maslom a pekne mi vyslo.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha