Pogača Korona fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 21. novembra 2014
Pogača Korona (fotorecept)
Foto: babkamt

Tu je recept na cesto: http://varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-cesto-fotorecept/55361-recept.htm Upútalo na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=zYavszEb15k

35 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks na potieranie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vykysnuté cesto som preložila na silikónovú podložku. Trochu som ho premiesila.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi tretinu cesta som si odrezala krájačom na pizzu.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som rozvaľkala a natrela roztopeným maslom.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkané cesto som preložila na drevenú dosku. Z cesta som odrezala pásik po celej šírke. Ten som asi do tretiny narezala, no nedorezala. Cesto som zrolovala.Zvyšné cesto som tiež zrolovala. Asi 1 cm som z obidvoch krajov odrezala a dala bokom. Tvyšok som nakrájala na 5 trojuholníkov.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tortovú formu s priemerom 26 cm som vystlala papierom na pečenie. Zľahka som ho potrela olejom. Zrolované som uložila do stredu formy. Trojuholníky som uložila okolo ruže v strede. Cesto som ukladala širšou stranou k ruži.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zo zvyšného cesta som znovu odrezala asi tretinu. Vyvaľkala som ju, natrela maslom, zrolovala a nakrájala na 5 trojuholníkov.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Trojuholníky som znovu ukladala do medzier širšou stranou smrom ku stredu.. Medzery som zaplnila len zrolovanými kúskami cesta. Po každej vloženej rade narezaného cesta som ho potrela rozpusteným maslom.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vo zvyšnom masle som rozmiešala jedno vajíčko.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Natrela som ním celý koláč. Na stredný rad som dala slnečnicové semiačka na striedačku a ľanovými semienkami. Vrch koláča som ešte trochu osolila. Rúru som zapla na 200°C. Kým sa mi zohriala, koláč mi pekne nakysol.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Piekla som ho 35 minút. Upečený som natrela rozpusteným maslom, aby sa pekne leskol. Do masla na natieranie cesta by sa hodil aj cesnak alebo strúhaný syr. Ja som ho robila k fazuľovej polievke, čiže som mohla dať cesnak. No až nabudúce.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto je fajnové, ľahučké, dobre sa s ním pracuje.

    Pogača Korona (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

jozka2
Ja som tento kolacok videla nepamatam ci na juhosl.alebo ruskej stranke a tiez vyzeral tak lakavo ako tvoj.Urcite ste si pochutnali.5
daguska
Pekné.Pácila by sa mi aj sladká verzia.Príprava cesta ma zaujala a kedze som "chlebový" fanúsik,urcite vyskúsam.
babkamt
@jozka2 lákalo ma vyskúšať toto cesto pripravované iným technologickým postupom ako som bola zvyknutá .Máš pravdu, pozrela som si aj ruské videá.Ďakujem za hodnotenie.
@mesiar50 tvoje hodnotenie si cením.
babkamt
@daguska mala som malú formu, tak mi z cesta zostalo. Zo zvyšku som spravila pár buchiet plnených egrešovým lekvárom. Keď cesto vyskúšaš, napíš, či si sním bola spokojná, ako sa ti s ním pracovalo.
@terinka55 ďakujem za pochvalu.
kukulienka71
krásne ti cesto nakyslo:-) tiež sa chystám na túto Pogaču, je veľmi lákavá. Pekná práca.
smejkad
pekna inspiracia, asi skusim na sladko aj s postupom, ktory mas pri ceste, pozdava sa mi aj ten :-)
babkamt
@smejkad cesto sa dá použiť na sladko aj na slano. Záleží na čo máš práve chuť.
afataga
parada, na toto ja teda nemam nervy, ale jest by som to mohla :-)
babidka
@babkamt , pozorne som si precitala recept a pozrela 2x video a musim povedat , ze som rada ze si tento recept dala na Varechu ! cesto je urcite uzasne ale tento kolac-chlieb-buchta /:-)/ je nadherny a uz ma az ruky svrbia aby som to hned sla skusat :-) Ale dnes to nejde / zabijacka musi pokracovat/ ...uz vsak viem , co urobim k zabijackovemu pohosteniu o den-dva :-)
babkamt
@afataga ak si si pozrela video, tak si videla, ako sa tá pani maznala s cestom. V porovnaní s ňou som to odflákla. Veď je aj vidieť, že nie je koláč taký súmerný ako jej :-) Ale na chuti to našťastie nič nemení. Asi to chce prax a trpezlivosť.
babkamt
@babidka milá moja, ten pocit dobre poznám :-) Pri zabíjačke určite nemáš čas venovať sa pečeniu. Máš mnoho inej súrnej roboty, čo sa musí spraviť. Poznám to, tiež sme zabíjali. Ozvi sa , ako si pochodila. Prajem ti pekný večer.
@ancicka :-)
jerica
Nemyslím, že tvoj je iný, pre mňa je dokonalý aj s popisom :-)

Pre mňa práca s kysnutým cestom, je ako keď sa maznám s dieťaťom, vôňa a hebkosť detskej kože, tak je to aj s cestom, maznanie s kysnutým cestom, je dokonale zaručený výsledok. Pozrela som link, keď prídeme domov, určite si vyskúšam obrátený postup práce so surovinami . Už sa na to teším :-)
babkamt
@ywett ďakujem za tvoje slová pochvaly.
@jerica tiež mám rada výzvy, preto som sa do toho dala a vyskúšala som niečo nové. Si milá, keď aj ten môj výtvor považuješ za dokonalý. Si ku mne zhovievavá. Ale jedno musím podotknúť, že dobrý je - bol dobrý. Potom sa pochváľ, ako si pochodila.
jerica
@babkamt nebuď skromná, ty to vieš, si gazdiná nielen dnes, za sebou určite máš zopár rôčkov pri hrncoch, čo sa tešia tvoji papáči pri bohato obložených dobrotami na stoloch.
Ver, že láka ma to vyskúšať, čo sa budem snažiť dať na známosť.
babkamt
@jerica som zvedavá, čo povieš na toto cesto. Máš pravdu, niečo som sa za tie minulé roky napiekla z kysnutého cesta. Ale človek sa stále učí. Pekný večer.
jerica
@babkamt to si píš, aj ked mám svoje odskúšané, čo nemusím vážiť, mám to nielen v oku , ale aj v ruke, že spravím. Aj tebe a všetkým čo to čítajú, želám pekný večer, zajtra nedeľu :-)
jarunka
Krasna pogaca, podarila sa ti, aj buchty, to cesto najblizsie vyskusam.
palokuchki
Pekne si sa vyhrala s tym cestom. Recept na cesto som si ulozila a za tuto Pogacu si zasluzis aj viac ako 5*.
babkamt
@jerica presne ako píšeš, máme to v oku a hlavne v rukách. Už dopredu viem, podľa cesta, či bude dobré:-)
@jarunka všimla si si, že do cesta nejde vajíčko? Ďakujem za pochvalu.
soniatko
krasny receptik a este krajsi fotopostup ... milujem taketo "hrave " pecenie ukladam :o)
babkamt
@palokuchki teší ma, že sa recept ujme aj v ďalekej Austrálii, do ktorej ti posielam srdečný pozdrav. Ďakujem za tvoje vysoké ocenenie. Od skvelej kuchárky, ako si ty, si to mimoriadne cením.
pusta1
Milá@babkamt , dávnejšie som niečo podobné videla.
krásne si sa s týmto receptom vyhrala :-)
chválim!
*****
babkamt
@jerica tiež ti prajem príjemnú ničím nerušenú nedeľu.
@akeber pozrela som si link, čo si mi pridala. Tiež sa rada hráš s cestom:-) Máš ich krásne, ty si použila bryndzovú a oškvarkovú plnku. Ja som mala malú formu. Vidíš, nenapadlo ma, aby som to dala na klasický plech.Určite si zberačom ulahodila. Vďaka za hviezdičky.
1x akeber
babkamt
@izabella929 nabudúce sa chystám z tohoto cesta spraviť niečo sladké.
@pusta1 viacerí sme to video videli a chystali sa cesto spraviť. Ja som sa odhodlala prvá:-) Ďakujem za nahliadnutie receptu a za hviezdičky.
jarunka
Aha, tam je uvedene len vajicko na potieranie :-)