Makové rožteky

Rožky s makovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Tento recept nie je na váhu, ale na hrnčeky. V recepte používam hrnček s objemom 200 ml.

20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelila som si bielky od žĺtkov.
  2. Do misy, v ktorej budeme zarábať cesto nalejeme 2 hrnčeky teplého mlieka. Pridáme 3 PL cukru a rozdrobíme 21 g droždia. Dobre všetko spolu premiešame. Ešte pridáme dva bielky a 1 ČL soli. Po každej pridanej surovine všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec prilejeme 1 hrnček oleja. Znovu premiešame.
  3. Do druhej misky si odmeriame 6 hrnčekov hladkej múky.
  4. K tekutej zmesi s droždím postupne pridávame po častiach múku. Vždy cesto riadne premiešame.
  5. Trochu múky si necháme na podsýpanie. Cesto dobre vypracujeme na doske. Misku trochu vytrieme olejom, vložíme vypracované cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
  6. Takto mi cesto vykyslo. Je vidieť, že bolo dobre vypracované. Na ceste sa robia pľuzgieriky.
  7. Cesto rozdelíme na menšie časti, sformujeme do guliek. Ja som ich mohla spraviť menšie.
  8. Rukami na pracovnej doske cesto roztiahneme do oválu, alebo rozvaľkáme. Rožky som plnila makovou plnkou. Vrchnú časť cesta narežeme na pásiky, ale nedorežeme až do konca. Alebo použijeme na to valček, ktorý cesto nareže. Rožky zvinieme tak, že najprv prekryjeme plnku. Okolo plnky cesto stlačíme, aby plnka nevytiekla. Zrolujeme cesto dokonca.
  9. Rožky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ja som dávala štedro makovú plnku, takže mi nevyšlo na všetko cesto. Spravila som zopár buchiet so slivkovým lekvárom. Buchty na plechu necháme podkysnúť, kým sa nám nevyhreje rúra. Rúru zapneme na 190 °C. Pred vložením plechu do rúry ich natrieme žĺtkom.
  10. Takto sa upiekli po 20 minútach.
  11. Pohľad na rožky v reze. Je vidieť, že cesto je fajnové.
  12. Toto sú slivkové buchty.