Rezance s paradajkami a hrebenatkou fotorecept
Foto: sracz
Hrebenatka jakubovská, vegetárián mora, má mäso s jemnou lieskovoorieškovou chuťou. Ja ich pripravujem na kombinácii masla a oleja a tuk som obohatil Zobraziť celý popisHrebenatka jakubovská, vegetárián mora, má mäso s jemnou lieskovoorieškovou chuťou. Ja ich pripravujem na kombinácii masla a oleja a tuk som obohatil o domácu škvarenú bravčovú masť (tiež výborná výsledná chuť)! Spravidla ich podávam s rôznou zeleninou a dnes som to riskol s rezancami („anjelské vlasy“), obohatenými dusenými „baby“ paradajkami a na tanieri posypané strúhaným parmezánom i petržlenovými lístočkami. … a ak máte možnosť túto dobrotu zapíjať dobrým jemným bielym vínkom, to ste ...!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Paradajkový základ: | |
3 PL (olivový) |
|
2-3 PL |
|
4-5 PL |
|
3-4 strúčiky |
|
500-600 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (alebo biele) |
|
podľa chuti |
|
120-150 ml čerstvá |
|
400-500 g (angel hair pasta) |
|
Opečená hrebenatka: | |
1 PL (olivový) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
štipka |
|
štipka (alebo biele) |
|
2 PL |
|
6-7 ks |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL strúhaný |
|
Postup
-
1
V panvici som rozohrial 3 PL „Canola“ oleja a PL masla, vložil na drobno pokrájanú šalotku (ak by som nemal, použijem mladú cibuľku aj s „pierkami“, alebo červenú cibuľu), na plátky pokrájané strúčiky cesnaku (množstvo si, prosím, zvoľte podľa vlastných chutí). Po krátkom orestovaní som pridal na polovičky pokrájané malé („baby, či cherry“) paradajky, soľ a čerstvo mleté čierne korenie (ak máte biele, smelo ho použite) a sušené oregano (žiaľ čerstvé som nedostal). Premiešal a nechal dusiť. Medzičas som využil na ohriatie osolenej vody a vo vriacej som vyvaril škatuľku anjelských vlasov.
-
2
Do paradajkového základu som pridal ešte 2 PL masla a pokrájané lístočky bazaličky voňavej.
-
3
Vložil sitko vyvarených cestovín, bez premývania, podľa potreby môžem zo zvyšku korigovať hustotu servírovanej prílohy a ak ostane, budú na raňajky s vajíčkom.
-
4
Cestoviny som jemne zmiešal s paradajkovou omáčkou a odložil do teplej rúry, alias „broderňi“.
-
5
Nuž a záver prípravy obeda už nasledoval hravo „krát-dva“. Umyté a osušené disky hrebenatiek som prstami osolil a okorenil čiernym korením, jemne obrátil v mandľovej múke (ak by som nemal, použil by som strúhané vlašské orechy, alebo strúhanku), viac pozornosti som venoval obvodu diskov a následne ich
-
6
opiekol (2 minúty na každej strane postačuje) na rozhorúčenej „emulzii“ z oleja, masla a domácej škvarenej bravčovej masti.
-
7
Porcie na tanieri som posypal pokrájanými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate a strúhaným parmigiano – reggiano syrom.
Jedna otázočka. Anjelské vlasy som vždy mal za klasické tenké polievkové rezance, ktoré sa dávajú u nás do slepačieho vývaru. Sú hrubšie, resp. masívnejšie? Lebo ako príloha by mi prišli také moc jemné.