Rezance s paradajkami a hrebenatkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. decembra 2022
Rezance s paradajkami a hrebenatkou (fotorecept)
Foto: sracz

Hrebenatka jakubovská, vegetárián mora, má mäso s jemnou lieskovoorieškovou chuťou. Ja ich pripravujem na kombinácii masla a oleja a tuk som obohatil Zobraziť celý popisHrebenatka jakubovská, vegetárián mora, má mäso s jemnou lieskovoorieškovou chuťou. Ja ich pripravujem na kombinácii masla a oleja a tuk som obohatil o domácu škvarenú bravčovú masť (tiež výborná výsledná chuť)! Spravidla ich podávam s rôznou zeleninou a dnes som to riskol s rezancami („anjelské vlasy“), obohatenými dusenými „baby“ paradajkami a na tanieri posypané strúhaným parmezánom i petržlenovými lístočkami. … a ak máte možnosť túto dobrotu zapíjať dobrým jemným bielym vínkom, to ste ...!

2-4
porcie
15 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Paradajkový základ:
3 PL (olivový)
2-3 PL
4-5 PL
3-4 strúčiky
500-600 g
podľa chuti
podľa chuti (alebo biele)
podľa chuti
120-150 ml čerstvá
400-500 g (angel hair pasta)
Opečená hrebenatka:
1 PL (olivový)
1 PL
1 PL
štipka
štipka (alebo biele)
2 PL
6-7 ks
2-3 PL
2-3 PL strúhaný




Postup

  1. 1

    V panvici som rozohrial 3 PL „Canola“ oleja a PL masla, vložil na drobno pokrájanú šalotku (ak by som nemal, použijem mladú cibuľku aj s „pierkami“, alebo červenú cibuľu), na plátky pokrájané strúčiky cesnaku (množstvo si, prosím, zvoľte podľa vlastných chutí). Po krátkom orestovaní som pridal na polovičky pokrájané malé („baby, či cherry“) paradajky, soľ a čerstvo mleté čierne korenie (ak máte biele, smelo ho použite) a sušené oregano (žiaľ čerstvé som nedostal). Premiešal a nechal dusiť. Medzičas som využil na ohriatie osolenej vody a vo vriacej som vyvaril škatuľku anjelských vlasov.

    Rezance s paradajkami a hrebenatkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do paradajkového základu som pridal ešte 2 PL masla a pokrájané lístočky bazaličky voňavej.

    Rezance s paradajkami a hrebenatkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vložil sitko vyvarených cestovín, bez premývania, podľa potreby môžem zo zvyšku korigovať hustotu servírovanej prílohy a ak ostane, budú na raňajky s vajíčkom.

    Rezance s paradajkami a hrebenatkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cestoviny som jemne zmiešal s paradajkovou omáčkou a odložil do teplej rúry, alias „broderňi“.

    Rezance s paradajkami a hrebenatkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nuž a záver prípravy obeda už nasledoval hravo „krát-dva“. Umyté a osušené disky hrebenatiek som prstami osolil a okorenil čiernym korením, jemne obrátil v mandľovej múke (ak by som nemal, použil by som strúhané vlašské orechy, alebo strúhanku), viac pozornosti som venoval obvodu diskov a následne ich

    Rezance s paradajkami a hrebenatkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    opiekol (2 minúty na každej strane postačuje) na rozhorúčenej „emulzii“ z oleja, masla a domácej škvarenej bravčovej masti.

    Rezance s paradajkami a hrebenatkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Porcie na tanieri som posypal pokrájanými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate a strúhaným parmigiano – reggiano syrom.

    Rezance s paradajkami a hrebenatkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
S radostí bych hrebenatky ochutnala, ještě jsem neměla tu čest. Ale narozdíl od jiné mořské "drobotiny" mě hrebenatka přitahuje. Uvidíme, snad jednou.... Pěkný receptík! Krásné pozdravení!
bugout
Vyzerá to super určite by som ai dal porciu (a asi aj dve). Ja by som však asi nerobil tu hrebenatku s bravčovou masťou, aj keď na masti robím veeeelmi veľa vecí... Bravčová masť mi príde taká silná intenzívna chuť, ktorú by som s morskými plodmi asi nemiešal... Nedávno som robil totiž niečo na masti, už neviem čo, ale normálne ma tam tá chuť bravčovej masti rušila. Aj keď keby k tomuto bola do chrumkava opečená slaninka tá by mi nevadila 😂😂

Jedna otázočka. Anjelské vlasy som vždy mal za klasické tenké polievkové rezance, ktoré sa dávajú u nás do slepačieho vývaru. Sú hrubšie, resp. masívnejšie? Lebo ako príloha by mi prišli také moc jemné.
evanaaa
Ani ja som niečo také nechutnala (okrem vypražených kalamárov), ale myslím si, že by mi chutili. tie hrebenatky. Tiež by ma zaujímali tie "anjelské vlasy, škoda, že nie je foto, myslela som, či to nie sú tenké ryžové rezance.
1x kvakac
kvakac
Vyzerá to dobré. Tiež sa priznám ešte som to nejedol, ale rád by som ochutnal.
1x sracz
sracz
Veľmi pekne Vám priatelia milí, s hĺbky duše úprimne ďakujem za slová vo Vašich komentároch. Dobre padnú človeku aj v "kmetovskom veku so Ag vo vlasoch"! Nie som háklivý ani šteklivý na konštruktívnu kritiku a už vôbec nepovažujem svoje recepty či kompiláty v technologických postupoch receptov prevzatých, za dogmu. Už druhé desaťročie sa snažím Vás pozvať do našej domácej kuchyne a čo sa komu páči, môže si to upraviť podľa vlastných chutí a zvykov. To sa týka aj druhu cestoviny, ktorú som v tomto prípade použil! Veľa šťastia, zdravia, pohody a lásky Vám, aj v tento čas blaženého adventu!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia