Cestoviny

Rezance s paradajkami a hrebenatkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Hrebenatka jakubovská, vegetárián mora, má mäso s jemnou lieskovoorieškovou chuťou.* Ja ich pripravujem na kombinácii masla a oleja a tuk som obohatil o domácu škvarenú bravčovú masť (tiež výborná výsledná chuť)! Spravidla ich podávam s rôznou zeleninou a dnes som to riskol s rezancami („anjelské vlasy“), obohatenými dusenými „baby“ paradajkami a na tanieri posypané strúhaným parmezánom i petržlenovými lístočkami. … a ak máte možnosť túto dobrotu zapíjať dobrým jemným bielym vínkom, to ste ...!

2-4
porcie
15 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V panvici som rozohrial 3 PL „Canola“ oleja a PL masla, vložil na drobno pokrájanú šalotku (ak by som nemal, použijem mladú cibuľku aj s „pierkami“, alebo červenú cibuľu), na plátky pokrájané strúčiky cesnaku (množstvo si, prosím, zvoľte podľa vlastných chutí). Po krátkom orestovaní som pridal na polovičky pokrájané malé („baby, či cherry“) paradajky, soľ a čerstvo mleté čierne korenie (ak máte biele, smelo ho použite) a sušené oregano (žiaľ čerstvé som nedostal). Premiešal a nechal dusiť. Medzičas som využil na ohriatie osolenej vody a vo vriacej som vyvaril škatuľku anjelských vlasov.
  2. Do paradajkového základu som pridal ešte 2 PL masla a pokrájané lístočky bazaličky voňavej.
  3. Vložil sitko vyvarených cestovín, bez premývania, podľa potreby môžem zo zvyšku korigovať hustotu servírovanej prílohy a ak ostane, budú na raňajky s vajíčkom.
  4. Cestoviny som jemne zmiešal s paradajkovou omáčkou a odložil do teplej rúry, alias „broderňi“.
  5. Nuž a záver prípravy obeda už nasledoval hravo „krát-dva“. Umyté a osušené disky hrebenatiek som prstami osolil a okorenil čiernym korením, jemne obrátil v mandľovej múke (ak by som nemal, použil by som strúhané vlašské orechy, alebo strúhanku), viac pozornosti som venoval obvodu diskov a následne ich
  6. opiekol (2 minúty na každej strane postačuje) na rozhorúčenej „emulzii“ z oleja, masla a domácej škvarenej bravčovej masti.
  7. Porcie na tanieri som posypal pokrájanými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate a strúhaným parmigiano – reggiano syrom.