Raňajkové reďkovky s údenou parenicou fotorecept
Foto: sracz
Variant prípravy našej obľúbenej červenej redkvičky, ktorú som zrealizoval a ochutnal. Napodiv boli sme touto ľahkou várou príjemne prekvapení. Urobil som s ňou Zobraziť celý popisVariant prípravy našej obľúbenej červenej redkvičky, ktorú som zrealizoval a ochutnal. Napodiv boli sme touto ľahkou várou príjemne prekvapení. Urobil som s ňou ešte niekoľko jedál, s ktorými si Vás dovolím postupne zoznámiť. Redkvičky tepelnou úpravou získajú jemnú konzistenciu, úžasne chutia aj so strúhanou „Liptov“ údenou parenicou, znásobenou vôňou čerstvo mletej borievky z planiny nad Turňou. Bielu redkvičku mám tiež odskúšanú a s čiernou som získal obdiv, zvlášť u krajších 1/2 , už dávno.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150-200 g |
|
2-3 ks |
|
6-8 ks |
|
1-1,5 PL |
|
500-600 g červená guľatá |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
1-1,5 KL čerstvo mletá |
|
250-333 ml |
|
4-6 ks |
|
250-333 ml |
|
podľa potreby (chlieb) |
|
Postup
-
1
Začal som pokrájaním a vyškvarením údenej slaniny a než získala peknú červenohnedú farbu, pokrájal som zelerové stonky, zväzok mladej zelenej cibuľky a asi pol kila červených guľatých redkvičiek. Zelerové „C-éčka“ išli na škvarky prvé, po premiešaní
-
2
nasledovali „broky“ halúzok petržlenovej vňaťky a kolieska mladej cibuľky, ktorej za hrsť pokrájaných „pierok“ som odložil na dekoráciu hotového jedla. Na zjemnenie a zavoňanie som pridal za PL masla a po premiešaní a 3÷4´ podusení nasledovali tenké „disky“
-
3
červenej redkvičky, ktoré som jemne osolil (tak zo 2÷3 štipky) a posypal čerstvo mletým čiernym korením (asi 0,5 KL); korunované s čerstvo pomletou borievkou „jalovcom”, mi to jedlo prebúdza chute hríbov i ostatných húb. Po premiešaní nasledovalo 5÷7´ orestovanie.
-
4
Čoby poslušný a pozorný „elév“ mojej úžasnej babičky lady Ann, B. P., používam veľké množstvo lístkov petržlenovej a zelerovej vňate (žiaľ ligurček lekársky ešte na hriadke nemám), ktorým dodržiavam aj motto spriateleného Moravského Slovácka: „Celer a petržel, aby ti dýl vydržel“! Tak som ich v tom zmysle pokrájal za dobré dve hrste,
-
5
ktorými som posypal povrch redkvičkového základu, zakryl pokrievkou a nechal zapariť.
-
6
Medzitým som si do pomocnej misky „rozbuchol“ štyri vajíčka a po vyšľahaní som ich zmiešal do finálnej podoby praženice pre moju kráľovnú a
-
7
na tanieri dekoroval postrúhanou údenou liptovskou parenicou, odloženým zvyškom cibuľkových „pierok“ a korunkou petržlenovej vňate.
-
8
So zeleninovými raňajkami, ale so škvarkami údenej slaniny, som si u mojej maršál kontraadmirálky poriadne šplhol, najzaujímavejší bol fakt, že si ich napokon vyžiadala priamo na panvici!
-
9
Levanduľu málokvetú som kúpil v máji ako sadeničku v 70x70 mm kvetináči a ona sa mi za starostlivosť na hriadke takto odmenila. V pozadí aj aloe vera, s ktorou sa na pražiacom slnku držia statočne!
Diskusia k receptu