Polievka

Raňajková polievka s vajíčkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Leto odovzdalo vládu jeseni a táto, „krok za krokom“, smeruje s čoraz chladnejšími ránami, do vlády sychravého novembra.* Spomienkami som sa vrátil o vyše 70 rokov späť do čias detstva, kedy sme sa s bratom Imrichom, v dome pri hradskej pod Šibenou horou v rodných Košiciach, tešili na fantastické voňavé raňajkové polievky, ktorými nás sýtila a zohrievala naša úžasná babička lady Ann. Rascová, zapražená, s vajíčkom. Dnes Vám predstavujem variant, starkej nanáčky Eržiky z Hurbanovej 20. pod Bankovom.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravil som si hrniec na polievku, rajnicu na zápražku a misu s rozbitými vajíčkami.
  2. Do hrnca som vložil kúsky stonkového zeleru aj s lístočkami, bobkový list („adidasku“, ale ak máte čínsky, tak radšej množstvo zdupľujte, ale aj to bude asi na „šmak“ málo), PL soli, polovicu citróna a všetko zalial asi poldruha litrom teplej vody.
  3. Do rajnice som nasypal hladkú múku, pridal 2 PL masla a zalial olejom.
  4. Než sa tento základ na budúcu zápražku rozohrial, pridal som do hrnca domácu vegetu, mletú červenú papriku, kopcovitú malú lyžičku čerstvo pomletého čierneho korenia a kopcovitú malú lyžičku kryštálového cukru.
  5. Medzitým základ na zápražku zavoňal a získal peknú okrovú farbu,
  6. tak som ho, počas priebežného miešania, zalial mäsovým vývarom (pri diétnej verzii horúcou vodou) v rajnici.
  7. Po zhustnutí cez sitko prilial do hrnca
  8. a po zvretí a odstavení u ohrevu aj rozbité celé vajíčka.
  9. Bielky po zmiešaní so základom polievky vytvorili na jej povrchu takýto „závoj“. Z polievky som vybral bobkové listy, ktoré už splnili svoju úlohu, ako aj uvarenú polovicu citróna a cez sitko som ho vyžmýkal do polievky.
  10. Polievku som podával posypanú pokrájanou petržlenovou i bazalkovou vňaťou; kto má rád, môže si polievku dochutiť sušenými feferónovými semienkami, či podľa chutí Picante Nahrin korením. Samozrejme, pôvodná receptúra prešla procesom inovácie a každý si môže základ dochutiť podľa vlastnej predstavy a chutí prísediacich „kostovníkov“, prípadne i s prikusovaním domáceho chlebíka, či pečiva.