Polievka
Raňajková polievka s vajíčkami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Leto odovzdalo vládu jeseni a táto, „krok za krokom“, smeruje s čoraz chladnejšími ránami, do vlády sychravého novembra.*
Spomienkami som sa vrátil o vyše 70 rokov späť do čias detstva, kedy sme sa s bratom Imrichom, v dome pri hradskej pod
Šibenou horou v rodných Košiciach, tešili na fantastické voňavé raňajkové polievky, ktorými nás sýtila a zohrievala naša
úžasná babička lady Ann. Rascová, zapražená, s vajíčkom. Dnes Vám predstavujem variant, starkej nanáčky Eržiky z
Hurbanovej 20. pod Bankovom.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravil som si hrniec na polievku, rajnicu na zápražku a misu s rozbitými vajíčkami.
- Do hrnca som vložil kúsky stonkového zeleru aj s lístočkami, bobkový list („adidasku“, ale ak máte čínsky, tak radšej množstvo zdupľujte, ale aj to bude asi na „šmak“ málo), PL soli, polovicu citróna a všetko zalial asi poldruha litrom teplej vody.
- Do rajnice som nasypal hladkú múku, pridal 2 PL masla a zalial olejom.
- Než sa tento základ na budúcu zápražku rozohrial, pridal som do hrnca domácu vegetu, mletú červenú papriku, kopcovitú malú lyžičku čerstvo pomletého čierneho korenia a kopcovitú malú lyžičku kryštálového cukru.
- Medzitým základ na zápražku zavoňal a získal peknú okrovú farbu,
- tak som ho, počas priebežného miešania, zalial mäsovým vývarom (pri diétnej verzii horúcou vodou) v rajnici.
- Po zhustnutí cez sitko prilial do hrnca
- a po zvretí a odstavení u ohrevu aj rozbité celé vajíčka.
- Bielky po zmiešaní so základom polievky vytvorili na jej povrchu takýto „závoj“. Z polievky som vybral bobkové listy, ktoré už splnili svoju úlohu, ako aj uvarenú polovicu citróna a cez sitko som ho vyžmýkal do polievky.
- Polievku som podával posypanú pokrájanou petržlenovou i bazalkovou vňaťou; kto má rád, môže si polievku dochutiť sušenými feferónovými semienkami, či podľa chutí Picante Nahrin korením. Samozrejme, pôvodná receptúra prešla procesom inovácie a každý si môže základ dochutiť podľa vlastnej predstavy a chutí prísediacich „kostovníkov“, prípadne i s prikusovaním domáceho chlebíka, či pečiva.