Foto: Marienka44
Našla som niekoľko receptov s podobným názvom, nakoniec som recept upravila podľa seba.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
3 ks |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
30 g |
|
0,5 bal. |
|
1 PL |
|
0,5 KL |
|
Pudingový krém: | |
500 ml |
|
2 bal. |
|
1 bal. (alebo vanilkový cukor) |
|
120 g |
|
125 g |
|
1 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Príprava kvásku: Do misky alebo porcelánového hrnčeka rozmrvíme droždie, ktoré rozmiešame s 1 KL cukru alebo 1 KL sladenky (kupujem v Zdravej výžive). Pridáme asi 100 ml ohriateho mlieka, rozmiešame a zasypeme trochou ešte neosolenej múky. Na teplom mieste vzíde kvások asi za 10 minút.
- 2
Do hlbšej misy (ja používam smaltovaný vandlík) preosejeme múku, pridáme 2 PL cukru, soľ, citrónovú kôru, kypriaci prášok a dobre zamiešame varechou. Niektoré recepty uvádzali až 4 PL cukru. Dajte podľa vlastného uváženia a chuti. Do múky vylejeme vzídený kvások a zbytok mlieka s rozšľahanými 3 žĺtkami. Premiešame a nakoniec po častiach pridáme olej a na vodom kúpeli rozpustenú masť. Cesto som vypracovala ručným šľahačom s hnetacími hákmi, lebo som po operácii pravej ruky a musím si ju šetriť. Dobre vypracované cesto má konzistenciu ako cesto na buchty. Povrch cesta posypeme múkou, misu prikryjeme utierkou a dáme do rúry vyhriatej na max. 40°C. Vyhneme sa tak prievanu a kolísaniu okolitej teploty. Cesto kysne pol hodiny, kým sa nezdvojnásobí celkový objem. V polovici času kysnutia znovu cesto prepracujeme a vrátime do rúry.
- 3
Z vykysnutého cesta si odkrajujeme kúsky a z nich na doske vyšúľame dvomi rukami šúľky 1 cm hrubé a dlhé 20 cm. Ja som mala dĺžku 25 cm, merala som s krajčírskym metrom. :-) Každý šúľok cesta preložíme na polovicu a spletieme do vrkoča. Voľné konce schováme pod vrkoč. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme asi 20 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do predohriatej rúry na 180 °C na 20 minút do bledohnedej farby. Upečené vrkoče necháme vychladnúť.
- 4
Príprava krému: Do pol litra mlieka rozmiešame 2 balíčky vanilkového pudingového v prášku a uvaríme hustý puding. Neodporúča sa do mlieka dopredu pridávať cukor, lebo ten môže počas varu karamelizovať. Puding necháme vychladnúť pod potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila na povrchu kožka. V mise vymiešame ručným šľahačom zmäknuté maslo s cukrom, pravým vanilkovým cukrom alebo vanilkovou pastou a po častiach pridávame vychladnutý puding. Niektorí cukrári robia krém opačne, a síce do uvareného a ešte mierne teplého pudingu zašľahajú kúsky masla. Vyskúšajte. Na záver krém ochutíme umom.
- 5
Vychladnuté upečené vrkoče rozkrojíme ich (najlepšie zúbkovaným nožom) a naplníme krémom, ktorý sme dali do cukrárskeho sáčku. Pri plnení môj plastový cukrársky sáčok praskol, tak som krém natierala v hrubej vrstve okrúhlym príborovým nožom. Krém si môžeme pripraviť jeden deň dopredu. Priklopíme vrchnou časťou a pocukrujeme.
Tiež pudingový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem pekne, zatiaľ sa to nelepší. Mag. rezonancia este pred operáciou ramena ukázala, že mám potrhané svaly v pravom ramene (biceps a aj triceps). Kĺb mi v celkovej narkóze artoskopicky vybrúsili, ale nepomohlo. Nikdy nie som bez bolesti a len sa napchávam Tramapranom od bolesti. Silnejšie analgetikum neexistuje, mám v ramene zápal.
Môjmu zaťovi tieto koláčiky veľmi chutili, vraj nebíčko v papuľke. Nemali sme žiadnu oslavu v rodine, proste som chcela vyskúšať recept.
6 000 ľudí si pozrelo tento recept a nikto ho neokomentoval.