Pudingový zákusok

Pudingáče

Autor receptu: marienka44

Našla som niekoľko receptov s podobným názvom, nakoniec som recept upravila podľa seba.

14
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava kvásku: Do misky alebo porcelánového hrnčeka rozmrvíme droždie, ktoré rozmiešame s 1 KL cukru alebo 1 KL sladenky (kupujem v Zdravej výžive). Pridáme asi 100 ml ohriateho mlieka, rozmiešame a zasypeme trochou ešte neosolenej múky. Na teplom mieste vzíde kvások asi za 10 minút.
  2. Do hlbšej misy (ja používam smaltovaný vandlík) preosejeme múku, pridáme 2 PL cukru, soľ, citrónovú kôru, kypriaci prášok a dobre zamiešame varechou. Niektoré recepty uvádzali až 4 PL cukru. Dajte podľa vlastného uváženia a chuti. Do múky vylejeme vzídený kvások a zbytok mlieka s rozšľahanými 3 žĺtkami. Premiešame a nakoniec po častiach pridáme olej a na vodom kúpeli rozpustenú masť. Cesto som vypracovala ručným šľahačom s hnetacími hákmi, lebo som po operácii pravej ruky a musím si ju šetriť. Dobre vypracované cesto má konzistenciu ako cesto na buchty. Povrch cesta posypeme múkou, misu prikryjeme utierkou a dáme do rúry vyhriatej na max. 40°C. Vyhneme sa tak prievanu a kolísaniu okolitej teploty. Cesto kysne pol hodiny, kým sa nezdvojnásobí celkový objem. V polovici času kysnutia znovu cesto prepracujeme a vrátime do rúry.
  3. Z vykysnutého cesta si odkrajujeme kúsky a z nich na doske vyšúľame dvomi rukami šúľky 1 cm hrubé a dlhé 20 cm. Ja som mala dĺžku 25 cm, merala som s krajčírskym metrom. :-) Každý šúľok cesta preložíme na polovicu a spletieme do vrkoča. Voľné konce schováme pod vrkoč. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme asi 20 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do predohriatej rúry na 180 °C na 20 minút do bledohnedej farby. Upečené vrkoče necháme vychladnúť.
  4. Príprava krému: Do pol litra mlieka rozmiešame 2 balíčky vanilkového pudingového v prášku a uvaríme hustý puding. Neodporúča sa do mlieka dopredu pridávať cukor, lebo ten môže počas varu karamelizovať. Puding necháme vychladnúť pod potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila na povrchu kožka. V mise vymiešame ručným šľahačom zmäknuté maslo s cukrom, pravým vanilkovým cukrom alebo vanilkovou pastou a po častiach pridávame vychladnutý puding. Niektorí cukrári robia krém opačne, a síce do uvareného a ešte mierne teplého pudingu zašľahajú kúsky masla. Vyskúšajte. Na záver krém ochutíme umom.
  5. Vychladnuté upečené vrkoče rozkrojíme ich (najlepšie zúbkovaným nožom) a naplníme krémom, ktorý sme dali do cukrárskeho sáčku. Pri plnení môj plastový cukrársky sáčok praskol, tak som krém natierala v hrubej vrstve okrúhlym príborovým nožom. Krém si môžeme pripraviť jeden deň dopredu. Priklopíme vrchnou časťou a pocukrujeme.