Foto: pusta
V našich končinách je to menej známa úprava pstruha, ale nesporne veľmi chutná. Recept pochádza z Francie a ja som ho len máličko Zobraziť celý popisV našich končinách je to menej známa úprava pstruha, ale nesporne veľmi chutná. Recept pochádza z Francie a ja som ho len máličko upravila. Mäsíčko pstruha je šťavnaté, jemné, príjemne ochutené, podávané v jemnej bylinkovej omáčke.
porcií
príprava
na 100/180/220 °C
Suroviny
6 ks cca 180 g |
|
2 PL |
|
30 g |
|
1 ks |
|
1-2 strúčiky |
|
1 byľka |
|
1 byľka |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
aromatické bylinky: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
1 ks |
|
500 ml kvalitné (Rizling) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
125 ml |
|
Postup
-
1
Vypitvaného pstruha som dôkladne umyla a nechala dobre odkvapkať, nesolila som ho, ani ničím nekorenila a neochucovala.
-
2
Pripravila som si bazalku, šalviu sušený tymián a rozmarín, ktoré som na drobno pokrájala. Estragon som nemala.
-
3
Vytlačila som šťavu z 1 citrona.
-
4
Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky, cesnak na drobno.
-
5
Na oleji som osmažila cibuľu s cesnakom, bez šalotky, petržlenovú vňať som nesmažila, lebo som mala len sušenú, pridala som ju neskôr do nálevu.
-
6
Kým sa mi restoval základ na nálev, pripravila som si víno.
-
7
Orestovanú cibuľu s cesnakom som zaliala vínom, pridala som vodu, petržlenovú vňať, citronovú šťavu, nálev som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, priviedla som celé do varu a varila som na miernom ohni 10 minút. Nálev som nechala úplne vychladnúť, ale som ho neprecedila cez biele plátenko, ako je to v originál recepte.
-
8
Pstruha som vložila do vychladnutého nálevu v zapekacej servírovacej mise, vložila som do trúby vyhriatej trúby na 180 stupňov a nechala som len jemne prebublávať - "mijoter", 20 minút.
-
9
Zatiaľ som si pripravila sladkú smotanu a vaječné žltka som rozšľahala vidličkou. Pstruha som vybrala z nálevu, nechala som ho odkvapkať a uchovávala som ho v teple.
-
10
Maslo som pokrájala na plátky a ...
-
11
...po častiach som ho zašľahala do šťavy, do ktorej som zašľahala aj...
-
12
sladkú smotanu a žltky. Pridala som šalviu, tymián, bazalku a rozmarín.
-
13
Do tejto omáčky som vrátila pstruha, vložila som ho znovu do trúby prudko zapiecť na 5 minút na 220 stupňov, aby získal lesk. Pstruha som dekorovala plátkami citrona. Podávala som ho so zemiakmi pečenými na masle s rascou.
Diskusia k receptu